RAKAN RUSHAIDAT

Volim svoj posao, mnogo radim i lijepo je što me cijene

Nominiran je za Zlatni Studio za najboljeg filmskog glumca zbog uloge Marka u igranom filmu “Sam Samcat” redatelja Bobe Jelčića
 Ivo Ravlić / CROPIX

U filmu “Sam samcat” Bobe Jelčića Rakan Rushaidat glumi Marka, mladog čovjeka kojem se život preko noći raspao: razveo se, bori se za skrb nad kćeri i istodobno se useljava u kućanstvo tetka i tete na zagrebačkoj periferiji.

Za tu ulogu, ulogu “čovjeka koji se bori za ono što voli te koji je bačen u novi život u kojem nedostaje privatnosti i mira”, kako je to obrazložio žiri, Rushaidat je nominiran za medijsku nagradu Zlatni Studio u kategoriji najboljeg glumca u filmu.

- Lijepo je kada se nekome svidi tvoj rad i lijepo je da je “Sam samcat” dobio pažnju kritike na samom početku - ističe Rushaidat. Priznaje da nije uspio pogledati sve što su radile njegovi kolege - Janko Popović Volarić, Borko Perić, Zlatko Burić i Frano Mašković - koji su nominirani u istoj kategoriji.

- No imao sam prilike surađivati s nekima od njih i više puta. Svakako svima želim sve najbolje - govori glumac. Film “Sam samcat”, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo film festivalu, a u Hrvatskoj je predstavljen u sklopu 16. Zagreb Film Festivala početkom studenoga, oduševio je i publiku i kritiku, a posebno laskave ocjene dobio je baš Rushaidat.

On je jedan od najzanimljivijih i najaktivnijih naših glumaca, u profesionalnu biografiju ima upisane i komične i dramske uloge i u njima se jako dobro snalazi, o čemu svjedoče brojne nagrade.Najsvježije priznanje za njegov rad stiglo je prije nekoliko dana kada je na 33. Gavellinim večerima dobio nagradu Gavella za najbolju mušku ulogu u predstavi “Tit Andronik” njegove matične kuće, ZKM-a. Njegova izvedbu Arona, jednog od središnjih likova u toj krvavoj Shakespeareovoj priči oduševila je i publiku i kritiku.

Kroz tu predstavu Rushaidat sudjeluje u borbi za nagradu Zlatni Studio u kategoriji najbolje kazališne predstave jer je “Tit Andronik”, u režiji Igora Vuka Torbice, među nominiranim predstavama. Uz to, Rushaidat je osim s filmom “Sam samcat” povezan i s još jednim kandidatom za Zlatni Studio u kategoriji najboljeg filma. To je “Comic Sans” Nevija Marasovića gdje je on koscenarist. Rushaidat ima nevjerojatnu energiju. Ide iz uloge u ulogu i pred gledatelje donosi sjajne likove naizgled bez velikog napora. Možda je tako zato što on taj silan rad ne smatra golemim naporom.

- Volim svoj posao i zato mnogo radim. Vjerujem da je tako sa svima koji vole svoj posao - komentira kratko i dodaje kako je za njega kazalište kontinuitet, a film povremeno veselje. U dogledno vrijeme posvetit će se kontinuitetu.

- Ove me sezone čekaju još dvije premijere. Prva je predstava s Borutom Šeparovićem, druga s Jernejem Lorencijem. Obojica su uzbudljivi autori i sigurno će biti zanimljivo - najavljuje Rushaidat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:29