VELIKI MAESTRO

Matanović i Peša na ponovljenom suđenju oslobođeni optužbe za mito od 200.000 eura

Sutkinja Ivana Kršul zaključila je da ni iz tajno snimljenog materijala, ni iz drugih dokaza ipak ne proizlazi da je Robert Peša pristao na uzimanje ‘provizije’
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju, Josip Matanović i Robert Peša, u ponovljenom postupku na Županijskom sudu oslobođeni su optužbe za mito od 200.000 eura koje je od stranih investitora zainteresiranih za zemljište Ciglane Nin preko Matanovića trebao dobiti Peša.

Matanović je u slučaju poznatom pod nazivom Maestro već pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog traženja i primanja mita od stranih investitora . Po spomenutoj točki optužnice u prvom je postupku bio osuđen i Robert Peša na dvije godine zatvora.

Međutim, Vrhovni sud je taj dio prvostupanjske presude ukinuo i vratio na ponovno suđenje. Nakon provedenog dokaznog postupak, sutkinja Ivana Kršul, koja je predsjedala sudskim vijećem i u prvom postupku, zaključila je da ni iz tajno snimljenog materijala, ni iz drugih dokaza ipak ne proizlazi da je Robert Peša pristao na uzimanje “provizije”. Stoga je ovaj put donijela oslobađajuću presudu.

Podsjetimo, u slučaju Maestro, koji je bio prva velika antikorupcijska akcija USKOK-a 2007. godine, za sada je pravomoćno osuđen samo Josip Matanović.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude kojim su zbog zloporabe i odavanja poslovnih tajni vezanih uz natječaj o prodaji zemljišta Facinka kod Poreča bili osuđeni voditelj službe prodaje nekretnina HFP-a Igor Petlevski, odvjetnica Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček.

I oni su u ponovljenom postupku nepravomoćno oslobođeni optužbe.

S druge strane, Vrhovni sud je ukinuo i oslobađajuću presudu u tzv. Malom Maestru u odnosu na trećeg potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca i poduzetnika Svjetlana Stanića, kojima se sada ponovno sudi na Županijskom sudu zbog mita i pokušaja zloupotrebe prilikom privatizacije Dalmacijavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:00