STVARNO ISKUSTVO

Ako i dalje mislite da vam životno osiguranje nije potrebno, pročitajte priču Dražena Sertića iz Zagreba

Vozeći se na motoru tog dana, on nije napravio ništa krivo. Bio je to dan kao i svaki drugi. Nije znao da će mu trenutak u kojem se penjao na motor biti posljednji put u životu da stoji na svojim nogama. Sva sila nevolja u jednom trenutku se sručila na njega i promijenila mu život
Sudar auta i motora (ilustracija); Drežen Sertić (u krugu)
 Jamiga/iStock, Privatna arhiva

Sve do tog kobnog proljetnog dana 2007. godine Dražen Sertić radio je punom parom. Bio je uspješan obrtnik i volio je svoj posao.

Vodio je obrt za proizvodnju trikotaže koji je još 1924. godine osnovao njegov djed, a u vlasništvu obitelji je bio tri generacije. U zagrebačkoj Dubravi imali su radionu s velikim strojevima, ali i veleprodaju trikotaže. Dražen je krenuo na studij, ali ga je brzo napustio kako bi se u potpunosti posvetio poslu.

Kompjuterizirao je strojeve, pa je sam proizvodio mustre i modele, nabavljao je sirovinu, čak je i sam pleo raznu odjeću iako je imao i zaposlenike. Sve je držao pod kontrolom, a nerijetko bi potegnuo od osam ujutro do tri u noći.

Tako su izgledali Draženovi dani sve do te kobne nedjelje u ožujku. Ironično, bila je sunčana i topla. Baš zato se Sertić svojim motorom uputio u kupovinu, a potom do prijatelja Damira na Trešnjevci.

- Krenuo sam na prvi krug motorom nakon hladne zime, a na kraju se šest mjeseci nisam vratio kući – otkriva Damir Sertić kojem se prije 14 godina život promijenio iz temelja.

- Prijatelja nije bilo doma, pa sam se okrenuo na Remizi. Išao sam jedva 40 km/h. Na raskrižju Ozaljske i Nehajske pijani vozač automobila iz suprotnog smjera mi je oduzeo prednost i došlo je do sudara u kojem sam jedva ostao živ – priča nam ovaj 59-godišnjak rodom iz Đakova, koji zadnjih 45 godina živi u Zagrebu.

Prijelomni trenutak

Nakon te strašne prometne nesreće ostao je stopostotni invalid.

image
Privatna arhiva

- Pukla su mi tri kralješka, baza lubanje, 17 rebara, prsna kost, kosti lica, koljeno, lijeva ruka... Devet dana sam bio na respiratoru i borio se za život. U 45. godini života ostao sam paraplegičar, stoga sam danas potpuno oduzet ispod razine prsa i djelomično mi je nepokretna lijeva ruka u ramenu – nabraja Sertić ozlijede koje su mu donijele prisilnu prilagodbu života uz goleme troškove.

Trebalo mu je more pomagala poput električnih invalidskih kolica za kretanje, toaletnih kolica za obavljanje nužde, specijalni električni krevet, trebalo je preurediti stan u kojem stanuje kako bi se u njemu mogao kretati kolicima, kao i prilagoditi prilaz stanu...

- Velika pomoć u tom trenutku bila je isplata svote od pola milijuna kuna od životnog osiguranja koje sam počeo plaćati za sebe i suprugu još 1999. godine. Plaćao sam za nas dvoje oko 7000 kuna godišnje. Tih godina je malo tko uopće znao za životno osiguranje, a oni koji su i znali mislili su da je to potpuno beskorisno bacanje novaca. Ja sam u životnom osiguranju vidio s jedne strane sigurnost za sebe i obitelj, a s druge strane to je i vid štednje. Dobro da jesam... - iskren je Sertić.

Nepredvidljive životne situacije

Uplaćivao je policu životnog osiguranja u koju je bilo uključeno i osiguranje od nezgode. Nakon prometne nesreće zbog koje je ostao stopostotni invalid, iz police osiguranja života, isplaćena mu je dvostruka svota po osiguranju od nezgode, dok policu životnog i dalje plaća što znači da je ona aktivna te da je njegova obitelj i dalje zaštićena.

- Mnoga pomagala koja su mi neophodna za funkcioniranje si uopće ne bih mogao priuštiti da si nisam ranije uplaćivao životno osiguranje. Moram dodati i da je isplata bila poprilično brza i korektna. Trebalo je samo skupiti sve dokumente i povijest bolesti te se javiti u osiguravajuću kuću. Bio bih, naravno, sretniji da sam cijeli život uplaćivao takvo osiguranja, a da ga nisam nikada niti trebao iskoristiti, odnosno da nisam stradao u prometnoj nesreći – priznaje.

image
Peopleimages/iStock

Životno osiguranje je ugovorio na 24 godine, a taj period istječe za dvije godine. Plan mu je po isteku ugovorenog trajanja osiguranja dogovoriti isplatu mjesečne rente koja će mu biti dodatan izvor prihoda uz mirovinu, kako bi imao kvalitetniji životni standard.

Život nije stao, ali...

Nakon što je 2007. godine ostao invalid još je dvije godine pokušavao voditi taj posao.

- No, nije to išlo baš najbolje. Ja više nisam mogao stalno biti prisutan i odjuriti kamo god treba. Obrt jednostavno nije mogao funkcionirati dok sam ja u kolicima. Zato sam 2009. odlučio zatvoriti obrt i povući se u invalidsku mirovinu – objašnjava.

Ljeti, kaže, uživa u prirodi, najčešće pecajući, posebno na svojoj vikendici na rijeci Kupi, do koje se i sam uputi jer ima prilagođen automobil, a zimi mu vrijeme okupira izrada mirisnih svijeća.

image
Privatna arhiva

- Usprkos teškim ozljedama funkcioniram uz raznorazna pomagala, vozim auto, samostalno se prebacujem krevet-kolica-auto i slično. Život nije stao, samo ga je trebalo prilagoditi – kaže Sertić. On je životno osigurao i svoju djecu, sina i kći, te nevjenčanu partnericu, a te su police vezane uz ulaganje u investicijske fondove pa osim benefita sigurnosti i štednje, Sertić kaže kako je životno osiguranje i svojevrstan način zarade. Osigurao je, priča nam, i vikendicu na Kupi, što se pokazalo jako dobrom odlukom jer mu je poplava 2014., ali i 2016. godine uzrokovala znatnu štetu na imovini.

Briga za budućnost

Potresna priča Dražena Sertića pokazuje kako mnoge situacije u životu ne možemo predvidjeti i upravo nas to često brine. Potvrđuje to i istraživanje Ipsos Pulsa koje je provedeno proljetos na 1006 ispitanika, a 59 posto njih brine hoće li imati dovoljno novaca u slučaju liječenja neke teške bolesti. Koliko god htjeli, ne možemo isplanirati svaku sekundu života, a bolesti ili prometne nesreće situacije su na koje teško možemo utjecati.

No, iz Sertićeve priče saznali smo da je i takve teške situacije lakše podnijeti ako imate osigurani sustav zaštite, drage ljude koji su uz vas, ali i financijsku pomoć. Sklapanje ugovora o osiguranju života odgovorna je odluka kojom se osigurava zaštita za nepredvidljive životne situacije, kao i financijska sigurnost u budućnosti – kako za osiguranika, tako i za članove obitelji kao buduće potencijalne korisnike police životnog osiguranja koju je osiguranik ugovorio zbog čega možemo reći da je životno osiguranje poput svojevrsnog „padobrana“ za nepredvidljive i rizične životne situacije.

Sigurno zaleđe

Zato, ako na spomen životnog osiguranja odmahujete rukom jer "ne treba to meni, ne planiram još umrijeti", pročitajte još jednom životnu priču gospodina Sertića i pokušajte sebe staviti u njegovu poziciju. Vozeći se na motoru tog dana, on nije napravio ništa krivo. Bio je to dan kao i svaki drugi. Nije znao da će mu trenutak u kojem se penje na motor biti posljednji put u životu da stoji na svojim nogama. Sva sila nevolja u jednom trenutku se sručila na njega i promijenila mu život. No, uz sigurno zaleđe životnog osiguranja, sve je prebrodio i nastavio drugačijim tempom. Jeste li sigurni da biste i vi to mogli?

image
Privatna arhiva

Polica životnog osiguranja predstavlja garanciju, a redovite mjesečne uplate nećete niti osjetiti. Veliki je plus što, za vrijeme trajanja police, imate i određenu novčanu zaštitu u slučaju nezgode, invalidnosti ili smrti.

Ako dosad niste razmišljali o ugovaranju police životnog osiguranja, sada je pravo vrijeme da odaberete ponudu koja će vam omogućiti bolje sutra te zaštiti vas i vaše voljene u budućnosti. Upravo je rujan mjesec podizanja svijesti o važnosti životnog osiguranja, a sav fokus društva za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) je na edukaciji javnosti.

Više informacija potražite na web stranici projekta SIGURNIJE SUTRA.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog ureda za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55