SADRŽAJ OMOGUĆAVA MAXIRINO PLUS

ZNATE LI KOLIKO U JEDNOJ KAPLJICI SLINE IMA DOZA GRIPE? Pogledajte to i još osam malo poznatih stvari o virusu gripe 

Vladimir Draženović, dr. med., virusolog i voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, iznosi malo poznate činjenice o gripi.

Veliki specijal: Gripa i prehlada u realnom vremenu. Pogledajte ovdje

  • Španjolska gripa iz 1918. to je ime dobila ime zahvaljujući novinarima. Te godine još uvijek je trajao Prvi svjetski rat. Španjolska je bila pošteđena jer tamo nije bilo vojnih sukoba pa su novinari imali prostora za pisanje o bolesti koja se pojavila. No, gripa nije izvorno krenula iz Španjolske.
  • Gripa se širi i govorom! Virus kao takav zadržava se neko vrijeme i u zraku tako da ga naprosto udahnemo. Možete se razboljeti i u sobi u kojoj nema nikoga. Čak i ako je u sobi visoka temperatura, virus može preživjeti oko sat vremena.
  • Postoje teorije da su neandertalci izumrli od gripe. Naime, na pronađenim ostacima izumrlih nije bilo vidljive bolesti. Ostale bolesti uglavnom se mogu detektirati na kostima, a gripa je bolest koja ubija bez vidljivih znakova.
  • Ove godine se cjepivo u Hrvatskoj potrošilo u 20 dana. Naručeno je bilo 280 tisuća doza. Od toga je većina potrošena na starije osobe, zatim kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike.
  • Gripa diže sve probleme iz zdravstvenog kartona na potenciju.
  • Tekućina se treba unositi u većim količinama nego inače jer gripa (temperatura, ubrzano disanje, znojenje...) isušuje organizam pa se limfni sustav u protivnom ne može riješiti toksina.
  • Istraživanje u Njemačkoj koje je rađeno na jednom kineziološkom fakultetu, a obavljeno je na mladim zdravim sportašima, pokazalo je: Nakon što su sportaši preboljeli gripu, mjesec dana imali su za 10 posto smanjen plućni kapacitet, a dva mjeseca 20 posto smanjen mišićni tonus.
  • Dokazano je da unos velikih količina šećera spušta razinu aktivnosti pojedinih stanica u imunološkom sustavu. Što jedeš više slatkog, to si više imunološki dolje i lakše ćeš se razboljeti.
  • Kada kihnemo, jedna kapljica sline ima 10.000 infektivnih doza.

Veliki specijal: Gripa i prehlada u realnom vremenu. Pogledajte ovdje

Vrućica (na latinskom pyreksia) je temperatura tijela veća od uobičajene. To nije bolest. To je dio obrane vašeg tijela protiv infekcije. Većina bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije dobro žive na uobičajenoj temperaturi tijela (37 stupnjeva). Povećana temperatura im može otežati preživljavanje. Povećana temperatura također aktivira vaš imunološki sistem. Ako imate gripu temperatura će biti jako visoka i trajati nekoliko dana, a u slučaju prehlade vrućica se rijetko pojavljuje (Izvor: NHI Medline Plus)

Veliki specijal: Gripa i prehlada u realnom vremenu. Pogledajte ovdje

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:57