Vrhovni sud rehabilitirao zadnjeg ruskog cara

ZAGREB - Odlukom Vrhovnog suda Ruske Federacije zadnji ruski imperator Nikolaj II. i njegova obitelj nakon dugogodišnjeg procesa i 90 godina poslije nasilne smrti rehabilitirani su. Sud je zaključio, unatoč protivljenju državnog odvjetnika, da su strijeljani kao žrtve političke represije.



Predstavnik državnog tužiteljstva Mihail Barševski usprotivio se odluci smatrajući da je pogubljenje carske obitelji bez suda “kriminalni akt”, a ne čin političkog nasilja te ih se, stoga, i ne može rehabilitirati. Isto bi bilo, rekao je Barševski, da rehabilitiramo ubijenu djecu iz Beslana.



Ruska pravoslavna crka pozdravila je odluku Vrhovnog suda, smatrajući da je konačno “ispravljena povijesna nepravda” te se Rusija lišila velikog bremena koje ju je pritiskalo. Cara Nikolaja II.



Romanova, caricu Aleksandru i njihovo petero djece - princeze Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju te prestolonasljednik Alekseja - ubili su boljševici u uralskom gradu Jekaterinburgu 17. srpnja 1918. godine. Njihova tijela zakopana su u obližnjoj šumi.




Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07