Zadar: U bunaru nađen nadgrobni spomenik liburnijskoj djevojčici

ZADAR - Na prostoru budućeg trgovinskog centra Relja zadarski arheolozi pronašli su bunar iz željeznog doba u kojem su otkrili liburnijski nagrobni spomenik koji je krajem 1. stoljeća majka podigla desetogodišnjoj djevojčici imenom Saturnina Camuria.



Iako je spomenik težak oko 200 kilograma praktički odbačen u bunaru iz prapovijesnog doba, zajedno s keramičkom urnom, 20 stoljeća poslije nađen je cjelovit.



- Isti takav bunar arheolozi su na Relji pronašli prije 15 godina, kada se istraživalo uoči gradnje prvog dijela Trgovinskog centra - podsjeća dr. Ivo Fadić, voditelj istraživanja. U tom su bunaru pronađena dva nadgrobna spomenika (cipusa) i ostaci skeletnog ukopa.

Nalazi liburnijskog ukopa



No, bunari nisu najstariji ostaci života na ukupnom području antičke nekropole Relja. Na lokalitetu tzv. Reljinih vrtova, na kojima se paralelno odvijaju arheološka istraživanja, pronađeni su nalazi liburnijskog ukopa ("zgrčence") iz 7. stoljeća prije Krista.



Na oba ta lokaliteta, na kojima će istraživanja trajati još najmanje dva mjeseca, do sada je otkriveno 660 grobova s vrlo bogatim prilozima koje su tadašnji stanovnici Iadera zakapali s pokojnicima.

Ostaci će biti izloženi



Pronađeni grobovi su iz 1. i 2. stoljeća, a datiraju u rasponu od 1.400 godina. Dio nalaza s lokaliteta druge faze trgovinskog centra, koji se prostire na 5.000 četvornih metara, izložit će se kao stalni postav.



D. Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:31