VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Kristijan Toplak

Osim tada uvriježenih putovanja, pohoda i obilazaka trgovišta, sajmišta i hodočasničkih mjesta, veliki broj gostiju dolazio je na redoviti odmor i ljetovanje u Orahovicu, na poznato Orahovačko jezero. Zbog toga je u ovom kraju, već u to doba došlo do procvata gostionica i usputnih stajališta, a jedan od najpoznatijih je ‘K Lippeovoj ruži’, koji je bio u vlasništvu kneževske obitelji Schaumburg – Lippe. Ista je obitelj 1840. godine od grofa Antuna III. Pejačevića kupila dvorac u Virovitici, kojeg su potom nadogradili i dali mu današnji izgled s barokno – klasicističkim obilježjima. Prepoznatljivo obilježje ove županije su stari barokni dvorci.

Osobna karta

Površina: 2.024 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 84.836

Najveći gradovi: Virovitica, Slatina, Orahovica

Geografska obilježja: Županija se nalazi u kontinentalnom, sjevero-istočnom dijelu Hrvatske, a po svom zemljopisnom položaju poveznica je Slavonije i Podravine. S južne strane omeđena je Bilogorom, Papukom i Krndijom, dok ju s sjeverne od ostatka zemlje dijeli Dravom koji većim dijelom svog stotinjak kilometara dugog toka, na ovom području ujedno predstavlja i granicu s Mađarskom. Sačinjava je Virovitica kao centralno i administrativno središte, te još dva veća grada i 13 općina.

Zanimljivost: Područje Virovitičko-podravske županije naseljeno je još od doba nelika, a najstariji sačuvani kulturno-povijesni spomenici sagrađeni su u srednjem vijeku. Krasi ju veliki broj dvoraca, a Ružica, grad pokraj Orahovice, koji datira još iz 13. stoljeća ubraja se među najznačajnije i najsačuvanije primjere srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj. U srednjem vijeku Orahovica, Slatina i Virovitica dobivaju povlastice slobodnih trgovišta, odnosno postaju gradovi.

Župan: Igor Andrović

NE PROPUSTITE

Sajam agro proizvoda i opreme i ove će se godine održati kod Gradske tržnice, u samom središtu Virovitice. U sklopu tog jednodnevnog događanja održat će se izložba voća i povrća, ocjenjivanje meda o drugih pčelinjih proizvoda, izložba ljekovitog bilja i vina. Osim toga, svi zainteresirani se mogu pridružiti predavanju o suvremenim tehnikama pčelarstva. Iz godine u godinu raste broj posjetitelja i izlagača, a očekuje se da će rekordi padati i na ovom, devetom po redu, izdanju.

Agroexpo

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Četiri prekrasna dvorca svoje obnovljeno ruho pokazat će građanima i turistima

Obnova 4 dvorca na svega 20 kilometara udaljenosti, obnova dvorca Kurije Janković koštala:

39.767.716,50 kuna

Obnova Dvorac Janković u Cabuni koštat će:

48.000.000,00 kuna

Brojni dvorci, ljetnikovci, ali i zamci na ovom su području ostali kao uspomena na bogatu povijest, te stare vladare koji su nekada živjeli na tom kraju. Kako oni u potpunosti ne bi otišli u zaborav, županijske vlasti odlučile su se na obnovu četiri takva objekta. Tim će povodom, derutnim dvorcima vratiti “stari” sjaj, a svojoj županiji priskrbiti bogatiju i zanimljiviju turističku ponudu. Kroz projekt “Drava4Enjoy” vrijedan 39.767.716,50 kuna krenuli su u obnovu dvorca Kurije Janković koji je 2016. godine pretvoren u hotel baština s 4 zvjezdice.Tako je ova stara ljepotica napokon otvorila svoja stogodišnja vrata za sve domaće, ali i strane goste.

Kristijan Toplak

Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije postala Hotel baština s četiri zvjezdice, nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici, koji će potpuno obnovljeni svjetlo dana ugledati ove godine, Dvorac Janković u Cabuni vrijedan 48.000.000,00 kuna bit će četvrti obnovljeni dvorac na ovom području u krugu od samo 20 kilometara. Time će Virovitičko-podravska županija, „podebljati“ epitet–županija s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj.

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Frontmen Vatre uvijek s ponosom ističe svoje virovitičke korijene

Biljana Bilvajs / Hanza Media

IVAN DEČAK

  • Frontmen popularnog benda Vatra
  • Rođen u Virovitici 1979. godine
  • Autor hitova “Tango”, Tremolo”, “Anđeo s greškom”
  • Trenutno živi u Zagrebu

Ivan Dečak, frontmen popularnog benda Vatra, trenutačno živi u Zagrebu, no djetinjstvo i srednjoškolsku dob je proveo u Virovitici. Rođen je 1979. Godine, a 20 godina kasnije je napustio svoj rodni grad, ali mu se i danas rado vraća. Jedan je od rijetkih poznatih Hrvata koji s ponosom ističe da dolazi iz Virovitice.

Iako su njegovi roditelji mislili da svaki ponedjeljak putuje na pravni studij u Zagrebu, on bi zapravo sjeo na vlak, izašao stanicu kasnije i po cijele dane svirao sa svojim prijateljima, te se uredno vraćao u petak. Tako je dvije godine lagao svojim roditeljima, nakon čega ih je ipak upoznao sa svojom željom da postane pjevač.

Autor popularnih hitova “Tango”, “Tremolo” i “Anđeo s greškom” u intervjuima česti spominje koliko je rodna Virovitica utjecala na njega i njegov životni put. “Virovitica ima mamu kojoj dođem na materinu spizu, kao što bi rekli dečki iz TBF-a. Moji korijeni i moj bend su iz Virovitice, iako živimo u Zagrebu. Virovitica je prekrasan grad za podizanje djece, ali posao i život me odveo ovamo. No, da nije bilo Virovitice i utjecaja toga grada na mene, ne bih nikad pisao pjesme”, izjavio je Dečak u intervjuu za Jutarnji list.

SKRIVENI BISER

Jedini preostali panonski otok s Hrvatskom je povezan samo visećim mostom

Križnica se nalazi na samo 20-ak minuta od Virovitice. Prekrasna je to oaza mira u kojoj svaki posjetitelj može uživati u vrhunskim ribljim delicijama, osluškivati riku jelena te se na prostranom polju susresti s još pokojom zanimljivom životinjom. Inače, Križnica je zapravo “otok” kojeg rijeka Drava odvaja od ostatka zemlje, a spaja ju samo viseći pješački most. To je ujedno jedno od 12 naselja u općini Pitomača kojega s tri strane okružuje državna granica. Sa sjevera i istoka ide po rukavcima Stare Drave u obliku troprste krivulje, a s juga je Drava u taj prostor prodrla petljom s rukavcima kojima u „otoku“ Križnice čine unutrašnji–Širinski otok.

Kristijan Toplak

OTVORENI PRORAČUN

Obrazovanje

Rekordno ulaganje u obrazovanje (plan 2019.):

61.131.076 kn

ShutterStock

Izdvajaju za stipendiranje deficitarnih srednjoškolskih zanimanja:

60.000,00 kuna

U top 4 županije po ulaganjima u obrazovanje po glavi stanovnika:

u prosjeku 19 posto proračuna


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:49