VARAŽDINSKA

Davor Pongračić / Hanza Media
 Davor Pongračić / Hanza Media

Najkonkurentnija hrvatska županija tu laskavu titulu može zahvaliti svom zemljopisnom položaju zbog kojeg već stoljećima Varaždin djeluje kao kulturno, prometno, upravno, obrazovno, crkveno ali i industrijsko središte sjeverozapadne Hrvatske. Varaždinska županija spada u gospodarski natprosječno aktivne dijelove Lijepe naše, a budući da se čak 36 posto prihoda odnosi upravo na izvoz, ona je naša “najizvoznija” županija.

Najviše ulaže u obrazovanje: čak 94 posto škola ima jednosmjensku nastavu, a u 60 posto škola je organiziran produženi boravak. Varaždinska županija je i najizvrsnija hrvatska županija, njihovi centri izvrsnosti, u kojima se radi s darovitom djecom, jedini su Europski centar za darovite u Hrvatskoj. Županiju posjećuje sve više turista, koji dolaze iz inozemstva da bi uživali u „Kućama za odmor s pričom“. Taj projekt pokrenut je prije dvije godine i već daje odlične rezultate.

Osobna karta

Površina: 1261,29 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 175.951

Najveći gradovi: Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Varaždin, Varaždinske Toplice

Geografska obilježja: Varaždinska županija nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Na rubnom je pojasu panonskog područje te je smještena u okružju rijeke Drave, proplanaka i šuma Ravne gore, Kalnika i Ivanščice.

Zanimljivost: Prema popularnoj legendi, u Varaždinskoj županiji je centar svijeta. Preciznije, Ludbreg je mjesto u kojem su zamišljeni krugovi zemaljski koji spajaju brojne svjetske gradove, a tu je priču potvrdio i švicarski povjesničar dr. Erasmus Weddigen slučajnim poigravanjem šestarom I zemljopisnom kartom. On je naime, uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao po karti krugove i uočio da se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, koji su na različitim stranama svijeta, ali na istoj udaljenosti od Ludbrega. Neki od njih su Pariz i Atena, Beč i Budimpešta ili, nama najbliži, Varaždin i Koprivnica.

Župan: Radimir Čačić

NE PROPUSTITE

Dan Varaždinske županije tradicionalno se obilježava na blagdan Male gospe, koja je zaštitnica Županije. Tijekom deset dana u rujnu obilježavaju se Dani Varaždinske županije raznovrsnim i bogatim programom. Ove godine posjetitelje su mogli uživati u: Varaždinskoj štruklijadi, Danima vrganja i tartufa u Paki te u posebnim programima kao što su bili FolkoFonija i koncert na otvorenom Carmina Burana.

/ Varaždinska županija

Više od 500 sudionika FolkoFonije u tri dana je građanima Varaždinske županije i Varaždina predstavilo svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples, a festival je svečano otvorio svjetski poznati nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado koji je prvi put u povijesti ansambla održao koncert na otvorenom. Carmina Burana, kantata za orkestar, zbor i solo pjevače njemačkog kompozitora Carla Orffa, izvedena je na otvorenom, uz rijeku Dravu, a izvelo ju je više od 320 glazbenika iz Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora.

Varaždinska županija

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Varaždinske Toplice: Industrija zdravlja u Europi

Bit će uloženo u energetsku obnovu Varaždinskih toplica

120 milijuna kuna

Izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine:

107 milijuna kuna

Termalna voda koja izvire na području Varaždinske županije liječila je još stare Rimljane koji su se u Varaždinskim Toplicama oporavljali nakon iscrpljujućih bitaka, a na toj je tisućljetnoj tradiciji nastao današnji suvremeni rehabilitacijski centar. Varaždinske Toplice jedno su od najstarijih termalnih lječilišta u Europi i najveće u Hrvatskoj, a kako bi se ostvario puni potencijal za razvoj zdravstvenog turizma, kako u Varaždinskoj županiji, tako i na području cijele države, objekti Specijalne bolnice uskoro će biti u potpunosti energetski obnovljeni. O samoj veličini zahvata jasno govori podatak da će u tu obnovu, koja će promijeniti vizuru rehabilitacijskog centra i grada, biti uloženo više od 120 milijuna kuna.

Uz to, u realizaciju napokon kreće i projekt izgradnje nove i suvremene bolnice Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine. Taj projekt vrijedan je 107 milijuna kuna, od čega je 83 milijuna kuna odobreno iz Europske unije. Za osobe s ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske će u novom centru, na jednom mjestu, biti osigurana sva potrebna skrb, od medicinske preko socijalne i psihološke pa do profesionalne rehabilitacije. Varaždinska županija je u fazi raspisivanja međunarodnog natječaja za izbor investicijskog savjetnika za određivanje strateškog partnera za ulaganja u izgradnju novog hotelskog medicinskog spa kompleksa te rekonstrukciju Josipovog hotela koji je bio porušen u II. svjetskom ratu.

Varaždinska županija
Render: Nacionalni rehabilitacijski centar za pacijente s ozljedama kralježničke moždine

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Dobar glas varaždinske operne dive daleko se čuje

Tom Dubravec / Hanza Media

Lana Kos

  • Završila je Muzičku akademiju u Zagrebu
  • Debitirala je u zagrebačkom HNK u Mozartovoj Čarobnoj fruli 2002.
  • Nastupila je u najpoznatijim svjetskim kazalištima i operama
  • Godine 2016. dobila je Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu

Varaždin je diljem Lijepe naše poznat kao grad kulture pa stoga ne čudi što je zvijezda tog kraja operna diva Lana Kos, koja je zbog svoje respektabilne i uspješne međunarodne karijere dobila Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu. Ta je 36-godišnjakinja završila zagrebačku Muzičku akademiju, a usavršavala se kod međunarodno poznatih uglednih vokalnih pedagoga. Debitirala je 2002. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao Kraljica noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, a zahvaljujući glasu posebne boje, opsega tri oktave, te velikoj lakoći i suverenosti u pjevanju, moglo bi se reći da je lista njezinih nastupa i uloga beskrajna.

Opera Rat i Mir u moskovskom Boljšoj teatru, uloga Violette Valéry u Verdijevoj La Traviati u Sloveniji, Kini, Genovi, Stockholmu, Madridu te diljem Italije samo su mali dio te liste, a između ostalog, Kos se može pohvaliti i ulogom Julije u operi Romeo i Julija te Desdemonom u Verdijevom Otellu u NCPA operi u Pekingu, kao i u Palermu i São Paolu.

SKRIVENI BISER

U Varaždinskoj županiji skriva se poludrago kamenje i jedini sačuvani vulkan u Lijepoj našoj

Jedini sačuvani vulkan i jedino nalazište poludragog kamenja u Hrvatskoj nalazi se upravo u Varaždinskoj županiji u blizini Lepoglave. To je područje zakonski zaštićeno kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Zapravo se radi o nekadašnjem brežuljku nazvanom Kameni vrh koji je danas ogromna rupa te izgledom podsjeća na grotlo vulkana koji se ovdje nalazio. Taj je fosilni vulkan najaktivniji bio prije 22 milijuna godina, a njegov čunj stoljećima su ispirala razna mora koja su nastajala i nestajala u geološkoj povijesti ovog dijela planeta.

Tu se smjestilo i nalazište poludragog kamenja – Lepoglavskih ahata – koji su nastali u šupljinama i pukotinama andezita vulkanske stijene s tog područja prije otprilike 20 milijuna godina. Da pojasnimo, da bi se ahat stvorio potrebno je čak 1000 godina taloženja minerala kvarca iz mineralnih otopina u šupljinama stijene.

Gaveznica – Kameni vrh ujedno je i arheološko nalazište - na samom vrhu nekadašnjeg brda pronađeni su ostaci prapovijesnog naselja iz kasnobrončanog doba. Cijelo područje znanstvena je, obrazovna i turistička znamenitost koju se itekako isplati posjetiti i upoznati.


OTVORENI PRORAČUN

Svi u riziku od siromaštva imaju osiguranu besplatnu prehranu sredstvima iz EU i Varaždinske županije:

30 posto učenika

Varaždinska županija izdvaja za obrazovanje:

51,8 posto proračuna


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:00