OMOGUĆAVA HRVATSKI TELEKOM

HRVATSKI PAMETNI GRADOVI Otkrivamo: ova su mjesta uz inteligentne kante za smeće koje komuniciraju s komunalcima uspjele srezati zagađenje na minimum

    AUTOR:
    • Dina Hrastović

  • OBJAVLJENO:
  • 06.05.2019. u 15:45

Makarska, 060718.
Predstavljanje novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Bigbelly odrzano na makarskoj gradskoj rivi . Na fotografiji : Bigbelly spremnici za smece.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / Hanza Media

Koprivnica, Dubrovnik, Makarska i Hvar samo su dio gradova u Hrvatskoj koji su uveli pametne kante za smeće koje su konstantno povezane s gradom te javljaju kada ih treba prazniti, a uz pomoć unutrašnje preše imaju 8 puta veći kapacitet od običnih

Pametne kante već godinama pomažu gradovima diljem svijeta u snalaženju sa sve većim količinama otpada. One međusobno komuniciraju, šalju podatke o svojoj popunjenosti gradskim uredima za čistoću i savjetuju najefikasniju rutu za skupljanje otpada. Ova se pametna tehnologija visoko cijeni u urbanim sredinama zbog velikog problema menadžmenta otpadom, a isti su potencijal primijetili i hrvatski gradovi.

Pametne su kante već prisutne u gradovima poput Koprivnice, Dubrovnika, Makarske i grada Hvara te su nedavno dvije eksperimentalno postavljene u centru grada Krka. Pametna kanta ima kapacitet i do 8 puta veći od tradicionalnih zahvaljujući unutarnjem sustave preše, ali prava inovacija ovih kanti je u informacijskoj tehnologiji. Pametne su kante konstantno povezane s platformom koja ih usklađuje, pružaju pravovremene podatke o popunjenosti i potrebi za pražnjenjem, a energiju za održavanje komunikacije većina dobiva isključivo iz sunca preko solarnih panela koji su dio njihove konstrukcije. Komunalni radnici za čistoću stoga ne moraju provjeravati kante niti imati ustaljeni raspored za pražnjenje, nego čekaju da ih kanta sama obavijesti da je vrijeme posjete.

Prema Čistoći Dubrovnik, pametne kante su uistinu promijenile način rada i života u gradu. Dubrovnik danas ima 39 pametnih kanti – 24 spremnika namijenjena miješanom otpadu, a 15 za plastičnu i metalnu ambalažu. Iz ureda Čistoće nam poručuju da su veoma zadovoljni radom i kvalitetom ovih pametnih spremnika, a posebice izvanrednom učinkovitošću ovog inovativnog sustava. "Prije implementacije pametnih spremnika na jednu lokaciju smo prosječno išli 35 puta tjedno, a sada, nakon postavljanja, praznimo ih svega tri puta tjedno" te su tako smanjili pražnjenje spremnika za 88 posto, s 1800 puta godišnje na tek 160. Interesantno je da se i količina reciklirane plastične i metalne ambalaže povećala, i to za 25 posto na godišnjoj razini. Kako se spremnici efikasnije prazne i time brišu mogućnost otpada oko popunjenog spremnika, danas je Dubrovnik zahvaljujući novoj tehnologiji daleko čišći i atraktivniji građanima i posjetiocima.

Jeste li spremni za Smart City revoluciju? Kliknite OVDJE i transportirajte se u budućnost.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo