Provjerite ormariće

Ovu namirnicu morate imati kod kuće, snižava kolesterol i sprječava nastanak dijabetesa

Nakon konzumacije ovog sastojka nema naglih padova energije niti glavobolja, a može se jesti na mnogo načina

    

 Getty Images
Nakon konzumacije ovog sastojka nema naglih padova energije niti glavobolja, a može se jesti na mnogo načina

Voljeli ju ili ne, teško da ćete od nje pobjeći. Zobena kaša u posljednjih nekoliko godina doživljava pravi boom na društvenim mrežama, u svakodnevnom životu, ali i u svjetskoj ekonomiji i kako se sada čini, ne namjerava stati. Tako se procjenjuje da će vrijednost tržišta zobenih pahuljica s trenutnih sedam porasti na čak 13 milijardi dolara do 2032. godine, što nije loše za žitaricu koja se prvenstveno koristila za prehranu stoke. Do 1500. godine zob je bila važna žitarica u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj i Walesu, a kasnije se proširila u druge dijelove svijeta. Početak ulaska u gotovo svaki dom dogodio se u 20. stoljeću u Americi, kada je zobena kaša počela dobivati ​​na popularnosti kao hrana za doručak.

Ipak, za veliki porast popularnosti zobene kaše, zaslužni su brojni zdravstveni benefiti koje donosi, a koji su se sve više počeli naglašavati u moderno doba. Američka istraživanja još su 1997. godine potvrdila kako konzumacija zobi povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa dva i upalnih stanja organizma. To je zato što beta-glukan, odnosno, topivo vlakno iz zobi, značajno snižava LDL kolesterol i poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa dva. Uzevši u obzir da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu, ova žitarica dobiva sve više na značaju.

image
Getty Images

Osim toga, zobena kaša pruža postepen dotok energije, zahvaljujući sporo probavljivim ugljikohidratima, što je korisno za održavanje stabilne razine glukoze tijekom dana. Nakon konzumacije zobene kaše nema naglih padova energije niti glavobolja nakon obroka, a svakako je bitno birati kvalitetne žitarice i popratne sastojke, koji će pridonijeti nutritivnoj vrijednosti čitave kaše. Idealni saveznik u tome su Boom Box zobene kaše jer sadrže samo prirodne šećere iz zobi, voća i drugih sastojaka te ne uzrokuju nagle padove energije. Okusa je mnogo, od šumskog voća i kokosa do badema i čokolade pa Boom Box zobene kaše dižu pojam doručka na višu razinu. Boom Box proizvodi su 100 posto na biljnoj bazi, a razvijeni su i u suradnji s nutricionistima.

Najveća prekretnica

Znanstvene potvrde o brojnim benefitima zobi učinile su svoje za popularnost ove pahuljice, no za još veći rast popularnosti zobene kaše zaslužne su društvene mreže, točnije brojni nutricionisti i fitness influenceri, koji su maštovitim receptima dali novo ruho toj žitarici. Zobena kaša i drugi obroci koji sadrže zobene pahuljice na društvenim mrežama se sve više navode kao primjer idealnog doručka ili čak snacka za dugotrajnu sitost i stabilnu razinu energije.

Zasigurno najveći ‘zobeni fenomen‘ je pečena zobena kaša, odnosno baked oatmeal. Taj TikTok trend potaknuo je brojne kreatore sadržaja da osmisle, naprave i sa svojim pratiteljima podijele najbolje recepte za pečenu zobenu kašu, a najbolje je što svatko recept može prilagoditi svojem ukusu. Stotine milijuna pregleda, na tisuće recepata i bezbroj opcija učinile su da baked oats posljednjih pet godina budu izbor broj jedan za zdravi desert ili međuobrok.

image
Getty Images

No, zobena kaša ne staje samo na pečenju. Maštoviti korisnici društvenih mreža otkrili su da se među zdravstvenim benefitima krije i onaj koji kontrolira apetit pa su, ni manje ni više, zobenu kašu nazvali ‘oatzempicom‘, aludirajući na popularni lijek za mršavljenje. Kombinacija zobi, soka limete i vode navodno može imati značajan učinak na organizam potičući mršavljenje. Ipak, stručnjaci naglašavaju kako ništa pa ni zobena kaša nije čarobni štapić za mršavljenje, već je za mršavljenje potreban kalorijski deficit.

Brzo i praktično

Zobena kaša svojom praktičnošću savršeno odgovara i konceptu meal prepa, odnosno pripremanja obroka unaprijed, kojem također sve više raste popularnost. Uz pečenu zobenu kašu, tu su apsolutni hit overnight oats, odnosno kaša koja se priprema pripremi večer prije, a konzumira ujutro. Taj ritual može uštediti dosta vremena ujutro, a smanjuje i nepotreban stres koji sa sobom donosi osmišljavanje obroka kad smo već pregladni.

Zahvaljujući cjelonoćnom namakanju zobi, postaje mekša i finija, a mogućnost dodataka ‘noćnoj kaši‘ je zaista mnogo. Od chia sjemenki, maslaca od kikirikija, voća, orašastih plodova. Zahvaljujući jednostavnosti pripreme i brojnim mogućim varijacijama okusa, u nekoliko minuta možete pripremiti doručak za cijeli tjedan.

image
Getty Images

Za one koji žele dodatnu dozu hrskavosti, odličan topping je Boom Box zobena granola. Hrskave pečene grudice zobenih pahuljica sa dehidriranim voćem, orašastim plodovima ili čokoladama mogu biti i samostalan obrok, koji se priprema jednostavno i brzo. Tamna čokolada, kokos i badem te visokoproteinska verzija, samo su neki od okusa ove svestrane granole.

image
Vedran Peteh/Cropix

Zobena kaša tako odgovara na zahtjeve suvremenih ljudi koji su gotovo uvijek u potrazi za zdravom hranom, koja se brzo priprema pa stoga ne čudi što joj popularnost ne jenjava. Uz društvene mreže kao saveznika, bezbroj kombinacija okusa te visokoj praktičnosti, da se zaključiti kako zobenu kašu još dugo neće skinuti s trona omiljenog doručka, a mi vam donosimo neke od najpopularnijih i najukusnijih recepata, koje svatko može napraviti u samo nekoliko minuta.

Čokoladni overnight oats

Sastojci:

40 grama Boom Box zobene kaše od tamne čokolade

1 žlica kakaa

Prstohvat cimeta

1 banana

Žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

100 mililitara mlijeka po izboru

Boom Box Granola & Pops (po želji)

Recept: Sve sastojke ubaciti u blender dok se ne dobije tekuća smjesa. Zatim, prebaciti u manju posudu za pečenje, po želji izmrviti Boom Box Granola & Pops za dodatnu hrskavost. Peći 15 minuta na 180 stupnjeva.

image

Getty Images

Noćna chia kaša

Sastojci:

50 grama Boom Box zobene kaše šumsko voće i badem

Čajna žličica chia sjemenki

Smrznuto voće po izboru (šumsko voće, borovnica, višnja, malina)

Čajna žličica maslaca od kikirikija

100 mililitara mlijeka po izboru

Boom Box Granola & Pops

Recept:

U posudu s poklopcem dodati zobenu kašu, chia sjemenke, a zatim preliti mlijekom. Nakon toga, dodati maslac od kikirikija, promiješati te onda dodati i voće te opet promiješati. Nakon što se sastojci sjedine, na vrh dodati Granola & Pops po želji za dodatnu dozu hrskavosti. Ostaviti u hladnjaku preko noći.

image
Getty Images

Classic zobena kaša

Sastojci:

50 grama Boom Box zobene kaše, okus po želji

100 mililitara mlijeka po želji

1 banana

Prstohvat soli i cimeta

Dodaci po želji (badem, kikiriki maslac, voće)

Recept:

Sve sastojke ubaciti u lončić i kuhati uz neprestano miješanje dok umalo ne zavrije. Nakon toga, smanjiti temperaturu te i dalje miješati dok se zobena kaša ne zgusne onoliko koliko želite. Preliti u zdjelu i dodati dodatke po želji, a najbolje je pojesti odmah nakon serviranja.

image
Getty Images

Zobeni keksići

Sastojci:

200 grama Boob Box zobene kaše

3 banane

2 žlice maslaca od kikirikija

2 žlice meda

150 grama tamne čokolade

Recept:

Banane zgnječiti i sjediniti s ostalim sastojcima. Dobivenu smjesu podijeliti na jednake dijelove (oko 12 komada) pa staviti na papir za pečenje. Peći u unaprijed ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva i pustiti da se ohlade kako biste mogli uživati u punini okusa.

image
Getty Images

Kremaste kokos zobene teglice

Sastojci:

40 grama Boom Box zobene kaše kokos i čokolada

Čajna žličica chia sjemenki

Čajna žličica kokosovih mrvica/kokosovog brašna

Velika žlica grčkog jogurta ili skyra

Oko 100 mililitara mlijeka po želji

Za preljev:

Žlica kakaa

Javorov sirup

Grčki jogurt ili skyr

Recept:

Zobenu kašu, chia sjemenke, kokosove mrvice promiješamo u posudici. Dodamo žlicu grčkog jogurta ili skyra te zalijemo mlijekom po želji pa promiješamo. Posudu pohranimo u hladnjak, a za to vrijeme u odvojenoj posudi promiješamo veliku žlicu grčkog jogurta ili skyra, žličicu kakaa, malo javorovog sirupa. Ukoliko je preljev pregust, dodajemo malo mlijeka. Preljev prelijemo preko smjese iz hladnjaka te opet vratimo na hlađenje.

image
Getty Images

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 16:03