Odmor za poželjeti

Domaći i strani turisti hrle u ‘destinaciju budućnosti‘, najpopularnija je upravo u predsezoni

Hrvatska obiluje turističkim biserima koji prije i nakon ljeta posebno dolaze do izražaja

Otok Cres

 M. Šćerbe/HTZ

Niže cijene, manje gužve, ugodne temperature – ovo su samo neki od razloga zašto je predsezona idealan period za otići na putovanje. Znate onu situaciju kad morate ranije ustati kako bi našli mjesto na plaži? Ili kad danima ranije trebate rezervirati mjesto za večeru u elegantnom restoranu? Ništa od toga vam neće biti problem ako se na odmor zaputite u svibnju, lipnju ili u mjesecima posezone.

Mnogi iskorištavaju ove benefite pa spajaju neradne dane s vikendima kako bi otišli u sunčanije krajeve. Nekima su, pak, dovoljna dva dana da se rekuperiraju pa slobodne vikende rezerviraju za relaksaciju, finu klopu i rekreaciju u krajevima gdje odmor ima drugačiji prizvuk.

Hrvatska obiluje baš takvim biserima koji tijekom predsezone posebno dolaze do izražaja.

Jedan od njih svakako je Kvarner koji zbog svojih prirodnih ljepota, izvrsne gastronomske ponude i kvalitetnih zdravstvenih usluga ne prestaje plijeniti interes stranih i domaćih turista.

Tome svjedoče i odlični turistički rezultati iz ove godine.

Top destinacije

Naime, u prvom tromjesečju, Primorsko-goranska županija ostvarila je bolje turističke rezultate nego u istom periodu lani. U ožujku je ostvareno više od 186 tisuća noćenja, što je 14 posto više u odnosu na prošlogodišnji ožujak i 20 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Najviše noćenja ostvareno je na području Opatije i Rijeke, a iz Turističke zajednice Kvarnera navode kako se, prema ukupno ostvarenom turističkom prometu, ova dva grada nalaze u Top 10 destinacija Hrvatske.

Uz bok im se mogu pridružiti i obližnje lokacije- Crikvenica, Novi Vinodolski, zatim otoci Krk, Lošinj, Rab i Cres koji također briljiraju svojom turističkom ponudom.

Lagano sad već postaje uvriježeno mišljenje da je Kvarner destinacija budućnosti. No, njegove čari možete iskoristiti već danas. Stoga, ako ga kojim slučajem želite posjetiti u predsezoni, u nastavku članka doznajte što to u popularnim kvarnerskim destinacijama možete doživjeti svim svojim osjetilima.

Gorski kotar

Prva postaja je Gorski kotar.

Mnogima je ova regija tek usputna stanica do morske destinacije. No, to je samo zato što neki ne znaju da je Gorski kotar lokacija koja u svako doba godine pruža odmor za dušu i tijelo kakav se ne može doživjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj.

Tamo istražite fascinantne krajolike, udahnite svježi zrak, posjetite očaravajuće dvorce, odsjednite u čarobnim kućama i kušajte jedinstvenu autentičnu kuhinju inspiriranu prirodom. Kasnije se, pak, uključite u sportsko-rekreativna događanja i pridružite neodoljivim kulturno-zabavnim manifestacijama kojih u ovoj regiji nikad ne nedostaje.

image

NP Risnjak

I. Biočina/HTZ

Ako vikend odlučite provesti u Gorskom kotaru, posjetite Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“ u Staroj Sušici. Mjesto je to gdje možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara koji kroz izmjene godišnjih doba uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri.

Pritom nipošto ne smijete zaobići Gastroventure a la Gorski kotar, svojevrsnu ekspediciju u kojoj sudjeluju goranski restorani te pripremaju jela od autohtonih namirnica s tog područja. U svibnju i lipnju glavnu ulogu u jelima imaju namirnice medvjeđi luk, teletina, goranski sir škripavac, srneće meso, pohani cvijet bazge, špikovani srneći hrbat i mnoge druge goranske delicije.

Opatijska riviera

Sljedeća stanica neka bude Opatija i njena čarobna okolica.

Svojom prekrasnom arhitekturom otmjenih vila, raskošnim parkovima s biljem iz cijelog svijeta i bogatom hotelskom te ugostiteljskom ponudom, Opatija je mnogima nezaobilazno odredište u svako doba godine.

image

Lungomare Opatija

Proces Media/TZ Opatija

Ovog se travnja primjerice održalo gastro događanje „Šparoga i vino“. Riječ je o regati tradicijskih barki koja se provodi u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“ čiji je nositelj Grad Opatija, a posjetitelji su mogli uživati u najfinijim specijalitetima od šparoga sljubljenim s vrhunskim vinima „Prelac“. Ovog proljeća ste također mogli posjetiti Đardin, opatijski festival cvijeća koji se održava u Parku Angiolina, ali zato nipošto ne propustite „Imperial Spirits Festival“, prvi festival koktela u Hrvatskoj!

Ljubiteljima automobila svidjet će se što će se početkom lipnja održati popularna „Balinjerada“ gdje će se na glavnoj opatijskoj prometnici u predvečernjim satima održati utrka na vozilima koji leže na balinjerama i kugličnim ležajevima. Manifestacija je to vrijedna posjeta koja će se najviše svidjeti mlađim uzrastima.

Kad adrenalin popusti, prošećite prekrasnom šetnicom Lungomare i otkrijte simbol Opatije, nezaobilazan Kip djevojke s galebom.

Riječki prsten

Zaputite se zatim do samog središta Kvarnera, Rijeke i njenog prstena, te otkrijte bogatstvo kulturne baštine.

Grad je obogaćen nizom novih elemenata turističke ponude među kojima se izdvaja i specijalizirani „Muzej ljekarne“. Na suvremen i atraktivan način pogledajte kako izgleda svjetska i hrvatska povijest farmacije. Muzej je za sve posjetitelje otvoren od ponedjeljka do petka, dok je tijekom praznika zatvoren pa to svakako uzmite u obzir.

image

Grad Rijeka

Arsen Miletić/TZ Kvarnera

Jedno od događanja koje se izvan sezone nipošto ne smije propustiti je i Riječki međunarodni karneval koji je Sunday Times svrstao među najatraktivnije događaje na svijetu. Njega, pak, predbilježite za veljaču 2024.

Predah od manifestacija potražite na pet vidikovaca unutar Riječkog prstena koji će vam oduzeti dah. S Trsatske Gradine promatrajte Rijeku i kvarnerske otoke, na Fortici zastanite i zaljubite se nezaboravni kastavski pogled prema Liburniji. Spektakularan prizor na more rezervirajte za vrh Radeševa na 1363 metara nadmorske visine, a nakon toga posjetite obnovljenu Takalu gdje uživajte u prekrasanom krajoliku Bakarskog zaljeva. No, mjesta ostavite i za Grobnički kaštel te se tamo divite fenomenalnom prizoru na „grobničke alpe“.

Crikveničko-vinodolska rivijera

Sljedeća postaja je Crikveničko-vinodolska rivijera, omiljena vikend destinacija mnogih hrvatskih građana.

No, ovaj dio Kvarnera ne mora biti rezerviran samo za vikend odmor jer je prava turistička oaza za višednevni posjet.

Najjači adut mu je zdravstveni turizam. Rivijera Crikvenica već je u 19. stoljeću, među prvima u Hrvatskoj, počela njegovati tradiciju zdravstvenog turizma. Svjež zrak, blaga i ljekovita klima te čisto more tvore idealne uvjete za otvaranje uglednih lječilišta, wellnessa, spa oaza te kozmetičkih tretmana na ovom području. U Crikvenici, još i k tome, ima više od 2300 sunčanih sati u godini zbog čega se ubraja u vrlo sunčano područje u Hrvatskoj. Pravo utočište za proizvodnju endorfina!

image

Crikveničko-vinodolska rivijera

TZ Crikvenice

Hormoni sreće frcat će i izvan objekata lječilišta, tijekom rekreacija na otvorenom.

Bez obzira jeste li zaljubljenik u hodanje, trčanje, biciklizam, bavite li se sportom rekreativno ili ozbiljno, Crikveničko-vinodolska riviera se prirodno nameće kao prekrasna kulisa za vanjske aktivnosti. Turistička zajednica Grada Crikvenice kreirala je jedinstveni program „Experience Crikvenica“ koji uključuje vanjske, gastro i wellness aktivnosti. Idealan je za posjetitelje koji traže drugačiji tip odmora tijekom proljeća i jeseni. Uz Crikvenicu, tu su i druga zanimljiva turistička središta kao što su Jadranovo, Selce i Dramalj, koja su u jednakoj mjeri privlačna za kvalitetan odmor.

Turistička atrakcija iz ovog kraja itekako vrijedna obilaska je „Oči Vinodola“. Riječ je o šest vidikovaca smještenih diljem Vinodola s kojih se pruža spektakularan pogled na Vinodol, okolna mjesta, more, kvarnerske otoke, Učku i planinske masive u daljini. Da sve od potonjeg obiđete trebat će vam više od jednoga dana pa radije rezervirajte prvi produženi vikend za nezaboravan roadtrip.

Svoje putovanje na koncu začinite odlaskom u jednu od brojnih konoba u Novom Vinodolskom. Ondje, pak, uživajte u mediteranskoj kuhinji u kojoj se još uvijek osjeća duh višestoljetne kulinarske tradicije ovog područja. Posjetite i Klenovicu, malo ribarsko mjesto u kojem namirnice na vaš tanjur dolaze direktno iz ribarske mreže. Jela sljubite sa „Žlahtinom“, autohtonom sortom vina Hrvatskog primorja koja se odlično spaja sa šparogama, svježom ribom, divljom rikolom i drugim kulinarskim adutima ovoga kraja.

Krk, Cres, Lošinj, Rab

Gdje najbolje osloboditi svoje endorfine nego na otocima? I to uz genijalne vanjske aktivnosti u kojima na ovom području možete uživati napretek.

Krenimo, stoga, od prve rezidencije – Krka.

Kad stignete na otok Krk, pridružite se aktivnostima na otvorenom koje će vam približiti jedinstvenu otočnu prirodu, ali i život ispunjen kulturom i povijesnom baštinom. Uzmite bicikl, klasični ili električni, na otoku ih na raspolaganju ima osamdesetak, i istražite skrivene kutke pješačkih i biciklističkih staza. Krk se trenutačno može pohvaliti sa stazama koje su sveukupno dugačke 600 km pa obavezno u šetnju ili vožnju biciklom ponesite bocu vode.

image

Otok Krk

TZ otoka Krka

Pravi duh ovog kvarnerskog otoka upoznat ćete, pak, odlaskom na interpretacijsku šetnju starom gradskom jezgrom grada Krka „Od krša do zlata“. Ovi susreti zaljubljenika u lokalnu predaju predstavljaju prigodu da se krčka baština kojom obiluje stari grad, doživi iz drugačije perspektive, filtrirane temom od krša do zlata. Interpretacijske šetnje traju do 13. svibnja pa te dane predbilježite u svom kalendaru!

Kasnije se zaputite do lokalnog restorana ili konobe i ondje se zasladite cijenjenom krčkom janjetinom, domaćim ovčjim sirom i presnacem, tradicionalnom otočnom slasticom od ovčjeg sira. Pritom obavezno nazdravite „Vrbničkom žlahtinom“, a ako vam domaćini ponude otočnu rakiju i suhe smokve, nemojte ih odbiti! Tom gestom vam žele poželjeti iskrenu dobrodošlicu te, prema legendi, predodrediti dug i sretan život.

Neka vas morske struje, zatim, odvedu do još jednog životopisnog kvarnerskog otoka – Cresa!

Cres, ako ikako možete, rezervirajte za kraj svibnja jer bi bila prava šteta da propustite Creski Kaić.

Riječ je manifestaciji koja slavi cresku pomorsku baštinu i tradiciju te se ove godine održava od 27. svibnja do 4. lipnja. Glavni cilj ovog događaja je očuvanje i valorizacija tradicijskog načina života ovog otoka kao nematerijalne kulturne baštine.

Jedan od aduta ovog otoka je i gastronomija, a na jelovniku se posebno ističe creska janjetina. Ako je ne probate, kao da niste niti posjetili ovaj jadranski biser! Tijekom godine, Turistička zajednica i druge razne udruge organiziraju gastro manifestacije kojima se promoviraju otočne delicije kao što su spomenuta janjetina, riba i morski plodovi pripremljeni na razne načine s domaćim maslinovim ulje, te razne slastice poput kroštula, fritula i domaćeg creskog medenjaka buculina.

Siti i zadovoljni, drugi dan se opuštajte na čarobnim plažama Cresa. Ako volite netaknutu prirodu i izvorne ambijente, neka vam na listi prioriteta budu bajkovite plaže Mali bok, Lubenice, Beli i Kimen. Cres je inače pun malenih, skrovitih uvala koje skrivaju osamljene šljunčane plaže.

Put neka vas, potom, odvede južnije u nezaobilazni Lošinj.

Razloga za posjet ovom kvarnerskom otoku ima napretek. No, nekim je posjetiteljima glavni motiv dolaska njegova čarobna priroda.

Budite se i odlazite na počinak uz mirise mora i začinskog bilja, okruženi bujnom lošinjskom vegetacijom koja djeluje meditativno i umirujuće. Pa, stoga, zbilja ne čudi što je prošle godine grad Mali Lošinj našao svoje mjesto među 100 zelenih destinacija svijeta.

Na „otoku vitalnosti“, ove predsezone uživajte i u brojnim atrakcijama te sportskim aktivnostima kao što su biciklizam, planinarenje, ronjenje, jedrenje i šetnja po pješačkim stazama otoka. Naime, na pet otoka lošinjskog arhipelaga nalaze se šetnice duge 250 km pa na izlet obavezno ponesite udobne tenisice i veliku bocu vode.

image

Otok Lošinj

Hrvoje Serdar/TZ Mali Lošinj

Dana 29. travnja mnogi su se zaputili na glavni trg Malog Lošinja gdje se održala tradicionalna manifestacija „Sajam cvijeća“. Centar je taj dan postao jedan veliki vrt ispunjen šarenim biljem, a posjetitelj su imali prilike upoznati mještane ovog kraja te pronaći svoje nove balkonske ljepotice. Svega tjedan dana kasnije, prve nedjelje u svibnju, u Nerezinama se održao stari običaj „Muaj“, pučko-scenska priredba koja već više od 200 godina simbolizira pozdrav proljeću. No, nemojte se iznenaditi kad na taj dan iduće godine nasred trga ugledate brod! To je brod od najljepše djevojke u Nerezinama koju biraju nerezinski mladići. Cvijeće na trg, pak, dolazi iz vrtova slobodnih djevojaka, dok vrata predstavljaju ulaz u ovaj jedinstveni „vrt”.

Zadnja vaša postaja neka bude otok sreće – Rab!

S više od 30 pješčanih plaža i brojnih malih slikovitih uvala koje već 130 godina cijene turisti iz cijelog svijeta, Rab je savršena oaza za izlet u predsezoni s cijelom obitelji.

Ovdje svatko može pronaći plažu po svom okusu, od nudističke, osamljene uvale, za pse, pa sve do plaže za samce željne mira. Rab ih ima sve, a ovog proljeća obiluje događajima.

image

Otok Rab

TZ otoka Raba

Prvog svibnja održala se interaktivna radionica na OPG-u Rabpur na temu kadulje gdje su posjetitelji mogli uživati u okusima i mirisima ovog otoka. Tog će se mjeseca također odviti rapska regata tradicijskih plovila na vesla i jedra „Sv. Nikola“, odnosno manifestacija kojom se obilježava dan zaštitnika djece, pomoraca i ribara. A ako kojim slučajem 9. svibnja posjetite Rab, nemojte se prepasti odjeka bubnjeva koji najavljuju Viteški turnir rapskih samostreličara na trgu Sv. Kristofora. Trenutak je to kad svi mještani izlaze na ulice jer se slavi Dan Grada Raba.

Nemojte zaboraviti ni na suvenire! Rabska torta je najoriginalniji suvenir otoka Raba koji možete nabaviti, a za čiju je vrhunsku izradu potrebno nekoliko dana i puno godina iskustva. Obavezno ju kušajte te je pri povratku podijelite s dragim ljudima.

image
TZ Kvarnera

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:02