DREVNI KALENDAR

VIDEO Ako vjerujete da će se 21.12.2012. dogoditi SMAK SVIJETA, počnite odbrojavati!. Za 364 dana saznat ćemo jesu li Maje bile u pravu...

U Hondurasu su pokrenuli sat koji odbrojava vrijeme do kraja svijeta
 Arhiva

Sudeći prema nekim tumačenjima kalendara starih Maja , ostalo nam je godinu dana do smaka svijeta. Naime, njihov kalendar završava 21. prosinca 2012. godine, što znači da smo u trenutku pisanja ovog članka već potrošili gotovo dva od 365 posljednjih dana u našim životima.

Kako bi se bolje obilježila posljednja godina, u Hondurasu je počelo odbrojavanje te posljednje godine, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Porfirio Lobo.

Misterij majanskog kalendara već je iznjedrio gomilu knjiga i filmova, pa nam se tako na taj datum spremaju, po nikakvom posebnom redu: zemljotresi, vanzemaljci, anđeli, demoni, supernova, rotacija magnetnih polova, naglo zahlađenje, otapanje ledenih polova te brojne druge brige.

Oni malo trezveniji naglašavaju kako Maje kraj svog kalendara nisu doživljavali kao kraj svijeta, već kao početak novog doba. Također je bitno naglasiti kako se apokalipsa spominje na samo 2 od petnaest tisuća pronađenih tekstova koji su pripadali Majama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:00