IVAN SOLDO

Na njega se možete osloniti u najtežim situacijama: ‘Ideju sam dobio iz vlastitog iskustva s bolesnim djetetom‘

Idejni začetnik i predsjednik udruge ‘fra Mladen Hrkać‘ pomaže obiteljima teško bolesnih osoba tijekom liječenja u Zagrebu
 Neja Markicevic/Cropix

Ivan Soldo (50) je idejni začetnik, jedan od osnivača i predsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ koja je u osam godina postojanja pomogla više od 9000 korisnika iz skupine teško oboljelih osoba i članova njihovih obitelji pružajući im dom daleko od doma i sveobuhvatnu pomoć tijekom liječenja u Zagrebu. Pomoć podrazumijeva smještaj u blizini najkvalitetnijih medicinskih usluga i resursa za izlječenje na području Zagreba, prehranu i higijenske potrepštine, prijevoz, psihosocijalnu i duhovnu podršku, potporu pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka, kao i u organizaciji nastavka liječenja u inozemstvu i školovanja koje je otežano zbog odlaska na liječenje.

image
Neja Markicevic/Cropix

Također, udruga danas provodi i više projekata usmjerenih na poboljšavanje kvalitete života socijalno marginaliziranih skupina poput starijih osoba, beskućnika, osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, hrvatskih branitelja i drugih. Gospodin Soldo je od prvog dana postojanja Udruge u njezin rad uključen 24/7, neovisno o tome da li je vikend ili blagdan i sve to već osam godina čini volonterski. Na prvo mjesto stavlja čovjeka - korisnika i njegove potrebe znajući da bolest i ljudska potreba za podrškom ne bira vrijeme, a niti mjesto. Svakom korisniku pristupa kao da su mu obitelj, a s istom ljubavlju sudjeluje u svakom djeliću vezanom za organizaciju i pružanje socijalnih usluga, ali kako je sve započelo?

image
Privatna arhiva

- Ideja o pokretanju Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ proizašla je iz osobnog iskustva s vlastitim djetetom, sinom koji je od samog rođenja imao zdravstvene poteškoće, kao i iz iskustva poznanika koji su se isto tako našli u teškoj situaciji kada je bilo potrebno boriti se za vlastita prava i prava svojeg djeteta ili drugog člana obitelji za izlječenje. Poseban poticaj bile su životne priče osoba i obitelji koje sam susretao na putu izlječenja vlastitog djeteta, a čije se liječenje odvijalo daleko od doma, u nepoznatom i dalekom gradu. Tisuće osoba godišnje primorano je doći u Zagreb na liječenje pri čemu je većina potpuno bespomoćna te im i najmanji korak predstavlja veliku prepreku. Nemogućnost snalaženja u velikom gradu, nemogućnost dobivanja točnih i važnih informacija, komunikacijske nemogućnost organizacije i financiranja života daleko od vlastitog doma, pa sve do psiholoških poteškoća koje se reflektiraju na cijele obitelji – započinje Soldo.

Dostojanstvo oboljelih na prvom mjestu

Prvenstveni fokus Udruge jest omogućiti ravnopravnost i dostojanstvo oboljelim osobama i članovima njihovih obitelji koji su primorani svoje liječenje nastaviti u Zagrebu, pri čemu korisnici dolaze pretežito iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i drugih krajeva svijeta. Od dolaska prvog korisnika u njihove smještajne kapacitete, pristup prema svakome bio je kao da se radi o vlastitom bratu, sestri, članu obitelji.

image
Privatna arhiva

- Znamo da smo ostali na pravom putu jer nas naši korisnici često nazivaju svojom „drugom obitelji“. Počeli smo ulaganjem vlastitih resursa kako bismo opremili prvi smještajni kapacitet i omogućili pružanje podrške ljudima koji se nalaze u najtežim životnim situacijama. No, od prvog dana u nas su vjerovali i donatori koji su se rado priključili ovoj humanitarnoj priči u koju je danas uključeno oko 200.000 osoba iz cijeloga svijeta. Temeljna misija naše udruge je pružiti dom daleko od doma i sveobuhvatnu pomoć tijekom liječenja u Zagrebu. Pomoć podrazumijeva smještaj u blizini najkvalitetnijih bolničkih centara i zdravstvenih ustanova na području Zagreba, prehranu i higijenske potrepštine, prijevoz, psihosocijalnu i duhovnu podršku, potporu pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka, kao i podršku u organizaciji nastavka liječenja u inozemstvu i školovanja koje je otežano zbog odlaska na liječenje – pojašnjava i nastavlja kako mu je teško izdvojiti bilo koju akciju i projekt jer svi imaju za cilj pomoći čovjeku.

Ipak, priznaje kako administrativno opterećenje svakako raste s brojem projekata koje provode, a dodatno dolazi i s EU projektima. Nerijetko se susreću s neskladom između pravila i propisa te potreba korisničkih skupina zbog kojih se projekti i provode. No, odustajanje od pružanja kvalitetne podrške potrebitima za njih nije opcija i uz intenzivan angažman uspijevaju uspostaviti dijalog s donositeljima odluka na svim razinama upravljanja i vlasti.

image
Privatna arhiva

- Ponekad je rezultat takvog dijaloga izrazito pozitivan za ciljne skupine kojima pomažemo, drugi puta manje, međutim na nama je i odgovornost da potaknemo pozitivne promjene – jer tko će ako ne mi? Udruga ima bazu od oko 200 trenutno aktivnih volontera koji prate naš rad u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Tijekom osam godina koliko udruga postoji ih je kroz Udrugu prošlo i više stotina – s ponosom naglašava.

Volonteri kao temeljni stup Udruge

Volonterske aktivnosti su ograničene uslijed COVID-19 pandemije s obzirom na to da volontiranje iziskuje fizički kontakt s rizičnom skupinom od obolijevanja. Naime, korisnici su teško oboljele osobe i članovi njihovih obitelji, a posjete u bolnicu koje su također obavljali volonteri su sada onemogućene. Međutim, pomoć u fizičkim poslovima tijekom opremanja smještajnih kapaciteta i sanacije nakon potresa, sudjelovanje u kreativnim radionicama, telefonska podrška za korisnike, dostava i podjela namirnica u smještajnim kapacitetima Udruge oblici su volontiranja prisutni u ovo zahtjevno vrijeme.

image
Privatna arhiva

- Prisutna je nova vrsta neizvjesnosti i stresa za sve, a posebno za korisnike humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ kojima je COVID-19 pandemija dodatan zdravstveni rizik. Uz pandemiju i razorni potres u Zagrebu na poseban test su došle i snage humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ koja je unatoč svim preprekama uz hrabro vodstvo, vrijedne djelatnike i volontere nastavila pružati dom daleko od doma osobama na liječenju u Zagrebu te čak uvesti i nove inovativne projekte. Pandemija je uvelike otežala rad zdravstvenih ustanova u Zagrebu zbog čega je broj dana boravka u bolnici smanjen, što znači da bolesnici veći broj dana borave u našim kapacitetima nego što bi to bilo u redovnim okolnostima. Sada posebno do izražaja dolazi potreba za smještajem bolesnika izvan bolnice. Posjete bolnicama su ograničene, međutim tijekom našeg dugogodišnjeg i svakodnevnog prisustva u zdravstvenim ustanovama stekli smo njihovo povjerenje i kontakte te su zdravstveni djelatnici oni koji nas povezuju s korisnicima tj. pacijentima i njihovim potrebama – objašnjava nam.

Udruga provodi i projekt Most solidarnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti, preko kojega organizira dolazak volontera iz inozemstva na grupno ili individualno dugoročno volontiranje. Volonteri su ambasadori i temelj postojanja udruge koja je nastala isključivo na volonterskom radu, a tek onda po dobivanju projekata dobila je svoje prve djelatnike, stoga je njihov doprinos nezamjenjiv i nemjerljiv. Soldo poručuje i svim čitateljima da se mogu priključiti volontiranju, kao i pružanju financijske podrške kroz trajni nalog (mjesečne donacije) i jednokratne donacije. Svi zainteresirani mogu se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili porukom putem Facebooka. Mjesečne uplate omogućavaju da oboljeli i njegova obitelj svaki dan imaju osiguran prijevoz, topao dom, obroke, prehrambene namirnice, higijenske potrepštine i ostale kućanske potrepštine te ostale oblike pomoći.

image
Privatna arhiva

Pomoć najmlađima uz električne automobile

Jedan od posljednjih projekata prošle godine koji je oduševio javnost, bila je nabavka dječjih električnih automobila za najmlađe pacijente kako bi im se olakšao boravak u bolnici, a Soldo otkriva kako ne namjeravaju stati samo s trenutnim „voznim redom“.

- Radi se o novom pristupu u hrvatskim bolnicama koji će pomoći u smanjenju stresa i negativnih emocija kod pedijatrijskih pacijenata što je izuzetno bitno za njihovo psihofizičko zdravlje i oporavak. Vozni red se učetverostručio u odnosu na planirano, te se u kratkom roku javilo više donatora koji su podržali ovu akciju nabavkom dodatnih dječjih vozila. Vozni park prvo je dobila središnja nacionalna bolnica KBC Zagreb Rebro, a nova vozila raspodijelit će se po bolnicama diljem Hrvatske – skromno odgovara.

Uz ovakvu vrstu angažiranosti i zaista teške životne situacije s kojima se svakodnevno susreće, zanima nas kako uspijeva držati u ravnoteži emocije na što ima potpuno iskren odgovor.

image
Privatna arhiva

- Teško je, ali je puno teže ne činiti ništa gledajući tuđu nemoć kada znate koliko vaše malo nekome puno znači. Svi smo pozvani izići iz svoje zone ugode i biti na dispoziciji onima kojima naša dobra volja i djelo može okrenuti život nabolje. Jedini način da pomognete čovjeku koji je rastresen i emocionalno neuravnotežen je upravo pribranost i emocionalna ravnoteža – odgovara te naglašava kako u 2021. godini nastavljaju pružati sveobuhvatnu pomoć i podršku osobama koje dolaze na liječenje u Zagreb.

Projekti usmjereni za pomoć malom čovjeku

To podrazumijeva brigu o do 65 osoba istovremeno, a redovito nastoje proširiti broj smještajnih kapaciteta u skladu s mogućnostima. Također, nastavljaju s provedbom programa Pomozimo zajedno beskućnicima koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te će značajan dio projekta provoditi u potresom stradalim područjima osiguravajući pakete s donjim rubljem, ručnicima, higijenskim potrepštinama i drugim proizvodima čiji se manjak ustanovio na stradalom terenu. Provedbu nastavlja i projekt REBRAND HR usmjeren na korisničku skupinu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kroz koji će također prisustvovati osim u Zagrebu i u najviše stradaloj Sisačko – moslavačkoj županiji, pružajući psihološku podršku. U provedbi će također biti i programi i projekti za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, volontere.

image
Privatna arhiva

Za sam kraj zaključuje kako se svi nalazimo u posebno teškom i izazovnom vremenu iz kojeg ćemo puno lakše izaći uz održavanje zajedništva, pomažući jedni drugima.

image
Neja Markicevic/Cropix

- Sve poteškoće koje su snašle našu Domovinu, pa i cijeli svijet možemo nadići isključivo uz međusobno razumijevanje, strpljenje i podršku. 2021. godina daje nam priliku da pokažemo da smo plemeniti, hrabri i dobri ljudi – zaključuje Soldo, čovjek koji zaista nesebično provodi ono što govori.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, PPD-a i Zaklade Novo sutra, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:17