Stotinu recepata

‘Mora zavrijeti tri puta, šećer ide prvi, obavezno dodajem hladnu vodu...‘ A kako vi radite tursku kavu?

Godišnje konzumiramo skoro pet kilograma ovog napitka po stanovniku, dok je svjetski prosjek dva kilograma
 Luka Gerlanc/Cropix

Rijetko što Hrvatima mami osmijeh na lice kao ona poznata „idemo na kavu“. Bilo da se radi o jutarnjem ritualu, pauzi od posla ili povezivanju s prijateljima, poziv na kavu na našim prostorima ima višestruka značenja. Ne čudi stoga što smo 19. na svijetu po količini ispijenih kava po stanovniku, kako govore podaci International Coffee Organization. Godišnje tako konzumiramo skoro pet kilograma ovog napitka po stanovniku, dok je svjetski prosjek dva kilograma pa ovi podaci dodatno potvrđuju značaj koji priprema i ispijanje one prve jutarnje šalice imaju za mnoge građane.

Budući da kava ima veliki značaj u svakodnevnom životu, činjenica da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i depresije, čini ju još boljim izborom za konzumaciju. Iako ispijanje kave u omiljenom kafiću sa sobom nosi određenu čar, ništa ne može zamijeniti uživanje u laganom pijuckanju dnevne doze energije iz udobnosti vlastitog doma.

Zanimljivo je da je kultura kave u Hrvatskoj mješavina turske, austrougarske i talijanske kulture, a turski način pripreme kave i dalje je preferirani u hrvatskim domovima. U redakciji smo shvatili da svatko ima svoj način za pripremu turske kave pa smo proširili svoje istraživanje i pitali slučajne prolaznike kako oni pripremaju svoju šalicu turske kave i što im ona znači.

- Jutro ne može proći bez kave. To je jedan ritual, koji je s godinama postao obaveza – rekla nam je jedna prolaznica.

- Jutarnja rutina i tradicija za skoro svakog čovjeka – složio se mlađi prolaznik.

image
Evrim Ertik/Istock

Kad je riječ o pripremi turske kave, svatko ima svoj način.

- U vodu za kavu prvo stavim šećer jer sam čuo da tako dobije karamelasti okus. Ne znam je li to placebo, ali stvarno je finije – rekao nam je mladi ispitanik,

- Zašećerim vodu, a kada stavim kavu, bitno je da se tri puta digne, na starinski način – otkrila je jedna od prolaznica.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Da ljubav prema turskoj kavi nema granica, potvrdila je činjenica da je jednako vole stariji i mlađi, koji su način pripreme prilagodili svojim preferencijama pa nam je jedna prolaznica otkrila kako vodu za tursku kavu zagrije u mikrovalnoj.

Ono što je zanimljivo jest da se kava i dalje nosi kao poklon u goste, a od prolaznice iz Vijetnama, saznali smo da je to tradicija aktualna i u toj državi.

Bez obzira na omiljeni način pripreme, naši ispitanici bili su složni u jednom - turska kava nezaobilazan je dio njihovog dana, a najboljom se pokazala legendarna Franck Jubilarna. Ova kraljica među kavama, punog je čokoladnog okusa i neodoljivog mirisa koji cijene generacije istinskih ljubitelja kave. Idealna je kao poklon za svaku prigodu, a porijeklo iz Srednje i Južne Amerike te Azije dodatno potvrđuje njenu kvalitetu.

Stanje u redakciji

Nakon analize odgovora prolaznika, u redakciji se povela dodatna rasprava o savjetima za pripremu svima omiljene šalice turske kave pa smo odlučili podijeliti svoje trikove.

Ida:

U našoj obitelji kroz generacije je bilo nezamislivo pozvati nekoga na druženje bez da mu skuhamo tursku kavu. Kod pripremanja turske kave držim se nekoliko pravila koja me naučila mama. Količina vode određuje se prema tome koliko ljudi pije kavu - ako su to dvije osobe, za svaku se stavlja jedna šalica vode u lončić i onda pusti da zavrije. U vodu u međuvremenu stavim i malo šećera. Kada voda zavrije, odlijem nešto manje od pola proključale vode u zasebnu šalicu te u ostatak koji je u lončiću stavim žličicu kave na vrh za broj ljudi koji će je piti. Dvije osobe - dvije žličice kave. Potom pričekam da kava zavrije do vrha lončića te u nju ulijem odvojenu vruću vodu. Neki dva puta "dižu" kavu, ali shvatila sam da meni to nije potrebno. Ako nije dovoljno slatka, dodam još malo brezinog šećera (odličan i za dijabetičare) te malo mlijeka.

image
iStock

Tena:

Kuhanje i konzumacija kave su kod nas doma uvijek bili mali obred bez kojeg je nezamislivo svako druženje. Kavu me učila kuhati mama. Po receptu prvo ide jedna mala šalica vode po osobi, a potom i puna mala žlica kave po osobi. Kad dodamo kavu, najvažniji dio je kuhanje na dva ključa. To mi je uvijek zvučalo kao da otvaramo neki sef. Staviš džezvu na laganu vatru, čekaš da se kava digne, ali ne da provrije, nego taman kad krene pjena, makneš. Malo pričekaš. Pa opet na vatru, još jedan put da se digne. I to je to. "Ako ti pobjegne nisi kuhala, nego ubila kavu," kaže moja mama svaki put kad kuhanje kave završi čišćenjem štednjaka.

image
iStock

Ivan:

Način na koji pripremam tursku kavu naučio sam od rođaka, koji tvrdi da je tajnu savršene šalice otkrio tijekom rada na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Proces započinjem tako da u džezvu, napunjenu vrućom vodom (ali ne do vrha), dodam tri žličice kave. Kada voda počne kipjeti, odmah maknem džezvu s vatre i pustim da se smiri. Zatim je vraćam na vatru dok ponovno ne zakipi. Taj postupak ponavljam još jednom, ukupno tri puta. Na kraju dodajem malo hladne vode, taman toliko da napunim džezvu do vrha. Rođakov trik, kako kaže, leži u tome što hladna voda "natjera" soc da potone na dno, ostavljajući kavu čistom.

image
iStock

Lorena:

Otkako znam za sebe, jutra u našoj kući započinju pripremom turske kave. Mama mi je uvijek govorila da je najbolja kava ona najjednostavnija pa je to pravilo kojeg se i sama držim. U malu džezvu ulijem vode dovoljno za jednu šalicu, a nakon što voda provrije, stavim žlicu kave, promiješam i pustim da dođe do ruba kipljenja kako bi dobila svoj „šmek“. Ulijem u šalicu i, iako moja mama tvrdi da to nije ispravno, dodam dosta mlijeka kako mi kava ne bi bila prejaka.

image
iStock

Nakon podijeljenih savjeta, shvatili smo da ne postoji najispravniji način za pripremu turske kave, bitno je samo koristiti kvalitetnu i ukusnu kavu, poput Franck Jubilarne i uživati u svakom gutljaju tog crnog napitka.

U čemu je tajna?

Mnogi kažu da je strpljenje u srcu turske kave te da ju upravo ono čini posebnom. Užurbani način života traži sve i odmah, a za šalicu najfinije kave ipak treba malo pričekati, što ju čini još poželjnijom. Zanimljivo je da neodoljiva pjena koja nastaje prilikom kuhanja, u turskoj kulturi nosi posebno značenje pa se posluživanje šalice s izdašnim slojem pjene smatra umjetnošću i znakom poštovanja prema gostu.

image
iStock

Priprema turske kave zahtijeva pažnju i preciznost u svakom koraku, ali je najbitnije odabrati visokokvalitetnu, fino mljevenu kavu, poput Franck Jubilarne. Postupak pripreme od nekoliko minuta dovoljan je da zastanemo i usporimo svoj tempo kako bismo bili prisutni u stvaranju savršene šalice omiljenog napitka. Uživanje u ispijanju kave s razlogom je ukorijenjen ritual među svim generacijama, koji na jedinstven način podsjeća da su najljepši trenuci često oni najjednostavniji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Francka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2025 14:35