ZADAR - Stočarska udruga Utvaj iz Starih Mikanovaca, koja je u okviru zadarskog Gastro tjedna i akcije "Vratimo život na Poluotok" na Narodnom trgu upriličila prodajnu izložbu slavonskih autohtonih suhomesnatih proizvoda, ostala je bez kulenove seke jer su je Zadrani naprosto - razgrabili.
- Još je nešto kulena, ali mislim da sutradan više nećemo imati što prodavati, jer su pri kraju i zalihe šunke, slanine, kobasica i suhog vrata. Nismo mislili da će biti ovakav interes Zadrana za našim slavonskim specijalitetima, iznenadili ste nas - kaže Adam Zvonarević s kojim smo "divanili" na štandu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zvonarević. Tamo su se proizvodi mogli i degustirati, a moglo se ponešto i naučiti o njima, pa i to da Dalmatinac može napraviti dobre kobasice, slaninu, suhi vrat, pa i krvavice i švarglu, ali nikako ne može napraviti kulen ni kulenovu seku.
- Nema tu nekih tajni, stvar je u podneblju jer kulenu treba vlaga za fermentaciju, za razliku od suhog zraka, poput vaše bure koja je dobra za dalmatinski pršut. I naravno, bitno je meso, a mi ga dobivamo isključivo od naše crne slavonske svinje. Za kulen se inače upotrebljava samo najkvalitetnije meso: kremenadla, but, dio lopatice bez žilica, mljevena masnoća, a od začina koristimo samo sol, crvenu papriku i bijeli luk - češnjak. Kulen fermentira os šest do osam mjeseci i nakon toga - to je to. Razlike u vrsti mesa između kulena i kulenove seke nema, bitno je samo da se kulen nadjeva u slijepo crijevo, a kulenova seka u debelo crijevo ili kako ga mi Slavonci zovemo - gužnjak - kaže Adam. Što se njega tiče, od našega pršuta mu je ipak draža slavonska šunka, a od dalmatinskih specijaliteta najviše voli frišku ribu s gradela.
- A slane srdele? - pitamo ga. - Pa ne baš, mislim, dobre su, ali iza njih treba puno popiti - odgovara kroz smijeh Adam.
Cijene: Slavonski domaći proizvodi prodavani su po promotivnim cijenama: kulen 200 kuna, kulenova seka 150, slanina 50, šunka 70, suhi vrat 150 kuna (za kilogram).
Mišel Kalajžić/EPEHA
- Još je nešto kulena, ali mislim da sutradan više nećemo imati što prodavati, jer su pri kraju i zalihe šunke, slanine, kobasica i suhog vrata. Nismo mislili da će biti ovakav interes Zadrana za našim slavonskim specijalitetima, iznenadili ste nas - kaže Adam Zvonarević s kojim smo "divanili" na štandu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zvonarević. Tamo su se proizvodi mogli i degustirati, a moglo se ponešto i naučiti o njima, pa i to da Dalmatinac može napraviti dobre kobasice, slaninu, suhi vrat, pa i krvavice i švarglu, ali nikako ne može napraviti kulen ni kulenovu seku.
- Nema tu nekih tajni, stvar je u podneblju jer kulenu treba vlaga za fermentaciju, za razliku od suhog zraka, poput vaše bure koja je dobra za dalmatinski pršut. I naravno, bitno je meso, a mi ga dobivamo isključivo od naše crne slavonske svinje. Za kulen se inače upotrebljava samo najkvalitetnije meso: kremenadla, but, dio lopatice bez žilica, mljevena masnoća, a od začina koristimo samo sol, crvenu papriku i bijeli luk - češnjak. Kulen fermentira os šest do osam mjeseci i nakon toga - to je to. Razlike u vrsti mesa između kulena i kulenove seke nema, bitno je samo da se kulen nadjeva u slijepo crijevo, a kulenova seka u debelo crijevo ili kako ga mi Slavonci zovemo - gužnjak - kaže Adam. Što se njega tiče, od našega pršuta mu je ipak draža slavonska šunka, a od dalmatinskih specijaliteta najviše voli frišku ribu s gradela.
- A slane srdele? - pitamo ga. - Pa ne baš, mislim, dobre su, ali iza njih treba puno popiti - odgovara kroz smijeh Adam.
Cijene: Slavonski domaći proizvodi prodavani su po promotivnim cijenama: kulen 200 kuna, kulenova seka 150, slanina 50, šunka 70, suhi vrat 150 kuna (za kilogram).
| Stočarska udruga Utvaj iz Starih Mikanovaca osnovana je 2003. godine, a među značajnijim projektima je i organiziranje šunkijade, svojevrsno natjecanje najboljih proizvođača slavonske šunke. Uživaju potporu Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije, a jedna od osnovnih zadaća je očuvanje tradicijskih običaja i svetkovina. |
Mišel Kalajžić/EPEHA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....