Ključno pitanje

Jesu li solarne elektrane isplative i bez poticaja? Evo što kaže računica

Cijena fotonaponske tehnologije bilježi konstantan pad posljednjih godina te u 2021. iznosi samo desetinu cijene iz 2009.
 Matija Djanesic/Hanza Media

Kada se u Hrvatskoj otvori tema o zelenoj energiji odmah se uz nju veže i riječ "poticaji". Državni, gradski, europski, nije važno. Bitno je samo da neka institucija sufinancira iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Nije to ništa neobično jer već godinama postoji praksa financijskog podupiranja projekata dobrih za okoliš jer su, u pravilu, isti veoma skupi za zasebnu realizaciju. No, ta premisa se više ne može toliko primijeniti na solarne elektrane.

U prošlom je desetljeću tržište još uvijek bilo dosta malo te uvelike ovisilo o državnim poticajima, a sama ugradnja kolektora na kuću bila je veoma skupa. Danas to više nije tako. Cijena fotonaponskih sustava (sunčana elektrana i pripadajuća oprema) bilježi konstantan pad posljednjih godina te u 2021. godini iznosi samo desetinu cijene iz 2009. godine. Uz to, ne smijemo zaboraviti da se radi o investiciji koja kasnije vrati uloženi novac.

Energia naturalis je izradila kalkulator uz pomoć kojega možete sami izračunati snagu solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje:

Primjerice, prosječnu će četveročlanu obitelj ugradnja solarne elektrane koštati između 35.000 i 45.000 kuna. Korištenjem energije Sunca tom istom kućanstvu bi se računi za struju trebali smanjiti za 75 do 90 posto, odnosno godišnje mogu uštedjeti između 3135 i 3993 kune. Tim tempom, povrat investicije može se očekivati kroz šest do osam godina nakon čega solarna elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

image
Darko Tomaš/Cropix

Unatoč ovoj matematici, entuzijasti skloni ugradnji solarne elektrane i dalje love poticaje, što nije uopće lagan zahvat. Naime, krovna organizacija zadužena za sufinanciranje projekta iz domene iskorištavanja obnovljivih izvora energije jest Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove je godine spomenuta institucija objavila Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća za koji je pripremila 390 milijuna kuna. Na njega se mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 metara kvadratnih ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. Što se tiče ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne, oni će se sufinancirati s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Pritom treba naglasiti da su poticaji rezervirani za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Online prijave za natječaj trebale su se održati u listopadu, no zbog velikog priljeva korisnika sustav se srušio te nije bilo moguće prijaviti projekt. Iz Fonda su objavili da su analizom utvrdili da je u kratkom roku bilo oko dva milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije. Stoga je zaprimanje prijava pomaknuto na 7. prosinac, no treba naglasiti da se isti scenarij dogodio godinu ranije, odnosno i lani se sustav srušio zbog preopterećenja.

Do takve situacije dolazi jer prijave funkcioniraju po principu "najbrži prst", što znači da u slučaju velike zainteresiranosti neće svi uspjeti dobiti sredstva koja su ograničena. Prema tome, ako potencijalni investitor ne dobije poticaj prve, pa ni druge godine, u neku ruku je izgubio dio novca koji je mogao uštedjeti ako je odmah krenuo s projektom gradnje solarne elektrane.

image
Tea Cimaš/Cropix

Da su solarne elektrane isplative i bez poticaja potvrđuju i iz struke. Zlatko Bukovac, vlasnik tvrtke Soltech - najvećeg domaćeg developera projekata u sferi solarne energetike, naveo je u razgovoru za Jutarnji list kako solar može biti tržišno konkurentan u Hrvatskoj i bez subvencija.

- Neke kategorije potrošača danas plaćaju finalnu cijenu energije oko sto eura po megavatsatu. Instalacijom solarne elektrane na krovu, oni dio te svoje potrošnje zamjenjuju vlastitom proizvodnjom, a pritom eliminiraju trošak distributivne naknade za tu količinu energije. Tu je visoka isplativost i potrošači su to prepoznali – kazao je Bukovac.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Struka je, dakle, složna kako su solarne elektrane isplative i bez poticaja, a to iz godine u godinu prepoznaju i sami građani.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia naturalis nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:32