Veliki maestro: Matanoviću 11 godina zatvora, oduzima mu se 250.000 eura

ZAGREB - Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.



Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.



Sutkinja Ivana Kršul izjavila je obrazlažući presudu Josipu Mataniću kako je uzimanje koverte školski primjer korupcije te da je to bivši potpredsjednik HFP-a učinio zbog pohlepe za novcem.



VIJESTI
više iz rubrike
Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora. Njemu će se oduzeti 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom.















Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.



Bivše potpredsjednike HFP-a teretilo se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.



Tijekom suđenja prikazan je tajno snimljen videomaterijal te audiomaterijal u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Josip Matanović. Tako se na nekim snimkama vidi kako od USKOK-ova pouzdanika Kuzmanića uzima kuvertu s 50.000 eura i govori kako mu je to "za kavicu".

Željko Petrušić;Dušan Miljuš, Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:44