Učite na greškama

Napravili smo pregled aktualnih internetskih prijevara, jedna se posebno izdvaja po broju žrtava

Pandemija koronavirusa povećala je broj korisnika interneta u Hrvatskoj, no time je porastao i broj sve domišljatijih kriminalaca. Izdvojili smo deset najrecentnijih online prijevara na koja trebate obratiti pozornost
 Shutterstock

Punih šest sati Facebook, WhatsApp i Instagram tog ponedjeljka, 4. listopada, nisu bili dostupni korisnicima. I dok su ljudi diljem svijeta tražili po mobitelima kako se uopće šalje SMS, Mark Zuckerberg je u jednom jedinom danu izgubio više od šest milijardi dolara. Nije bila riječ o hakerskom napadu, već o ljudskoj pogrešci, no tada se vrlo dobro vidjela ovisnost cijelog svijeta o internetu.

U Hrvatskoj je s početkom pandemije procvjetala online kupovina, dokazali su to rezultati rujanskog istraživanja udruge eCommerce Hrvatska. U odnosu na godinu ranije, broj Hrvata koju su online kupovali barem jednom mjesečno porastao je s 36 na 38 posto. Naši građani na internetu najviše kupuju odjeću i obuću, predmete za kućanstvo i tehniku, a 46 posto njih plaća karticom. No, 36 posto Hrvata i dalje plaća pouzećem, najviše zato što se boje prijevara.

Koliko su nam internet i globalna povezanost korisni, toliko nam povećavaju rizik od raznih prijevara i sve domišljatijih kriminalaca koji će učiniti sve da se domognu vašeg novca ili nanesu štetu na neki drugi način.

CYBER KRIMINALCI OBOŽAVAJU BLAGDANE. NAUČITE SE ZAŠTITITI!

Nekoliko dana uoči pada Facebooka hrvatska policija je upozorila na sve učestalije internetske prijevare, nakon što je nekoliko građana dalo podatke sa svoje kartice prevarantima koji su im „skinuli“ novac. Donosimo deset recentnih online prijevara na koje su, nažalost, nasjeli hrvatski građani i savjeta kako ih prepoznati:

27. kolovoza – Zagrebačka tvrtka je uplatila milijune na račun računalnog prevaranta

Neimenovana zagrebačka tvrtka upala je u velike probleme nakon što je računalni prevarant presreo njihovu elektroničku komunikaciju s poslovnim partnerom u EU i naveo ih da mu uplate više milijuna kuna. Oni su naivno mislili da uplaćuju tvrtki s kojom imaju suradnju, a zapravo je sav novac išao na račun prevaranta.

Tvrtkama se savjetuje da uvedu postupak za provjeru legitimiteta zahtjeva za plaćanjem, a više o načinima zaštite od direktorske (CEO) internetske prijevare pročitajte OVDJE.

1. rujna – „Vojnik“ iz Afganistana obmanuo ženu i oštetio je za 5000 eura

Na jednu od najklasičnijih internetskih prijevara nasjela je 47-godišnja žena s područja Bjelovara. Naime, online je upoznala „vojnika“ na misiji u Afganistanu koji ju je tražio adresu da joj može poslati svoje osobne stvari i dokumente. Ništa ne sluteći, žena mu je dala adresu, a on je rekao da su njegove stvari zapele na dostavi u Londonu i da bi bilo super kada bi ona uplatila 5000 eura kako bi došle do nje. Poslao joj je broj računa, ona je uplatila traženi novac, no posumnjala je u njegove namjere kada je zahtijevao još novca. Slučaj je prijavila policiji.

Radi se o romantičnoj internetskoj prijevari u kojoj prevarant žrtvi iskazuje snažne osjećaje, obasipa je pažnjom, a sve kako stvorio povjerenje kojim se onda kasnije može okoristiti. HUB upozorava da u ovakvim slučajevima sačuvate svoju komunikaciju i što hitnije sve prijavite policiji.

3. rujna – Predstavio se kao uspješni poduzetnik koji traži ozbiljnu vezu, a ona mu je predala 203.000 kuna

Puna tri mjeseca 45-godišnjak je putem lažnog profila i koristeći lažni identitet „obrađivao“ 53-godišnjakinju. Predstavio se kao bogati poslovni čovjek koji traži ozbiljnu vezu, no ima samo jedan problem – računi su mu blokirani i hitno mu treba njena pomoć. S obzirom na to da su se neprestano čuli putem aplikacija, poziva i SMS poruka, žrtva prevare je bila uvjerena kako je sve istina i, ništa ne sumnjajući, predala mu 203.000 kuna. Od toga je sedam puta novac predala u kuverti njegovom poznaniku, a dva puta je uplatila traženi iznos na bankovni račun.

Iza romantičnih prijevara često stoje mjeseci „rada“ prevaranta, koji će dati sve od sebe da stvori prisan odnos sa žrtvom, ali u trenutku kada vas bilo tko traži novac, zaista promislite dvaput tko uistinu stoji iza tog profila. Vrlo vjerojatno nije onaj za kojega za predstavlja.

CYBER KRIMINALCI OBOŽAVAJU BLAGDANE. NAUČITE SE ZAŠTITITI!

14. rujna – Omiljena meta prevaranata u zadnjih nekoliko mjeseci

Hrvatska pošta je u zadnjih nekoliko mjeseci omiljena meta prevaranata, točnije omiljena krinka. Sredinom prosinca počeo se širiti mail naziva „Vaša dostava je na putu“ s linkom koji treba otvoriti radi SMS potvrde identiteta. Mail je imao logo Hrvatske pošte, no radi se o lažnoj poruci. U studenom se, pak, društvenim mrežama proširila poveznica s anketom i nagradnom igrom „Hrvatske pošte“ koja obećava primamljivih 100.000 kuna.

image
Shutterstock

Iz Hrvatske pošte su u tim prilikama upozorili građane da baš nikad ne otvaraju poveznice s maila koji nalikuje njihovom, ali nije pravi (npr. „posta-hr.site“ umjesto www.posta.hr), da dobro pripaze na moguće pravopisne i gramatičke greške te da im HP baš nikada neće slati poruke s brojeva koji nisu u sustavu hrvatskih mobilnih mreža.

14. rujna – Ovaj slučaj pokazuje zašto je potreban poseban oprez kod kupovine na oglasnicima

Da kod internetskih oglasnika uvijek treba biti na oprezu, na teži način je saznala žena s područja Velike Gorice. Ona je preko oglasnika prodavala dječja kolica, a javio joj se zainteresirani kupac i poslao link na kojemu treba ostaviti podatke kurirskoj službi – uključujući broj kartice i pin. Iako joj je bilo čudno što cijenu kolica treba upisati u ruskoj valuti, ipak je poslala tražene podatke. I ostala bez poveće količine novca, s računa joj je skinuto oko 1000 eura.

Policija je upozorila da se na oglasnicima posebno treba paziti na prodavače ili potencijalne kupce koji traže da se uplata izvede hitno, a sve kako buduće žrtve ne bi imale vremena promisliti o onome što čine. Također, kod kupovine na oglasnicima se uvijek savjetuje ići na plaćanje pouzećem, kako ne biste kupili 'mačka u vreći'.

5. listopada – Nagrada od 600.000 eura je ipak predobra da bi bila istinita

Iznos od 600.000 eura primamio je nesretnog 55-godišnjaka iz Čakovca da nasjedne na veliku internetsku prijevaru. Na društvenim mrežama je vidio da se nudi nagrada u tom iznosu te je započeo komunikaciju s prevarantom koji je, naravno, zahtijevao da ovaj, prije nego što mu na račun sjednu stotine tisuća eura, plati troškove transakcije. Gospodin je navodno izgubio oko 200.000 kuna, koliko je uplatio na razne bankovne račune kako bi se domogao obećane nagrade.

HUB upozorava kako je uvijek dobro biti sumnjičav prema brzoj i lakoj zaradi, na poruke koje zahtijevaju hitne radnje i traže podatke s bankovne kartice.

28. listopada – Interes za kriptovalutama nova je prilika za prevarante

Raste interes Hrvata za kriptovalutama, a time se prevarantima stvara nova prilika za ukrasti novac. Dokazuje to i slučaj 63-godišnje Karlovčanke koja je online ispunila obrazac za kupovinu kriptovaluta, no pokazalo se da je zapravo nepoznatim osobama uplatila više desetaka tisuća kuna.

Prije ikakvog upisivanja podataka s bankovne kartice, svakako provjerite radi li se o legitimnim servisima.

image
Shutterstock

3. studenog – Čuvajte se lažnih nagradnih igara

Phishing mailovi imaju jednu jedinu svrhu – navesti vas da klikom na poveznice u poruci ili na datoteku u privitku, aktivirate zloćudni softver koji će napadaču omogućiti upad u vaš mobitel ili računalo. Ili, da na toj poveznici ostavite podatke sa svoje bankovne kartice i tako otvorite put do novca za prevarante.

U zadnjih nekoliko mjeseci phishing mailove stizali su u ime Hrvatske pošte i Croatia Airlinesa. Na prvi pogled izgledaju kao da su poslani s legitimnih mail adresa, no otkrivaju ih gramatičke greške ili nelogični detalji.

Lažni mail Croatia Airlines nudi 100 eura i 2000 nagradnih milja za ispunjavanje ankete koja traje jednu minutu. Po završetku ispunjavanja traži se unos osobnih podataka, ali i podataka s bankovne kartice. Tu je već ranije spomenuta lažna nagradna igra Hrvatske pošte koja se pojavila više puta u razdoblju od rujna ove godine do sada.

CYBER KRIMINALCI OBOŽAVAJU BLAGDANE. NAUČITE SE ZAŠTITITI!

Na opasnost lažnih nagradnih igara na internetu, bilo da do vas dođu putem poruke e-pošte, ili vas namame na njih na društvenim mrežama raznim oglasima ili informacijom da ste već ostvarili neki dobitak, stalno upozorava i Hrvatska udruga banaka. HUB savjetuje da tim informacijama pristupate s povećanim oprezom i da uvijek provjeravate kako vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, tako i izvor objave. U većini slučajeva nagradne igre na internetu i društvenim mrežama vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i tome slično. Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre, podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije.

image
Shutterstock

Ponovit ćemo: uvijek provjerite vjerodostojnost izvora objave o nekoj nagradnoj igri: nikada i nikome u porukama e-pošte, porukama u aplikacijama za brzo dopisivanje (WhatsApp, Viber, itd.), SMS porukama, na internetu i društvenim mrežama, ne šaljite svoje osobne podatke i podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili preslike drugih dokumenata; na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra; nemojte sudjelovati u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne (pazite na internetsku adresu u pregledniku - ako se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”- bježite): koristite samo sigurne načine povezivanja na internet (javne mreže mogu biti rizične), itd. Detaljne informacije o zaštiti prilikom korištenja interneta, možete pronaći na internetskoj stranici Hrvatske udruge banaka: https://www.hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/novosti

6. studenog – Zbog lažne ponude za brzi kredit 68-godišnjak ostao bez 12.000 kuna

Da stvari nisu uvijek onako kako se čine na prvu, shvatio je 68-godišnjak iz Slavonskog Broda kada je na društvenim mrežama vidio oglas za brze kredite. Pomislio je da će time riješiti sve svoje financijske probleme, no stvorio si je još veće. Putem elektroničke pošte zatražio je brzi kredit iznad 20.000 kuna, na što su mu iz „banke“ odgovorili kako u dva navrata treba uplatiti po 6000 kuna pa će mu traženi iznos onda biti isplaćen na račun. Nakon što je izvršio uplate, nije dobio niti kredit niti povrat sredstava, a cijeli je slučaj naposljetku prijavio policiji.

Tom prilikom policija je upozorila da prije sklapanja kredita svakako treba provjeriti nalazi li se tvrtka u Sudskom registru i na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Uz to, dobro proučite iskustva i komentare drugih, iako je moguće da ih uklanjanju na društvenim mrežama.

22. studenog – Kako bi došla do dijamanata, morala je uplatiti više od 60.000 kuna

image
Shutterstock

Starije osobe su u zadnje vrijeme omiljena meta internetskih prevaranata. Tako je prije desetak dana prevarena 73-godišnjakinja iz okolice Rijeke, koja je ostala bez više od 60.000 kuna. Online je upoznala osobu koja se predstavljala kao liječnik iz Amerike, trenutačno stacioniran u Jemenu, a nakon mjesec dana intenzivne komunikacije uvjerio ju je da joj je poslao paket s dijamantima za koji mora uplatiti novčani iznos kako bi ga mogla preuzeti. Naravno, nije bilo ni paketa ni dijamanata, a žena je ostala bez velikog novčanog iznosa.

Ovo je još jedan primjer romantične prijevare koja, nažalost, još uvijek pali, posebno kod starijih osoba koje se osjećaju usamljeno.

CYBER KRIMINALCI OBOŽAVAJU BLAGDANE. NAUČITE SE ZAŠTITITI!

image
Hrvatska udruga banaka

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske udruge banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:37