Rođeni Dicmanin

On je alkarski momak, ali i najbolji hrvatski barmen: Njegovi kokteli ubiru nagrade od Kube do Japana

Ovaj autor preko 200 koktela sudjelovao je na više od 70 natjecanja, a najviše uživa u slobodi i kreativnošću koje mu posao donosi

Jure Vojković

 Saša Burić/Cropix
Ovaj autor preko 200 koktela sudjelovao je na više od 70 natjecanja, a najviše uživa u slobodi i kreativnošću koje mu posao donosi

Što je zajedničko Sinjskoj alci i koktelima? Na prvi pogled apsolutno ništa, no ove dvije naizgled nespojive stvari najveće su ljubavi višestruko nagrađivanog hrvatskog barmena Jure Vojkovića iz Dicma. Njegova karijera započela je uobičajeno kada je nakon završene Turističko-ugostiteljske škole u Splitu krenuo raditi u splitskim klubovima. No, vrlo brzo je za sebe poželio nešto više.

- Dugi niz godina sam zimske sezone radio u poznatim klubovima u Splitu, a ljetne na Bolu. No krajem devedesetih godina mi je postalo dosadno raditi u baru. Sve se vrtilo oko viski cole, piva, vina. Postalo mi je naporno samo uzeti čašu, uliti piće, staviti dvije kocke leda i naplatiti račun. Htio sam nešto zanimljivije, maštovito – prisjeća se.

image
Ustupljena fotografija

Vojković se tada poželio dodatno educirati kako bi mogao napraviti neku promjenu u karijeri. Iako kokteli danas uživaju veliku popularnost, a kombinacija raznih okusa pića postaje sve popularnija, u to vrijeme se, u Hrvatskoj, kako kaže ovaj barmen, o koktelima moglo nešto više čuti samo u sklopu natjecanja u srednjim školama.

- Učlanio sam se u Hrvatsku udrugu barmena, upoznao mnogo kolega i tako je započeo moj put. Tada smo više međusobno dijelili znanja, državni prvaci bi svima prezentirali novosti, učili smo preko usmene predaje – govori i dodaje kako je uz to pohađao i brojne edukacije te seminare.

Kokteli danas odražavaju osobni ukus gosta i identitet prostora u kojem se pije, a pažljivo odabrana kombinacija sastojaka može u potpunosti promijeniti poimanje nekog pića. Vojković, koji je autor preko 200 koktela to vrlo dobro razumije i kaže kako u njegovom poslu kreativnost nema granica.

image
Ustupljena fotografija

Povijest miješanih napitaka vodi nas do jednostavnih kombinacija 19. stoljeća, preko zlatnog doba koktela u 20. stoljeću, do današnje renesanse u kojoj barovi uz eksperimentiranje s lokalnim i sezonskim namirnicama te primjenom modernih tehnika pomiču granice miksologije.

- Danas gotovo svakodnevno izlaze novi proizvodi na tržište, od sokova do likera s kojima se može postići bezbroj kombinacija pa se ne treba ograničavati mogućnostima – pojašnjava ovaj barmen.

Odličan plasman u svijetu

Vojković je 2000. godine prvi put sudjelovao na regionalnom natjecanju barmena u Zadru, a to uzbuđenje pamti i danas. Iako kaže kako nikada nije trčao za nagradama, već mu je cilj bio oduševiti žiri, odlasci na natjecanja postala su sve češća pa ih danas broji preko 70. Svako natjecanje donese nova znanja, poznanstva i iskustva, a ovaj barmen može se pohvaliti i odličnim plasmanom. U moru natjecanja na kojima je sudjelovao, izdvaja ono u Tokiju gdje je osvojio osmo mjesto sa svojim autorskim koktelom Alkar te četvrto mjesto na svjetskom prvenstvu u Varaderu s koktelom Antique Special Split.

- Drago mi je što imam mogućnost raditi ovo što volim. Posao barmena je vrlo kreativan i dozvoljava slobodu kojom se može kreativnost dovesti do savršenstva – kaže Vojković.

image
Ustupljena fotografija

Ovaj barmen je i alkarski momak pa ne čudi što je koktel Alkar nastao u čast 300. obljetnice održavanja Sinjske alke, dok je Antique Special Split svojevrsna oda gradu Splitu. Alkara obilježava kombinacija votke i raznih voćnih likera te sirupa, a Antique je poseban po tome što su jedan od sastojaka listići suhog zlata.

Ipak, posebno mjesto u njegovu srcu ima nagrada koju mu je prošle godine dodijeljena na Danima Hrvatskog turizma. Vojković je u kategoriji „Čovjek – ključ uspjeha – djelatnik godine“, osvojio nagradu za najboljeg konobara godine.

- Pored svih osvojenih nagrada na raznim natjecanjima, ova nagrada mi je kao Oscar. Smatram ju najvećim priznanjem za svakog turističkog i ugostiteljskog djelatnika u karijeri. Posebno sam ponosan što je riječ baš o nagradi koja se dodjeljuje na Danima hrvatskog turizma, ogromna mi je čast i mogu reći da je ovo moja životna nagrada – govori.

Cilj ove nagrade je podizanje kvalitete usluga i gostoljubivosti djelatnika u turizmu i ostalih djelatnosti povezanih s turizmom, kako bi se izravno utjecalo na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma te ukupnog doživljaja Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, a kroz višednevni program tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj. Putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju se turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Online prijave za ovogodišnje Godišnje hrvatske turističke nagrade su otvorene. Ove prestižne nagrade dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora kojim se potiče konkurentnost, inovativnost i održivi razvoj te unaprjeđuje kvaliteta turističkih proizvoda i usluga. Dodjela nagrada održat će se u studenom 2025. godine u Dubrovniku, u okviru svečane završnice Dana hrvatskog turizma, a rok za podnošenje prijava za sve kategorije putem službene web stranice DHT-a jest 4. rujna 2025.

Nagrade će biti uručene u brojnim kategorijama koje obuhvaćaju različite aspekte turističke ponude te su otvorene za sve dionike u hrvatskom turizmu i predstavljaju priliku za prezentiranje izvrsnosti i primjera najboljih praksi, njihovo promicanje i javno priznanje.

image
Ustupljena fotografija

- Moja ljubav i entuzijazam prema ovom poslu su me zadržali da se nastavim baviti ovime i kad je bilo teško. Uvijek mi je najbitnije napraviti što ljepše i kvalitetnije piće, dati sve od sebe, neovisno o krajnjem ishodu. Iako se nekad ne bih složio s nečijim mišljenjem, svjestan sam da postoje bolji te sam iz kritika uvijek htio izvući najbolje i dobiti poticaj za napredak. Zbog savjeta velikih stručnjaka, poput Frane Stjepovića, Milovana Marušića i Dragana Todorovića sam danas ovdje gdje jesam – priznaje Vojković.

Svestrani barmen

Iza svake čaše dobrog koktela stoji miksologija, disciplina stvaranja koktela koja objedinjava poznavanje sastojaka, preciznost mjerenja i intuiciju pri balansiranju okusa. Osim odličnog smisla za miješanje okusa, naš sugovornik je odličan i u kombiniranju raznih hobija. Tako je, uz to što je svjetski priznat barmen i ponosan alkarski momak, završio i tečaj rezbarenja i dekoriranja voća i povrća kod dvostrukog svjetskog prvaka u dekoriranju stola Xiang Wanga u Luzernu. Uz to, na Kubi je prošao majstorsku edukaciju izrade koktela Mojito u legendarnom baru kojeg je posjećivao čak i Ernest Hemingway.

- Kreativnost mi dolazi iznutra, a najdraže mi je kada određene mješavine pića posvetim nekome ili nečemu, tada moj posao dobije dodatan značaj – zaključuje Jure Vojković.

image

Službeni logotipi organizatora

Ustupljena fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 03:46