KRAPINSKO-ZAGORSKA

Darko Herceg
 Darko Herceg

Moglo bi se reći da je povoljan geoprometni položaj odredio gospodarski smjer ovog kraja koji djeluje kao hrvatski ulaz u Europu i obrnuto. Krapinsko – zagorska županija izvozno je orijentirana te njene kompanije više od 30 posto svojih prihoda ostvaruju na stranim tržištima. Staklo, predivo, kontejneri, kutije, crijep i keramika samo su neki od proizvoda koje ova županija izvozi, a Zagorci su diljem Hrvatske poznati po poljoprivredi i vinogradarstvu. Uz to, mogu se pohvaliti velikim priljevom turista, a na tome u najvećoj mjeri mogu zahvaliti razvijenom zdravstvenom turizmu, odnosno termama i toplicama kojima županija obiluje.

Osobna karta

Površina: 1.224,22 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 132.892

Najveći gradovi: Krapina, Donja Stubica, Klanjec, Oroslavje, Pregrada, Zabok i Zlatar

Geografska obilježja: Zasebna je geografska cjelina koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Lijepe naše i pruža se od vrhova Macelja i Ivančice na sjeveru do Medvednice na jugoistoku. Njena zapadna granica ujedno je i državna sa Slovenijom, a predstavlju ju rijeka Sutla, dok je istočna granica Krapinsko – zagorske županije vododjelnica porječja Krapine i Lonje.

Zanimljivost: Područje Krapinsko – zagorske županije ima najveći broj dvoraca i kurija u cijeloj Europskoj uniji, bilo da je gledano po ukupnoj površini županije ili pak po samoj količini dvoraca i kurija.

Župan: Željko Kolar

NE PROPUSTITE

Manifestacija će ove jeseni imati svoje 54. izdanje, a tradicionalno će se održati u prijestolnici tog kraja. Tjedan kajkavske kulture najznačajniji je događaj ne samo u Zagorju, već među svim hrvatskim kajkavcima, a nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih, sportskih i gospodarskih, sve u čast premile "domače reči - kaja". Kruna svih događanja je 54. festival kajkavskih popevki, a u sklopu Tjedna kajkavske kutlure održat će se i Zagorski gospodarski zbor, jedno od najvećih okupljanja gospodarstvenika na području sjeverozapadne Hrvatske.

Željko Hajdinjak / Hanza Media

Manifestacija iz godine u godinu postaje sve veća, a nedavno je i direktorica TZ grada Krapine Nedjeljka Vodolšak upravo Tjedan kajkavske kulture navela kao jedan od najbitnijih faktora za povećanje broja turista u ovom kraju. Prošle godine su napravili kišobrane iznad ulica, grad je bio prepun ukrasa i štandova, a kroz njega je prošlo više od 30.000 posjetitelja. Ove godine očekuju još više gostiju.

Andrej Svoger / Hanza Media

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Zagorje želi postati lider zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Specijalne bolnice u Krapinskim i Stubičkim toplicama:

400 milijuna kuna

Dogradnja Specijalne bolnice Krapinske toplice:

200 milijuna kuna

Obnova Specijalne bolnice Stubičke toplice:

150 milijuna kuna

Većina nas je barem čula za Krapinske i Stubičke toplice, koje su česta destinacija svih onih kojima je potreban oporavak i terapija nakon operacije. Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koje su sastavni dio tih toplica, ukupno vrijede gotovo 400 milijuna kuna, a u planu je njihova obnova i dogradnja.

Bolnica u Krapinskim Toplicama za 200 milijuna kuna dobit će novih 77 soba i tri apartmana te wellness u hidroterapiju, ali i znanstveno - nastavni centar, podzemnu garažu, poliklinku i rehabilitaciju. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, s druge strane, uskoro će se moći pohvaliti s četiri vanjska bazena, hotelom sa četiri zvjezdice, restoranom, kafićem i terasom, a za to će izdvojiti preko 150 milijuna kuna. Obnova i dogradnja ovih rehabilitacijskih centara zapravo su dio strategije razvoja zdravstvenog turizma u Krapinsko – zagorskoj županiji koja želi biti lider te vrste turizma u Hrvatskoj.

Krapinsko – zagorska županija

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Najuspješnija hrvatska boksačica iz Zlatara počela je trenirati zbog Rockyja

Ronald Goršić / CROPIX

Ivana Habazin

  • Najuspješnija hrvatska boksačica
  • Dvostruka svjetska prvakinja u boksu
  • Magistra teologije, a uskoro i diplomacije i međunarodnih odnosa
  • Dopredsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače

“Rocky je kriv za sve”, voli reći najuspješnija hrvatska profesionalna boksačica Ivana Habazin iz Zlatara. Jedina je u povijesti osvojila dvije svjetske titule u dvije različite kategorije, IBO I IBF, a svoju boksačku karijeru ova 29-godišnjakinja započela je 2010. godine.

Počela je trenirati tek rekreativno, no dva amaterska meča nagnala su je da se baci u profesionalne vode te ju je boksačkim putem vodio njen bivši trener Vlado Božić, brat popularnog hrvatskog boksača Stjepana Božića. Inače je magistra teologije te je na zadnjoj godini na Visokoj školi diplomacije i međunarodnih odnosa Dag Hammarskjöld. Uz to je i dopredsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, u koju se uključila nakon što je i nju pokušala pobijediti ta teška bolest. Ipak, Habazin ju je nokautirala te je izvadila štitnjaču i vratila se svojoj najvećoj ljubavi – boksu.

SKRIVENI BISER

Lijepa naša domovina nastala je u lijepom našem Zagorju

Svaka država ima tri simbola – grb, zastavu i himnu, no Hrvatska je jedinstvena u svijetu jer ima još jednu dodatnu posebnost - Spomenik nacionalnoj himni koji se nalazi ni manje ni više nego na području Krapinsko – zagorske županije. Preciznije, nalazi se u zaštićenom krajobrazu Zelenjaku, na mjestu za koje se vjeruje da je poslužilo autoru hrvatske himne, Antunu Mihanoviću, kao inspiracija prilikom pisanja njezina teksta.


Krapinsko – zagorska županija

Spomenik je podigla 24. studenoga 1935., povodom 100. godišnjice objave pjesme „Horvatska domovina“, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću. Svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovalo je preko 20 000 ljudi.

OTVORENI PRORAČUN

Školstvo

Ulažu od ukupnog proračuna:

34,7 posto

Ukupno ulaganje u obrazovanje

ShutterStock

2018.:

106.913.696 kn

plan 2019.:

124.080.683 kn


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:21