Svojom prehrambenom i farmaceutskom industrijom te brzorastućim malim i srednjim tvrtkama Koprivničko - križevačka županija, preciznije Koprivnica kao njeno središte, nosi titulu jednog od vodećih industrijskih centara u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Generator razvoja ovog područja je prehrambeni gigant Podravka, a tu se nalazi i lider u području farmaceutike Belupo, papirna industrija s tvrtkama Hartmann, Bilokalnik-Ipa, Vemo trade i Ekopapir te međunarodna kompanija Carlsberg Croatia. Na području županije posluje preko 1.500 subjekata koji godišnje ostvaruju ukupne prihode preko 10 milijardi kuna.

Uz gospodarsko i kulturno središte Koprivničko-križevačke županije, Koprivnica je i obrazovno središte u kojem je smještena Uprava te 10 studijskih programa Sveučilišta Sjever, najmlađeg hrvatskog javnog sveučilišta čiju su osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin. Sveučilišni centar Koprivnica orijentiran je prema potrebama lokalne zajednice, a na njemu znanja i kompetencije kroz preddiplomske, diplomske i doktorske studije stječe preko 1000 studenata.

Razvijeno obrtništvo te malo i srednje poduzetništvo, Razvojni centar i tehnološki park Križevci te prometna povezanost brzom cestom do Zagreba, glavni su aduti Križevaca u kojima su i sjedišta najveće građevinske kompanije u županiji, tvrtke Radnik te trgovačkog lanca KTC. U gradu sv. Marka Križevčana djeluje i Visoko gospodarsko učilište Križevci, visokostručna školska ustanova koja obrazuje poljoprivredne stručnjake te znanstvenim istraživanjima unapređuje poljoprivrednu znanost.

Grad Đurđevac ponosi se svojom kulturnom baštinom i geografsko-botaničkim rezervatom Đurđevački pijesci, a zbog svoje prirodne geografske pozicije ima razvijenu poljoprivrednu proizvodnju i bogato je vinorodno područje. U Đurđevcu djeluju i jaki gospodarski subjekti poput Osatina grupe te međunarodna tvrtka Bauwerk Boen koja je u gradu Picoka pronašla svoje mjesto.

Osobna karta

Površina: 1.748 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 115.584

Najveći gradovi: Koprivnica, Križevci i Đurđevac

Geografska obilježja: Koprivničko-križevačka županija smještena je u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske. Sjeveroistočni dio Županije čini dolina rijeke Drave, na kojem prevladava poljoprivredna djelatnost sa značajnim nalazištima nafte i zemnog plina. Brdski dio Županije čini prostor Kalničkog gorja i Bilogore.

Zanimljivost: Najpopularnije zanimanje u Koprivničko - križevačkoj županiji je – vatrogasac. Čak 1125 stanovnika ovog područja odlučilo se za tu plemenitu profesiju te se ova županija nalazi na samom vrhu Hrvatske po broju vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika, a a već šest godina za redom prva je u Hrvatskoj po broju darivatelja krvi s  prosjekom 7,3 davanja na 100 stanovnika.     

Župan: Darko Koren

NE PROPUSTITE

Već dugi niz godina u sva tri grada županije naizmjence se održava Martinjska špelancija, tradicionalna zabavna manifestacija povodom blagdana sv. Martina koja okuplja martinjske biskupe iz cijele regije, a oni između sebe odabiru Velikog meštra martinjskog ceremonijala, koji će dobiti pečat i biskupsku kapu. Veliki meštar potom odabire ime pod kojim će vladati sljedećih godinu dana te izdaje pravila koja će se odnositi na ostale. Uz ovu, Županija podupire i ostale vinske manifestacije te značajne izložbe vina poput međunarodne izložbe vina „Zlatna vina Alpe Adria“ koja okuplja najbolje vinare iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ulaganjem značajnih sredstava u razvoj vinogradarstva i podrumarstva kroz rad s vinarskim udrugama te organiziranjem stručnih edukacija, Županija je postigla svoj cilj u namjeri da podravska i prigorska vina budu u samom vrhu vinske karte Hrvatske, a vinarije i vinske ceste poželjno mjesto na kojem se okuplja velik broj turista željnih autohtnonih eno-gastro delicija.

Ivan Brkić / Glas Podravine i Hanza Media

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

30 milijuna kuna za razvoj elektrotehnike i računalstva

Koprivničko-križevačka županija

Na području cijele Hrvatske bit će:

25 centara kompetencija iz elektrotehnike i računalstva

Rekonstrukcija i dogradnja Centra kompetencija vrijedi:

30 milijuna kuna

U Obrtničku školu Koprivnica uložit će se:

21 milijun kuna

Ulaganja u Strukovnu školu Đurđevac iznose:

9 milijuna kuna

Izvrsnost, cjeloživotno obrazovanje i suradnja s institucijama i gospodarstvom – tome teži Koprivničko - križevačka županija, a svoje ciljeve namjerava postići kroz Centar kompetencija iz elektrotehnike i računalstva. U sklopu toga, Županija trenutno radi na pripremi 30 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i dogradnje Centra kompetencija. Od ukupnog iznosa, 70 posto sredstava predviđeno je za ulaganja u Obrtničku školu Koprivnica, a 30 posto u Strukovnu školu Đurđevac. Tim će se novcem opremiti strukovne škole, te će se učenicima pružiti više konkretne prakse i približiti ih svijetu rada, kao i dodatno educirati učitelje.

 

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Posljednji živući velikan naivne umjetnosti i dalje je slikarski aktivan

Goran Mehkek / Hanza Media

Mijo Kovačić

  • Jedno od najvažnijih imena hrvatske i svjetske naivne umjetnosti
  • Prvu izložbu imao je 1954. godine u Koprivnici
  • Glavni motiv mu je rijeka Drava i ruralni krajolik Koprivničko - križevačke županije
  • Županija ga je 2017. ukrasila Nagradom za životno djelo kao jedan od najvećih slikara Podravine, ali i cijelog svijeta

Iako ima već 83 godine, Mijo Kovačić i dalje slika naivnu umjetnost koja prikazuje tešku, ali i veselu svakodnevicu seljaka te podravsku floru i faunu. Zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu, Kovačić je postao jedno od najvažnijih imena hrvatske i svjetske naive te je izlagao diljem svijeta, a zbog bogatog i inventivnog slikarskog opusa kojim tijekom cijelog života značajno doprinosi promociji Koprivničko-križevačke županije nagrađen je županijskom Nagradom za životno djelo kao jedan od najvećih slikara Podravine, ali i cijelog svijeta.

Prvu izložbu imao je sada već davne 1954. u Koprivnici, a njegove slike obilježavaju motivi rijeke Drave jer je, kako je kazao, “fasciniran vodom, ali i svojevrsnim deformacijama u ljudskim likovima”. - Slike Mije Kovačića zapravo djeluju poput davno zaboravljenog svijeta u kojem mitovi, legende i religija ravnopravno supostoje te određuju živote ljudi, a aura mističnosti stapa se s „estetikom ružnog“ - vjeruju u županiji.

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama, nezaobilazno je mjesto  i ishodište izvorne hrvatske likovne umjetnosti duboke utkane u život stanovnika Koprivničko-križevačke županije. Kapitalna djela doajena naivne umjetnosti koja se mogu razgledati u hlebinskoj Galeriji te Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici podsjetnik su na bogatstvo hrvatske kulturne baštine i likovnog izričaja koji je kao jedinstven fenomen prepoznat diljem svijeta. Županija u očuvanju kulture i tradicijske baštine, veliku pozornost posvećuje upravo naivnom slikarstvu te ga promovira ne samo brigom i poboljšanjem materijalnih uvjeta spomenutih galerija već i kroz projekte poput „Pisanica od srca“. Oslikane pisanice obišle su gotovo sve zemlje Europe i svijeta te postale  prepoznatljiv kulturni i turistički brend koje iznova oduševljavaju svojom jedinstvenošću i ljepotom.  

SKRIVENI BISER

Mjesto susreta Mure i Drave

 

Iako Koprivničko - križevačka županija ima mnogo prirodnih bisera, najviše se ponosi područjem gdje se sljubljuju dvije rijeke u blizini mjesta Legrad. Bogatstvo prirodne ljepote koje se ondje može pronaći prepoznala je ne samo Hrvatska već i Europa te UNESCO, a taj očuvani riječni ekosustav s bogatom florom, faunom, raznolikim krajobrazom i bogatom kulturno-tradicijskom baštinom bio je razlog da se to područje zaštiti i proglasi prvim regionalnim parkom u Hrvatskoj. Kako bi se to bogatstvo riječnog ekosustava što više promoviralo u javnosti, uređena je poučna staza s brojnim informativno edukativnim tablama i pločama te su izgrađena dva vidikovaca za promatranje životinja i biljaka koji stanuju u tom kraju. Tu se može naći prva Škola uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji koja dodatno prezentira i pruža saznanja tom višestruko zaštićenom području, njegovoj biološkoj i krajobraznoj raznolikosti, kao i kulturnoj i tradicijskoj baštini.

Koprivničko-križevačka županija
 

Inače, ovo je jedina škola uz rijeku koja se nalazi na dvije rijeke, a istražujući to područje, posjetitelji otkrivaju prekrasan krajobraz, razne biljke i životinje koje stvaraju svoj dom uz Muru i Dravu. Škola je otvorena ove godine, a za nju već vlada veliki interes, posebice kod djece predškolske i školske dobi.

OTVORENI PRORAČUN

Zdravstvo:

ShutterStock

 

ukupna ulaganja (plan 2019.):

305.580.450 kn

Uloženo u poboljšanje primarne zdravstvene zaštite:

8,2 milijuna kuna

 

         

Obrazovanje:

ShutterStock

 

Ukupna ulaganja (plan 2019.):

70.894.386 kn

Sufinanciranje prijevoza učenika:

4 milijuna kn godišnje

Besplatna školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva:

1,3 milijuna kn za 1300 učenika

Pomoćnici u nastavi:

10 milijuna kn kroz 4 godine

 


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista


Izdvajamo

Najčitanije