Vrhunac gastro sezone

ISTARSKA

Irma Hodžić / Hrvatska zajednica županija
 Irma Hodžić / Hrvatska zajednica županija

Turistički se počela razvijati još u rimsko doba kada je car Vespazijan izgradio amfiteatar u Puli. Za vrijeme Austro-ugarske vladavine članovi kraljevske obitelji počeli su posjećivati Istru i otkrili Poreč. Značajan turistički razvoj uz obalu počeo je nakon Drugog svjetskog rata, a zadnjih godina je sve atraktivnija unutrašnjost poluotoka. Istra je regija koja se stalno razvija, a u tome joj pomaže strateški dobar zemljopisni položaj, dobra povezanost između Europe i Mediterana te otvorenost susjednim zemljama za ulaganja. Istrijani su se u zadnje vrijeme posvetili ekološkoj poljoprivredi, jačem povezivanju turizma i poljoprivrede, kao i zaštiti autohtonih proizvoda na razini Europske unije, poput Istarskog pršuta i Ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Osobna karta

Površina: 2.813 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 208.055

Najveći gradovi: Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Labin, Pazin

Geografska obilježja: Smještena u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, Istra je najzapadnija županija Republike Hrvatske. Najzapadnija točka, rt Lako, Bašanija, nalazi se upravo u istarskoj županiji. Istra je s tri strane okružena morem, a sjevernu granicu prema kopnu čini linija između Miljskog zaljeva (Muggia) u neposrednoj blizini Trsta i Prelučkog zaljeva, u neposrednoj blizini Rijeke.

Zanimljivost: Istarska županija jedina je županija u RH koja ne bilježi demografske minuse te je i regija s najvećim rastom u turizmu. Istarska županija je po broju donora na milijun stanovnika već godinama vodeća europska regija po pitanju darivanja organa.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana: Fabrizio Radin

NE PROPUSTITE

U ovom jesenskom periodu svake se godine u Livadama, poznatom tartufarskom mjestu u blizini Motovuna, održavaju Dani Tartufa. Manifestaciju obilježavaju niz događanja koja se odvijaju u čast neospornom kralju istarske gastronomije. Ova vrhunska i vrlo rijetka delicija više od 4000 godina draži nepca svojih ljubitelja, a može ju se pronaći na samo nekoliko mjesta u Europi, između kojih je i istarski “bermudski” trokut. Nalazišta tartufa u Istri su upravo između gradova Pazin, Buje i Buzet gdje svoje prirodno stanište imaju bijeli i crni tartuf, a u listopadu je i vrhunac sezone bijelog tartufa koji je najcjenjeniji u svojoj obitelji. Tijekom Dana Tartufa, gostima se prezentiraju poznata jela s tartufima; pljukanci, fuži, njoki, ali i fritaje te mnogobrojne kombinacije s mesom.

Marko Miščević / Hanza Media

Osim kulinarskih radionica i bogate gastronomske ponude, u sklopu manifestacije mogu se razgledati i izložbe i sajmovi koje su odlična prilika za upoznavanje čarobnog gomolja.

Srečko Niketić / Hanza Media

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Istra će uskoro dobiti najsuvremeniju bolnicu u Hrvatskoj

U projekt izgradnje bolnice uloženo:

800 milijuna kn

Dobivenih bespovratnih sredstava od EU fondova:

38,5 milijuna kn

U izgradnju Medicinske škole uloženo:

52 milijuna kn

Najznačajnija investicija za istarsko zdravstvo u proteklih 25 godina je projekt izgradnje i opremanja nove Opće bolnice u Puli, ukupne vrijednosti od gotovo 800 milijuna kuna. Izgradnja bolnice započela je 2015. godine, a njezin se dovršetak očekuje krajem ove godine kada će građani Istre dobiti najsuvremeniju zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj po uzoru na najrazvijenije europske zemlje. Nova funkcionalna bolnica predviđa 506 postelja u stacionaru, dodatnu dnevnu bolnicu te novu opremu.

Paralelno uz ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, Istarska županija provodi projekt digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja. Glavni cilj digitalizacije opreme je umrežavanje zdravstvenih dijagnostika u Istri kroz dostupnost slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, mogućnost slanja slikovnog materijala na sve lokacije te racionalizacija samog poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda. Digitalizacijom opreme i ulaganjem u kompletnu infrastrukturu, Istra je korak bliže pozicioniranju kao najnaprednija ICT regija u Hrvatskoj.

Hrvatska zajednica županija

Istarska županija posebno se ističe po proračunskim ulaganjima u zdravstvo i socijalnu skrb te se ove godine očekuje i početak izgradnje nove Medicinske škole u Puli kojom će se stvoriti uvjeti za kvalitetno školovanje budućih kadrova, dok se u Rovinju nastavljaju ulaganja u županijsku Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“. U procesu obnavljanja bolnice, promijenit će se cijelo krovište, obnovit će se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenata. U planu je i obnova glavne zgrade te parka bolnice, kao i pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom.

Hrvatska zajednica županija

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Samozatajan osnivač istarske ICT meke

Infobip

Silvio Kutić

  • Osnivač INFOBIP-a
  • Nakon diplome zaposlio se u HEP-u, no vrlo brzo je otišao svojim putem
  • Danas njegova tvrtka ima oko 2000 zaposlenih
  • U prošloj godini Infobip ostvario je 443 milijuna eura prihoda

Silvio Kutić s bratom Robertom i kolegom Izabelom Jelenićem, osnivač je i vlasnik Infobipa, globalne IT i telekomunikacijske kompanije koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike. Silvio Kutić završio je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i zaposlio se u Elektri, no tamo se nije dugo zadržao, dao je otkaz i s Jelenićem krenuo u razvoj aplikacija za dostavu poruka. Infobip su osnovali 2006. godine te im se pridružuje i Roberto Kutić, koji je do tada kao inženjer strojarstva radio u Uljaniku. Danas njihova tvrtka, koja je startala iz garaže, u Vodnjanu ima kampus na 17 tisuća kvadrata, gdje im je i sjedište, što je ujedno i najveći tehnološki kampus u državi. Početkom ove godine pokrenut je i program studentske prakse, kao dio strategije kojom Infobip želi postati centar izvrsnosti inženjerstva koji će okupljati najbolje softverske inženjere na stvaranju inovativnih komunikacijskih rješenja, a studentima omogućiti da razvijaju karijeru, steknu globalno iskustvo i rade na projektima od svjetskog značaja. Uz to, trenutno grade veliki kampus i u Zagrebu te u sljedeće tri godine, počevši od ove, planiraju zaposliti još oko tri tisuće ljudi.

SKRIVENI BISER

Najljepše priče skrivene su u unutrašnjosti Istre

Neki od najljepših istarskih eksponata nalaze se skriveni duboko u unutrašnjosti Istre. Na obroncima Istarskih brežuljaka unutar velikih kamenih bedema zidine pričaju osobite priče o tajnama svog trajanja. Vizualna i čulna osjetila probudit će posjet Grožnjanu, istarskom gradiću kojeg Istrijani od milja zovu „gradom umjetnosti“, dok Završje karakterizira zvonik nagnut 40 cm, tzv. istarski kosi toranj. Oprtalj je jedan od najpitoresknijih gradića sjeverne Istre. Čuvene su srednjovjekovne zidine Motovuna podno kojih se nalazi Motovunska šuma u kojoj se mogu naći kraljevski tartufi. Hum slovi za najmanji grad na svijetu, a u Roču, zaštićenom spomeniku kulture nalazi se poznata Aleja glagoljaša. Na jugu istarskog poluotoka nalazi se poseban, pak, skriveni biser, koji slovi za najstariji grad u Istri - Nezakcij.

Goran Sebelić / Hanza Media

Ovi, kroz vjekove sačuvani ostaci prapovijesnog grada, pričaju osebujne priče o slavnoj prošlosti koje datiraju još iz antičkog doba. Danas mjesto predstavlja arheološki park s konzerviranim arheološkim ostacima koji su okruženi s 800 metara bedema. Na samom ulazu u grad, između rimskih i prapovijesnih vrata, nalazila se bogata prapovijesna nekropola, a pronađene urne ukazuju na slojevitost naseljavanja od 9. st. pr.kr. do rimskog osvajanja. Rimljani su poslije opsade 177. prije Krista porušili grad, a na istom mjestu izgradili novi s dobro organiziranom urbanističkom izgradnjom. Na centralnom platou izgrađen je forum s tri hrama, prostrane terme, no i druge građevine javnog i privatnog karaktera. Na padinama se nalaze ostaci raskošnih privatnih građevina, a bogata nekropola pružala se duž ceste koja je iz Pule vodila u grad. Preživio je pad Rimskog imperija i buđenje kršćanstva, ali nije odolio barbarskim napadima početkom 7. stoljeća.

Goran Sebelić / Hanza Media

Uz Nezakcij se povezuje legenda o posljednjem histarskom kralju Epulonu:
Nakon dana i dana rimske opsade Nezakcija i sprječavanja dovoda vode u grad, vidjevši da neće uspjeti obraniti ovaj put Nezakcij, branitelji odlučuju da nikako neće živi dospjeti u ruke neprijatelja. Poubijali su svoje obitelji, a potom i sami sebe, te mrtve bacali sa zidina. Među posljednjima umro je kralj Epulon, nasrnuvši sam na vlastiti mač. Odluka o nepredavanju neprijatelju poslije je opisana u nizu djela, a kralj Epulon postao je simbolom otpora.

OTVORENI PRORAČUN

Kultura i sport:

iStock

2017.:

18.280.287 kn

2018.:

18.693.165 kn

2019. plan:

24.270.705 kn


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:33