Nije šećer!

Chefovi vam kriju genijalnu tajnu za umake s rajčicom, unutra stavljaju nešto što obično ide u kolače

Možda se nikada ne biste sjetili jednim sastojkom obogatiti jela od crvenog ploda, ali on ima važnu ulogu u njima

Sjećate li se scene iz filma Jedi, moli, voli u kojoj Julia Roberts sjedi u talijanskom restoranu u središtu Rima i s velikim guštom jede špagete u jednostavnom umaku od rajčica? Na njezinom licu izmjenjuje se stotinu emocija, od pozitivnog šoka do potpunog oduševljenja. Ta scena je tako šašava, sočna i nabijena adrenalinom, a sve zbog tako jednostavnog jela.

Mnogi od nas su u tom trenutku poželjeli proći kroz ekran i pogostiti se tom delicijom iz vrlo jasnog razloga. Rajčica nije samo namirnica, ona je čista emocija i može nas u trenu podsjetiti na male radosti života u kojima trebamo više uživati. Ipak, rajčica nema samo jedno lice, već njih stotinu i svako od njih je drukčije. Zato smo odlučili izvući je iz poznate uloge i baciti u čokoladu, sladoled ili med.

Zvuči ludo? Čitajte dalje, vidjet ćete zašto ovi sastojci i druge ludosti u kombinaciji s rajčicom itekako imaju smisla.

Mediteranske praline

„Jagode i čokolada, neka ljubav naša vlada“, pjevao je devedesetih Neno Belan s Đavolima, a nama su odmah rasle zazubice na samu pomisao sočnih jagoda umočenih u „hranu bogova“. A što ako vam kažemo da jednaku ili još bolju senzaciju možete doživjeti ako s čokoladom spojite rajčice? Ova kombinacija zvuči kao kulinarski gaf, ali ne dajte da vas to odvrati od eksperimentiranja s okusima. Rajčica je ipak voće i ima slatkoću pa je s čokoladom odličan par. U Kataloniji su chefovi već pomakli granice s delicijom pa amb tomaquet i xocolata - kruh se poprži na malo maslaca, premaže pireom od rajčice i prekrije komadima čokolade.

Završen je veliki nagradni natječaj, petero čitatelja osvaja vrijedne nagrade

U posljednjih deset dana primili smo mnoštvo kreativnih i neočekivanih recepata s rajčicom, a najviše su nas oduševili sljedeći čitatelji: Damir Trputec (Zagreb), Anabela Šapina (Zagreb), Natalija Srnec (Goričan), Marija Katilović (Đakovo), Milica Pozder (Vidovec).

Zahvaljujemo svima koji su se prijavili, a dobitnicima ćemo se uskoro javiti vezano uz preuzimanje nagrade koja se sastoji od proizvoda Podravke.

No, ne mora nužno kruh biti u igri. Od slatkih cherry rajčica možete napraviti pravu luksuznu gozbu zbog koje će vaši ukućani ili gosti zinuti od iznenađenja. Kada se slatkoća i blaga kiselost rajčice susretnu s gorkastom čokoladom, dobije se nešto nalik pralini s Mediterana. Postupak je vrlo jednostavan: prerežite cherry rajčice dijagonalno i polovice spojite da dobijete srce te ih učvrstite čačkalicom. Svako srce umočite u otopljenu čokoladu te potom u posudu s ledom kako bi se čokolada stisnula. Nemojte se čuditi ako budete istovremeno zbunjeni i oduševljeni.

Umak ‘bacam te na koljena‘

Nimalo ne čudi što je Talijanima pašta kao nama štrukli ili ćevapi. Nema ništa bolje od tanjura tjestenine s crvenim umakom i hrpom parmezana, posebice nakon cijelog dana na poslu ili, još bolje, cijelog dana kupanja. Tako je gušt još veći! No, ovoga puta ostavljamo po strani ovaj provjeren klasik s početka priče koji sigurno znate pripremiti.

Osim pralina, od rajčica i čokolade možete napraviti fenomenalan umak. Na prvu se čini malo „pomaknut“, ali zašto mu ne biste dali šansu kad već raspoloženi za lude kombinacije. Život je kratak da jedete stalno ista jela! Iako Talijani ne stavljaju čokoladu u umak, u Francuskoj je to završni trik kod pripreme ragua ili gulaša s vinom.

U bespućima interneta pronašli smo okusno bogat umak s rajčicama i čokoladom u glavnim ulogama, dok sporedne igraju luk, gljive i mrkva. Taj čudnovati spoj daje umaku zagasitu dubinu i baršunastu teksturu. Ako ste avanturist po duši, ubacite u njega i malo meda za slatkasti šarm.

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 šalica luka narezanog na kockice

1 šalica šampinjona narezanih na kockice

3 češnja češnjaka

1 šalica mrkve narezane na kockice

2 žlice svježeg origana

454 grama cherry rajčice

800 ml Podravka passate

Sol i papar po želji

Med po želji

1 tabla tamne čokolade

Postupak:

U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane proziran. Dodajte nasjeckani češnjak, šampinjone narezane na kockice, mrkvu narezanu na kockice i pirjajte pet minuta.

Dodajte cherry rajčice, pasirane rajčice, origano te sol i papar te pirjajte dok povrće ne omekša, uz često miješanje.

U međuvremenu sitno nasjeckajte čokoladu. Nakon što je umak prokuhao i povrće omekšalo, dodajte mu čokoladu. Prvo dodajte pola količine čokolade, miješajte dok se otapa pa tek onda ubacite ostatak. Nakon toga dodajte med ako želite.

Poslužite s omiljenom tjesteninom i uživajte u ovom neobičnom spoju!

Fora trikovi s rajčicom koji nam svima trebaju!

Prstohvat šećera

Dodajte ga u umak ili juhu kad je rajčica prekisela. Šećer balansira kiselost i izvlači prirodnu slatkoću.

Sol na početku

Posolite svježe rajčice barem desetak minuta prije posluživanja. Izvući će višak vode i pojačati okus.

Tajni sastojak

Kap crnog vina, balzamičnog octa ili malo ribane mrkve u umaku daje bogatiji, zaokružen okus.

Rajčica i kava

Prstohvat mljevene kave u umaku daje dubinu okusa.

Rajčica i morska sol

Grublja morska sol ili cvijet soli naglašavaju prirodnu slatkoću svježih rajčica.

Sušene rajčice

Najbolje je raditi ih od mesnatih sorti. Sušene u pećnici na niskoj temperaturi s maslinovim uljem mogu trajati mjesecima.

Zamrzavanje

Cijele rajčice možete zamrznuti i koristiti za umake zimi. Kad ih odmrznete, kožica se lako skida.

Desert koji i hladi i zbunjuje

Ako ste probali sladoled od vanilije s bučnim uljem, sigurno ste tražili repete. Nevjerojatno je koliko naizgled nespojivi okusi mogu na nepcu savršeno funkcionirati zajedno. Ista stvar je s rajčicama i sladoledom. Koliko god vas u to sa svih strana pokušali uvjeriti, ljeto još nije gotovo i ne, ne morate prestati jesti sladoled u svim oblicima.

Spoj slatkog i kiselkastog često daje najbolje rezultate, dokaz za to su jagode i balzamični ocat ili pak sladoled od vanilije s rajčicama i maslinovim uljem. Rajčica u ovom slučaju unosi svježinu i “čisti” nepce, dok sladoled daje kremastu mekoću.

Recept s TikToka kaže sljedeće: Narežite rajčice na srednje komade, posipajte ih s malo soli te pokapajte s malo kvalitetnog maslinovog ulja. Dodajte im listiće mente i pustite da malo odstoje. Kad ste spremni za desert, dvije kuglice sladoleda od vanilije prelijte rajčicama i uživajte. Ako se želite još više „šokirati“, rajčicu možete izdubiti i napuniti je sladoledom od vanilije, jogurta ili kokosa.

Rajčice u koktelima

Kad spomenemo koktele s rajčicom, većini će prvo pasti na pamet Bloody Mary, klasična kombinacija votke, soka od rajčice i začina koja je navodno najbolji lijek za mamurluk. Ali što se događa kad umjesto običnog soka posegnemo za passatom? U taj eksperiment spremno se upustio Antonio Glavica (34), koktel majstor koji je u miksologiji već četiri i pol godine, a znanje o koktelima je brusio kod poznatog chefa Marina Medaka u Rougemarinu.

Iako kokteli od rajčice nisu toliko popularni osim klasika, Antonio itekako zna s čime će ovaj plod najviše doći do izražaja u osvježavajućim pićima. Zamolili smo ga da za nas osmisli dva koktela – jedan alkoholni, drugi bezalkoholni, a rezultat nas je i više nego oduševio.

- Bezalkoholni koktel Passata Berry Spritz spaja pire od rajčice sa kokosovim mlijekom, sladoledom od vanilije i cimetom. Pomalo riskantna kombinacija, ali kad je probate, otvori vam se neka nova paleta okusa. Ovaj koktel više je poput smoothieja, a cimet mu daje mirisnu komponentnu – ispričao nam je Antonio.

image

Antonio Glavica u 808 Baru

Darko Tomas/Cropix

Inspiracija za alkoholni koktel s passatom bio mu je Mediteran jer se uz njega najviše veže Negroni, baš kao i rajčica.

- Negroni je na svjetskoj sceni dugi niz desetljeća i dosta je voljen među ljubiteljima koktela. Njegova odlična varijacija je upravo s rajčicom i ginom. Naime, prozirni alkoholi poput votke i gina jako dobro ‘trpe‘ rajčicu, dok je s viskijem, rumom i teškim burbonima nikada ne bih miješao zbog njihove dimne note. Ulja iz kore naranče istisnuta su na vrh ovog koktela jer kada pijemo koktel, čašu više puta primičemo licu pa nam je ugodna aroma naranče cijelo vrijeme pod nosom, što doprinosi samom iskustvu – objasnio je Antonio.

Passata, nastavlja Antonio, u sebi nosi prirodnu slatkoću i gustoću koja koktelu daje “tijelo”, a kada se spoji s alkoholom i začinima, rezultat je neobičan, ali vrlo ukusan. Osim toga, daje koktelima dubinu koju nijedan drugi sok ne može pružiti pa ne čudi što barmeni sve češće posežu za njom kad žele napraviti piće koje je osvježavajuće i zasitno, ozbiljno, ali i pomalo nestašno. Zato, ne ustručavajte se kod kuće napraviti koktele ala Antonio, mogli bi vam se opako svidjeti!

image
Darko Tomas/Cropix

Passata Berry Spritz

Sastojci:

80 ml Podravka passate od rajčica

100 ml kokosovog mlijeka

1 kuglica sladoleda od vanilije

1 žlica meda

prstohvat Podravka cimeta u prahu

Postupak:

Sve staviti u blender i blendati dok ne dobijemo kremastu teksturu.

Izliti u čašu punu leda te ukrasiti stabljikom mente. Po potrebi dodati meda.

image
Darko Tomas/Cropix

Passata Negroni

Sastojci:

25 ml gina

25 ml sweet vermouth

25 ml bitter liqueur

20 ml Podravka passate od rajčica

prstohvat soli

Postupak:

Miješati s ledom 30-ak sekundi pa preliti u viski čašu punu leda. Ukrasiti s korom od naranče i listom bosiljka.

Zahvaljujemo 808 Baru na ustupljenom prostoru za snimanje videa.

Iznenađenje iz pećnice

Navikli smo da je rajčica glavni igrač u slanim jelima, ali nitko nije rekao da je greška spojiti slano i slatko. U trenucima kada vam se ne stoji satima ispred štednjaka i želite neki brzi zalogaj ili prilog mesu, dovoljno će vam biti pet minuta za pripremu zaista genijalnog obroka - pečenih rajčica s medom i začinskim biljem. Zašto ovo funkcionira?

image
Veselovaelena/Getty Images

Rajčica pečena u pećnici gubi dio svoje kiselosti, a šećeri iz nje se karameliziraju. Kada joj dodamo žlicu meda i nekoliko grančica ružmarina ili timijana, dobivamo savršeno mediteransko jelo koje mirisom podsjeća na ljetne večeri na obali, a okusom pluta između slatkog i slanog. U grčkoj i talijanskoj kuhinji često se koristi med i bilje za pojačavanje okusa povrća, a rajčica je idealan kandidat jer voli toplinu i preuzima aromu začina. Tamo ove rajčice poslužuju kao desert uz mascarpone kremu ili pak uz pečenu janjetinu i sir kao kontrastno slatko-kiseli prilog.

Pečene rajčice s medom i začinskim biljem

Sastojci:

900 g cherry rajčica

4 režnja češnjaka, tanko narezana

2 – 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol i svježe mljeveni crni papar

2 žlice šalice meda

žlica svježeg ili sušenog timijana

grančica ružmarina

sok polovice limuna + žličica limunove korice

prstohvat ljuskica crvene paprike (po želji)

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj zdjeli promiješajte rajčice i češnjak s maslinovim uljem te ih dobro posolite i popaprite.

Smjestite ih na lim koji ste prekrili papirom za pečenje, ali pazite da nisu previše zgusnute. Pecite ih od 20 do 25 minuta, dok ne omekšaju i lagano se zapeku.

Dok se rajčice peku, napravite glazuru: na laganoj vatri kratko ugrijte med, timijan, ružmarin, limunov sok i koricu te ljuskice crvene paprike.

Izvadite rajčice iz pećnice, prelijte glazurom i nježno ih promiješajte da se ravnomjerno premažu. Vratite ih u pećnicu na još pet do deset minuta da se glazura blago karamelizira. Rajčice poslužite uz što god želite!

Hrskava iluzija

Ako mislite da je japanska tempura rezervirana za tikvice ili škampe, rajčica će vas razuvjeriti. Ova kombinacija nije novotarija jer u Japanu već godinama eksperimentiraju s rajčicama u tempuri, a trend se preselio i u fine dining restorane diljem Europe. Jasno je da su pohane zelene rajčice ultimativno ljetno jelo, ali u tom obliku jednako su ukusne i one zrele. Lagano, prozračno tijesto koje puca pod zubima i sočna, gotovo kremasta unutrašnjost rajčice. Ako zatvorite oči, gotovo da biste mogli pomisliti da jedete desert, a ne povrće.

@the_rutka_benoit You’ve heard of fried green tomatoes, but have you tried tempura fried steak tomatoes? ?✨ These thick-cut ripe tomatoes dipped in batter and fried to perfection make the ultimate summer snack! Crispy on the outside, juicy on the inside. ? #summereats #tomatoes #foodie #tempura ♬ In the Summertime - Mungo Jerry

Osim toga, rajčice u tempuri su idealan finger food za tulume, a ne trebaju vam nikakvi egzotični sastojci. Baš super!

Rajčice u tempuri

Sastojci:

četiri veće obične rajčice

100 g glatkog brašna

50 g škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)

1 jaje

150 ml jako hladne gazirane vode

prstohvat soli

ulje za prženje koje podnosi visoke temperature

Postupak:

Rajčice dobro operite, obrišite i narežite na deblje ploške. U zdjeli pomiješajte brašno, škrob i sol. Dodajte razmućeno jaje i ledenu vodu pa kratko promiješajte. Smjesa smije ostati malo grudasta, to je tajna hrskave tempure.

U dubokoj tavi ili loncu zagrijte ulje na 170 °C. Ploške rajčica umočite u tijesto i pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite kratko, oko minutu, dovoljno da tijesto postane zlatno i hrskavo, a rajčica ostane sočna. Vadite ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.

Džem kakav još niste probali

Koliko god čudno zvučalo, već je od 19. stoljeća u SAD-u postojao tomato jam, koji su čak koristili u Prvom svjetskom ratu. Džem od rajčica možda ne zvuči obećavajuće, ali ako ste džemoljubac, ništa vas ne može odvratiti do toga da ga probate. Idealan je doručak na tostu, uz sir, ili kao fensi ketchup za burgere, baš poput chutneya.

image
Pinkybird/Getty Images

Što se tiče pripreme, svatko radi po svom ukusu. U nekim receptima su samo rajčice, šećer i limun, dok se kod drugih stavljaju štapići cimeta, klinčić ili korijander.

Džem od rajčica

Sastojci:

2 kg rajčica

200 g smeđeg šećera

sol i papar

1 žličica dimljene crvene paprike

sok od pola limuna

Postupak:

Ako su rajčice jako zrele i meke, ogulite ih nožićem bez prethodnog kuhanja. Imate li čvrste i napete rajčice, stavite ih prvo u lonac pun vode i na laganoj vatri ih zagrijavajte.

Rajčice izvadite prije nego što voda počne ključati, kad vidite da se kožica počela odvajati. Kad se rajčice ohlade, lagano ih ogulite. Rajčice nasjeckajte što sitnije, stavite ih u širu i dublju tavu ili lonac zajedno sa šećerom te kuhajte na laganoj vatri i svako malo promiješajte.

Kad se džem dovoljno zgusne, dodajte limunov sok, sol, papar i dimljenu papriku. Promiješajte i stavite u sterilizirane staklenke.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 04:50