IZA KULISA

Zašto policija, opet, nije reagirala na izvikivanje ZDS?

Arhivska fotografija, Mato Bubaš
 Petar Žarković / Arhiva Cropix

Postaje zamorno upozoravati na učestale skandale zbog ustašizacije javnog prostora, ali radi se o takvoj društvenoj opasnosti da se jednostavno mora reagirati. Odnosno, moralo bi se reagirati, posebno kada se radi o predstavnicima Republike Hrvatske.

Posljednji slučaj: na svečanoj sjednici u povodu Dana općine Voćin u subotu 7. rujna dogodio se incident koji je izazvao Mato Bubaš, jedan od dobitnika zahvalnice i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, završivši svoj govor ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Prema izvještajima, predstavnici srpske zajednice, na čelu s dožupanom Igorom Pavkovićem, demonstrativno su napustili dvoranu, ali ne i saborski zastupnici Tomislav Tolušić, bivši virovitički župan i ministar, te Josip Đakić, predsjednik Hvidre, koji je ondje bio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Bilo im je - kažu svjedoci - vidljivo neugodno, baš kao i velikoj većini okupljenih, gledali su u pod, ali su ostali sjediti na svojim mjestima.

Voćin je selo krvave prošlosti u kojem su 1991. Srbi izvršili pokolj nad tamošnjim Hrvatima, a 1942. su ustaše masakrirali voćinske Srbe, da bi na kraju tog rata stigla i partizanska osveta nad poraženima. Zadnje što nam treba su ekstremistički istupi s bilo koje od strana, a posebno u takvim područjima. Usklik ZDS sasvim sigurno spada u spomenutu kategoriju i postavlja se pitanje zašto policija nije procesuirala Bubaša.

Još je gore to što Josip Đakić i Tomislav Tolušić nisu smjesta ustali i napustili dvoranu, umjesto što su gledali u pod. Ponajprije Đakić koji je bio predstavnik Hrvatskog sabora, a koji je svojim ostankom dao još jedan argument svima koji tvrde da službene hrvatske vlasti toleriraju ustašizaciju.

A da ova tragedija poprima oblik farse, svjedoči kasniji razgovor Pavkovića i Bubaša, objavljen u Novostima. Kad ga je Pavković upitao zašto koristi ustaški pozdrav, ovaj je odgovorio da to nije ustaški pozdrav, da osuđuje ustaštvo i da su ustaše zloupotrijebile taj stari hrvatski pozdrav. Na pitanje tko to kaže, Bubaš je odgovorio, predsjednica to kaže, a on je bio član HOS-a i on ga smije koristiti.

O tempora, o mores!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:41