Ultimativna pravila

Poznati hrvatski sommelier otkriva: ‘Najrašireniji mit kod kupovine vina nije točan!‘

Četverostruki sommelierski prvak Hrvatske Klaudio Jurčić otkrio nam je sve trikove kod kupovine vina, ali i dao svoje preporuke za najbolje butelje u trgovinama
 Lidl

Ako o vinima ne znate previše, sigurno ste se našli u situaciji da stojite pred nepreglednim policama prepunima boca i stvarno ne znate što odabrati. Crno, bijelo, suho, vrhunsko, kvalitetno... što sve ovo znači, koje vino odabrati za poklon prijateljima, uz što poslužiti koje vino? Na sva ova pitanja, ali i mnoga druga odgovorio nam je Klaudio Jurčić, četverostruki sommelierski prvak Hrvatske i ovogodišnji dobitnik nagrade Dobrih restorana za Vinsku kartu kao voditelj opatijskog restorana Bevanda.

Povod ovom razgovoru je važna obljetnica Lidla u Hrvatskoj, prvih 15 godina poslovanja koje su obilježili plasiranjem Zlatan Plavca Barrique iz 2006. godine na svoje police. Ovo vrhunsko vino izdvojio je i sam Klaudio kao odličan izbor za kupovinu, a Lidl ga prodaje u limitiranoj količini od, znakovito, 2006 boca.

image

-

Lidl

Upravo u studenom 2006. godine Lidl je otvorio prvih 13 trgovina u Hrvatskoj, a u vinariji poviše mjesta Sveta Nedelja na otoku Hvaru u tim je trenucima fermentiralo zaista dobro grožđe, koje će se 15 godina kasnije predstaviti kupcima Lidla u Zlatan Plavac Barrique boci. Nakon prirodne fermentacije i malolaktike, vino je odnjegovano u barrique bačvicama od francuskog i hrvatskog hrasta zapremnine od 225 litara. Sezona 2006. godine imala je idealne vremenske uvjete za dozrijevanje ove sorte pa je zbog iznimnih karakteristika vino stavljeno na čuvanje. Sve do 2021. godine.

Ponuda je, kao što smo već rekli, limitirana, a prije nego odjurite do Lidla po svoju butelju pročitajte ultimativne savjete za kupovinu stvarno dobrog vina Klaudija Jurčića:

Može li se dobro vino prepoznati već u trgovini, bez isprobavanja?

Neka vam cijena posluži kao smjernica koje ćete vino odabrati. Ako se radi o nedjeljnom roštilju, svakodnevnom ručku ili večeri sigurno ćete odabrati neku jeftiniju varijantu, a za poklon, bitan poslovni ručak, godišnjicu je potrebno potražiti bocu iz višeg cjenovnog ranga. Ne morate biti profesionalan sommelier, ali prije kupovine bi ipak bilo poželjno malo se informirati o osnovnim karakteristikama vina, kao što je sorta, je li suho vino, ima li ostatak šećera, koje godište vam više odgovara.

Što treba potražiti na etiketi vina?

Etiketa je osobna iskaznica jednog vina, a služi kao važan izvor informacija o sorti, regiji, položaju, postotku alkohola, proizvođaču i godini berbe na koju treba naročito pripaziti kada se radi o mladim svježim vinima, namijenjenima bržoj potrošnji.

Koja je razlika između kvalitetnog i vrhunskog vina?

Oznaka kvalitetnog ili vrhunskog vina je zakonom propisana odrednica, međutim ona nije garancija kakvoće. Moguće je da se deklariraju kao kvalitetna, a poznavatelji će ih okarakterizirati kao vrhunska.

Kako kombinirati vina i hranu, vrijedi li uvijek pravilo da crveno vino ide uz meso, a bijelo uz ribu?

Nastojanje da se svakom jelu približi odgovarajuće vino potječe još razdoblja starog Rima te možemo reći da su to bili prapočetci enogastronomije. Svakom se vinu može pronaći idealan partner kada je u pitanju usklađivanje s hranom i obrnuto. Iznimno je važno kod uparivanja jela i vina poznavati namirnice i tehniku degustacije jer jedino tako možemo odrediti osnovne karakteristike jednog i drugog čimbenika te dobiti harmoničan spoj. Tako da su riba ili meso preopćenite kategorije, imate sjajnih kombinacija riba i crveno vino ili meso uz bijelo vino. Ako vam sve ovo zvuči prekomplicirano, preporučujem tradicionalno načelo sljubljivanja regionalnih vina s regionalnim jelima, ili, jednostavno, slijedite svoje nepce.

U kojim čašama poslužiti koje vino?

Vino se uvijek poslužuje u prozirnim čašama kako bi se mogla vidjeti boja i bistroća. Različiti oblici i dimenzije vinskih čaša omogućuju potpuno razvijanje osjetilnih svojstava pojedinog vina.

Bijelo vino se poslužuje u manjim čašama kako bi se zadržala hladnija temperatura i voćnost, crveno vino se u pravilu poslužuje u većim čašama kako bi kontakt sa zrakom bio što veći. To je bitno jer tako kompleksnost mirisa dolazi do izražaja, a tanini su omekšani. Pjenušce točimo u duguljaste i uske čaše kako bi se hladnija temperatura održala što duže.

Prema vinskom bontonu, kako bi ocijenili bistroću i boju vina, čašu bi trebali držati za nožicu kako se vino ne bi zagrijalo od dlanova i prstiju.

image

-

Lidl

Zašto svi pričaju o dekantiranju, zašto je ono uopće bitno?

Naziv dolazi od francuske riječi decanter, što znači otakati, a označava postupak odvajanja bistre tekućine od taloga. Prvi dekanteri od stakla kakve poznajemo danas su napravljeni u Veneciji za vrijeme renesanse.

Dekantiranje je potrebno kod starijih, crvenih, odležanih taničnih vina. Širina dna i veći volumen dekantera u odnosu na čašu omogućuju bolje otvaranje kompleksnih aroma.

Preporuka je dekantirati i duže macerirana bijela vina (ona kod kojih se kožica grožđa duže držala u moštu), a za takva vina treba koristiti dekanter manje veličine i opsega. Poželjno je dekantirati i mlada crvena vina zbog reduktivnih aroma. Vina koja nikad ne bi trebali dekantirati su šampanjci, pjenušci, mlada bijela svježa i rose vina.

image

-

Lidl

Kako pravilno odležavati vina?

Nisu sva vina proizvedena s namjerom da odležavaju dugi niz godina.

Velika većina vina na tržištu su napravljena da traju kraće vrijeme, neka su napravljena da traju nekoliko godina, a samo mali dio je stvoren za duže odležavanje.

Idealno mjesto za čuvanje vina su profesionalni vinski frižideri s odgovarajućom temperaturom i vlagom, ili tamni, hladni i vlažniji prostori poput vinskih podruma.

Pijemo li zimi drugačija vina nego ljeti?

U proljeće i ljeto obično jedemo laganiju hranu koja se bazira na namirnicama s nižim udjelom masnoća, a takvu kuhinju prate svježa laganija bijela vina, pjenušci i rose vina. U jesen i zimu je obrnuto, uglavnom se jede kaloričnija hrana s više masnoća, a takva kuhinja traži za partnera kompleksnija, strukturiranija vina.

Navedite tri stvarno dobra vina koja se mogu pronaći na policama Lidla.

1. Malvazija Istarska 2020 WOC 0,75 Kvalitetno vino, suho

Malvazija je vrlo popularna, autohtona istarska sorta grožđa, slamnato žute boje, ugodnog i prepoznatljivog mirisa na cvijet akacije i bijelo voće,svježeg i suhog okusa. Malvazija sjajno prati mediteransku kuhinju na bazi ribe, školjaka i mekušaca, bijela mesa i svježe sireve.

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzijevih.

2. Zlatan Plavac 0,75 2006 Barrique, Zlatan Otok Vrhunsko vino, suho

Vino je gusto, krasi ga duboka crvena boja s narančastim odsjajem. Miris je izrazito intenzivan i kompleksan, otvaraju se note sušenog mediteranskog bilja, rogača, crne čokolade, pržene kave i kože ispreplete s aromama slatkastih začina, crnog bobičastog voća i džema od šljive. Ovo vino reflektira tlo, klimu i filozofiju proizvođača,vino koje nosi snažan pečat zemlje i tla odakle dolazi. Možemo uživati u njemu uz poznatu dalmatinsku pašticadu, odležale ovčje sireve, čokoladu ili potpuno samostalno.

Temperatura serviranja; 16-18 stupnjeva Celzijevih

3. Baturrica Tarragona Grand Riserva 2014, suho

Vino je rubinske boje s granatnim odsjajem, izrazito kompleksno, na prvu se otvaraju note sušenog mediteranskog bilja, rogača, crne čokolade, a kasnije se isprepliće s aromama slatkastih začina, crnog bobičastog voća i džema od šljive. Na nepcu djeluje koncentrirano, toplo i vrlo sočno.

Sjajan izbor uz janjetinu, pernatu divljač, steakove, plavu ribu, tvrde i polutvrde sireve te čokoladne deserte.

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzijevih


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:37