Sjećate li se scene iz filma Jedi, moli, voli u kojoj Julia Roberts sjedi u talijanskom restoranu u središtu Rima i s velikim guštom jede špagete u jednostavnom umaku od rajčica? Na njezinom licu izmjenjuje se stotinu emocija, od pozitivnog šoka do potpunog oduševljenja. Ta scena je tako šašava, sočna i nabijena adrenalinom, a sve zbog tako jednostavnog jela.
Mnogi od nas su u tom trenutku poželjeli proći kroz ekran i pogostiti se tom delicijom iz vrlo jasnog razloga. Rajčica nije samo namirnica, ona je čista emocija i može nas u trenu podsjetiti na male radosti života u kojima trebamo više uživati. Ipak, rajčica nema samo jedno lice, već njih stotinu i svako od njih je drukčije. Zato smo odlučili izvući je iz poznate uloge i baciti u čokoladu, sladoled ili med.
Zvuči ludo? Čitajte dalje, vidjet ćete zašto ovi sastojci i druge ludosti u kombinaciji s rajčicom itekako imaju smisla.
Mediteranske praline
„Jagode i čokolada, neka ljubav naša vlada“, pjevao je devedesetih Neno Belan s Đavolima, a nama su odmah rasle zazubice na samu pomisao sočnih jagoda umočenih u „hranu bogova“. A što ako vam kažemo da jednaku ili još bolju senzaciju možete doživjeti ako s čokoladom spojite rajčice? Ova kombinacija zvuči kao kulinarski gaf, ali ne dajte da vas to odvrati od eksperimentiranja s okusima. Rajčica je ipak voće i ima slatkoću pa je s čokoladom odličan par. U Kataloniji su chefovi već pomakli granice s delicijom pa amb tomaquet i xocolata - kruh se poprži na malo maslaca, premaže pireom od rajčice i prekrije komadima čokolade.
No, ne mora nužno kruh biti u igri. Od slatkih cherry rajčica možete napraviti pravu luksuznu gozbu zbog koje će vaši ukućani ili gosti zinuti od iznenađenja. Kada se slatkoća i blaga kiselost rajčice susretnu s gorkastom čokoladom, dobije se nešto nalik pralini s Mediterana. Postupak je vrlo jednostavan: prerežite cherry rajčice dijagonalno i polovice spojite da dobijete srce te ih učvrstite čačkalicom. Svako srce umočite u otopljenu čokoladu te potom u posudu s ledom kako bi se čokolada stisnula. Nemojte se čuditi ako budete istovremeno zbunjeni i oduševljeni.
Umak ‘bacam te na koljena‘
Nimalo ne čudi što je Talijanima pašta kao nama štrukli ili ćevapi. Nema ništa bolje od tanjura tjestenine s crvenim umakom i hrpom parmezana, posebice nakon cijelog dana na poslu ili, još bolje, cijelog dana kupanja. Tako je gušt još veći! No, ovoga puta ostavljamo po strani ovaj provjeren klasik s početka priče koji sigurno znate pripremiti.
Osim pralina, od rajčica i čokolade možete napraviti fenomenalan umak. Na prvu se čini malo „pomaknut“, ali zašto mu ne biste dali šansu kad već raspoloženi za lude kombinacije. Život je kratak da jedete stalno ista jela! Iako Talijani ne stavljaju čokoladu u umak, u Francuskoj je to završni trik kod pripreme ragua ili gulaša s vinom.
U bespućima interneta pronašli smo okusno bogat umak s rajčicama i čokoladom u glavnim ulogama, dok sporedne igraju luk, gljive i mrkva. Taj čudnovati spoj daje umaku zagasitu dubinu i baršunastu teksturu. Ako ste avanturist po duši, ubacite u njega i malo meda za slatkasti šarm.
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 šalica luka narezanog na kockice
1 šalica šampinjona narezanih na kockice
3 češnja češnjaka
1 šalica mrkve narezane na kockice
2 žlice svježeg origana
454 grama cherry rajčice
800 ml Podravka passate
Sol i papar po želji
Med po želji
1 tabla tamne čokolade
Postupak:
U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane proziran. Dodajte nasjeckani češnjak, šampinjone narezane na kockice, mrkvu narezanu na kockice i pirjajte pet minuta.
Dodajte cherry rajčice, pasirane rajčice, origano te sol i papar te pirjajte dok povrće ne omekša, uz često miješanje.
U međuvremenu sitno nasjeckajte čokoladu. Nakon što je umak prokuhao i povrće omekšalo, dodajte mu čokoladu. Prvo dodajte pola količine čokolade, miješajte dok se otapa pa tek onda ubacite ostatak. Nakon toga dodajte med ako želite.
Poslužite s omiljenom tjesteninom i uživajte u ovom neobičnom spoju!
Desert koji i hladi i zbunjuje
Ako ste probali sladoled od vanilije s bučnim uljem, sigurno ste tražili repete. Nevjerojatno je koliko naizgled nespojivi okusi mogu na nepcu savršeno funkcionirati zajedno. Ista stvar je s rajčicama i sladoledom. Koliko god vas u to sa svih strana pokušali uvjeriti, ljeto još nije gotovo i ne, ne morate prestati jesti sladoled u svim oblicima.
Spoj slatkog i kiselkastog često daje najbolje rezultate, dokaz za to su jagode i balzamični ocat ili pak sladoled od vanilije s rajčicama i maslinovim uljem. Rajčica u ovom slučaju unosi svježinu i “čisti” nepce, dok sladoled daje kremastu mekoću.
Recept s TikToka kaže sljedeće: Narežite rajčice na srednje komade, posipajte ih s malo soli te pokapajte s malo kvalitetnog maslinovog ulja. Dodajte im listiće mente i pustite da malo odstoje. Kad ste spremni za desert, dvije kuglice sladoleda od vanilije prelijte rajčicama i uživajte. Ako se želite još više „šokirati“, rajčicu možete izdubiti i napuniti je sladoledom od vanilije, jogurta ili kokosa.
Rajčice u koktelima
Kad spomenemo koktele s rajčicom, većini će prvo pasti na pamet Bloody Mary, klasična kombinacija votke, soka od rajčice i začina koja je navodno najbolji lijek za mamurluk. Ali što se događa kad umjesto običnog soka posegnemo za passatom? U taj eksperiment spremno se upustio Antonio Glavica (34), koktel majstor koji je u miksologiji već četiri i pol godine, a znanje o koktelima je brusio kod poznatog chefa Marina Medaka u Rougemarinu.
Iako kokteli od rajčice nisu toliko popularni osim klasika, Antonio itekako zna s čime će ovaj plod najviše doći do izražaja u osvježavajućim pićima. Zamolili smo ga da za nas osmisli dva koktela – jedan alkoholni, drugi bezalkoholni, a rezultat nas je i više nego oduševio.
- Bezalkoholni koktel Passata Berry Spritz spaja pire od rajčice sa kokosovim mlijekom, sladoledom od vanilije i cimetom. Pomalo riskantna kombinacija, ali kad je probate, otvori vam se neka nova paleta okusa. Ovaj koktel više je poput smoothieja, a cimet mu daje mirisnu komponentnu – ispričao nam je Antonio.
Inspiracija za alkoholni koktel s passatom bio mu je Mediteran jer se uz njega najviše veže Negroni, baš kao i rajčica.
- Negroni je na svjetskoj sceni dugi niz desetljeća i dosta je voljen među ljubiteljima koktela. Njegova odlična varijacija je upravo s rajčicom i ginom. Naime, prozirni alkoholi poput votke i gina jako dobro ‘trpe‘ rajčicu, dok je s viskijem, rumom i teškim burbonima nikada ne bih miješao zbog njihove dimne note. Ulja iz kore naranče istisnuta su na vrh ovog koktela jer kada pijemo koktel, čašu više puta primičemo licu pa nam je ugodna aroma naranče cijelo vrijeme pod nosom, što doprinosi samom iskustvu – objasnio je Antonio.
Passata, nastavlja Antonio, u sebi nosi prirodnu slatkoću i gustoću koja koktelu daje “tijelo”, a kada se spoji s alkoholom i začinima, rezultat je neobičan, ali vrlo ukusan. Osim toga, daje koktelima dubinu koju nijedan drugi sok ne može pružiti pa ne čudi što barmeni sve češće posežu za njom kad žele napraviti piće koje je osvježavajuće i zasitno, ozbiljno, ali i pomalo nestašno. Zato, ne ustručavajte se kod kuće napraviti koktele ala Antonio, mogli bi vam se opako svidjeti!
Passata Berry Spritz
Sastojci:
80 ml Podravka passate od rajčica
100 ml kokosovog mlijeka
1 kuglica sladoleda od vanilije
1 žlica meda
prstohvat Podravka cimeta u prahu
Postupak:
Sve staviti u blender i blendati dok ne dobijemo kremastu teksturu.
Izliti u čašu punu leda te ukrasiti stabljikom mente. Po potrebi dodati meda.
Passata Negroni
Sastojci:
25 ml gina
25 ml sweet vermouth
25 ml bitter liqueur
20 ml Podravka passate od rajčica
prstohvat soli
Postupak:
Miješati s ledom 30-ak sekundi pa preliti u viski čašu punu leda. Ukrasiti s korom od naranče i listom bosiljka.
Zahvaljujemo 808 Baru na ustupljenom prostoru za snimanje videa.
Iznenađenje iz pećnice
Navikli smo da je rajčica glavni igrač u slanim jelima, ali nitko nije rekao da je greška spojiti slano i slatko. U trenucima kada vam se ne stoji satima ispred štednjaka i želite neki brzi zalogaj ili prilog mesu, dovoljno će vam biti pet minuta za pripremu zaista genijalnog obroka - pečenih rajčica s medom i začinskim biljem. Zašto ovo funkcionira?
Rajčica pečena u pećnici gubi dio svoje kiselosti, a šećeri iz nje se karameliziraju. Kada joj dodamo žlicu meda i nekoliko grančica ružmarina ili timijana, dobivamo savršeno mediteransko jelo koje mirisom podsjeća na ljetne večeri na obali, a okusom pluta između slatkog i slanog. U grčkoj i talijanskoj kuhinji često se koristi med i bilje za pojačavanje okusa povrća, a rajčica je idealan kandidat jer voli toplinu i preuzima aromu začina. Tamo ove rajčice poslužuju kao desert uz mascarpone kremu ili pak uz pečenu janjetinu i sir kao kontrastno slatko-kiseli prilog.
Pečene rajčice s medom i začinskim biljem
Sastojci:
900 g cherry rajčica
4 režnja češnjaka, tanko narezana
2 – 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni crni papar
2 žlice šalice meda
žlica svježeg ili sušenog timijana
grančica ružmarina
sok polovice limuna + žličica limunove korice
prstohvat ljuskica crvene paprike (po želji)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj zdjeli promiješajte rajčice i češnjak s maslinovim uljem te ih dobro posolite i popaprite.
Smjestite ih na lim koji ste prekrili papirom za pečenje, ali pazite da nisu previše zgusnute. Pecite ih od 20 do 25 minuta, dok ne omekšaju i lagano se zapeku.
Dok se rajčice peku, napravite glazuru: na laganoj vatri kratko ugrijte med, timijan, ružmarin, limunov sok i koricu te ljuskice crvene paprike.
Izvadite rajčice iz pećnice, prelijte glazurom i nježno ih promiješajte da se ravnomjerno premažu. Vratite ih u pećnicu na još pet do deset minuta da se glazura blago karamelizira. Rajčice poslužite uz što god želite!
Hrskava iluzija
Ako mislite da je japanska tempura rezervirana za tikvice ili škampe, rajčica će vas razuvjeriti. Ova kombinacija nije novotarija jer u Japanu već godinama eksperimentiraju s rajčicama u tempuri, a trend se preselio i u fine dining restorane diljem Europe. Jasno je da su pohane zelene rajčice ultimativno ljetno jelo, ali u tom obliku jednako su ukusne i one zrele. Lagano, prozračno tijesto koje puca pod zubima i sočna, gotovo kremasta unutrašnjost rajčice. Ako zatvorite oči, gotovo da biste mogli pomisliti da jedete desert, a ne povrće.
Osim toga, rajčice u tempuri su idealan finger food za tulume, a ne trebaju vam nikakvi egzotični sastojci. Baš super!
Rajčice u tempuri
Sastojci:
četiri veće obične rajčice
100 g glatkog brašna
50 g škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)
1 jaje
150 ml jako hladne gazirane vode
prstohvat soli
ulje za prženje koje podnosi visoke temperature
Postupak:
Rajčice dobro operite, obrišite i narežite na deblje ploške. U zdjeli pomiješajte brašno, škrob i sol. Dodajte razmućeno jaje i ledenu vodu pa kratko promiješajte. Smjesa smije ostati malo grudasta, to je tajna hrskave tempure.
U dubokoj tavi ili loncu zagrijte ulje na 170 °C. Ploške rajčica umočite u tijesto i pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite kratko, oko minutu, dovoljno da tijesto postane zlatno i hrskavo, a rajčica ostane sočna. Vadite ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.
Džem kakav još niste probali
Koliko god čudno zvučalo, već je od 19. stoljeća u SAD-u postojao tomato jam, koji su čak koristili u Prvom svjetskom ratu. Džem od rajčica možda ne zvuči obećavajuće, ali ako ste džemoljubac, ništa vas ne može odvratiti do toga da ga probate. Idealan je doručak na tostu, uz sir, ili kao fensi ketchup za burgere, baš poput chutneya.
Što se tiče pripreme, svatko radi po svom ukusu. U nekim receptima su samo rajčice, šećer i limun, dok se kod drugih stavljaju štapići cimeta, klinčić ili korijander.
Džem od rajčica
Sastojci:
2 kg rajčica
200 g smeđeg šećera
sol i papar
1 žličica dimljene crvene paprike
sok od pola limuna
Postupak:
Ako su rajčice jako zrele i meke, ogulite ih nožićem bez prethodnog kuhanja. Imate li čvrste i napete rajčice, stavite ih prvo u lonac pun vode i na laganoj vatri ih zagrijavajte.
Rajčice izvadite prije nego što voda počne ključati, kad vidite da se kožica počela odvajati. Kad se rajčice ohlade, lagano ih ogulite. Rajčice nasjeckajte što sitnije, stavite ih u širu i dublju tavu ili lonac zajedno sa šećerom te kuhajte na laganoj vatri i svako malo promiješajte.
Kad se džem dovoljno zgusne, dodajte limunov sok, sol, papar i dimljenu papriku. Promiješajte i stavite u sterilizirane staklenke.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....