Put pod noge

Spremi za lov na blago? Istok Hrvatske krije idealnu destinaciju za jesenski izlet, oduševit će vas

Bilo da je riječ o jednodnevnim i dvodnevnim izletima, ili cjelotjednom godišnjem odmoru, Hrvatska je prepuna lokacija koje se mogu posjetiti u bilo koje doba godine
 Shutterstock

Posljednjih je dana jesen odlučila pokazati svoje zube i Lijepu našu prekrila je tmurnim oblacima i kišom. A baš tako mnogi i zamišljaju jesen kada o njoj pričaju. No, ovo godišnje doba je puno više od toga. Zlatno-smeđe šume, lišćem prekriveni makadamski putevi, najslađe poslastice iz voćnjaka, miris pečenih kestena, svjež zrak, topla, udobna odjeća i aktivnosti u prirodi s omiljenima.

Udarna turistička sezona privedena je kraju, a poznata odmarališta i popularne destinacije lagano su se ispraznile. Za sve one koji žele potražiti svoj mir sada je pravo vrijeme. Bilo da je riječ o jednodnevnim i dvodnevnim izletima, ili, pak, cjelotjednom godišnjem odmoru, Hrvatska je prepuna lokacija koje se mogu posjetiti u bilo koje doba godine pa čak i tijekom kišnog studenog.

Upravo tome svjedoče i brojke. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u studenom prošle godine u komercijalnim smještajima ostvareno je 324 tisuće dolazaka i 801 tisuća noćenja, što predstavlja porast dolazaka za 47 posto i porast noćenja za 39 posto u odnosu na godinu prije.

Ovog studenog želimo biti još aktivniji, stoga smo izdvojili nekoliko lokacija koje bi trebao posjetiti svatko tko je spreman na jesensku avanturu. Izdvojili smo i mali trik kako uštedjeti tijekom jesenskog odmora.

Park prirode Papuk

Na istoku Hrvatske pod gustim hrastovim šumama smjestio se, mnogima još neistraženi, bajkoviti slavonski biser. Iako je dobro poznato kako je Slavonija ravna i prepuna bogatih obradivih površina ondje se, ipak, izdižu planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine, a jedna od njih je Papuk - koji je već više od 20 godina i park prirode.

A što raditi ovdje?

Odgovora na to pitanje je pregršt. Planinarenje, bicikliranje, jahanje, kanuing, sportsko penjanje ili trekking – za svakoga po nešto. Za one koji žele nešto uzbudljivije idealan je adrenalinski park Duboka. No, ovdje će svoju avanturu pronaći i svi oni koji se žele obrazovati. Četiri edukativna programa, Kuća panonskog mora, dvodnevni ili trodnevni programi škole u prirodi te šest poučnih staza.

image
Shutterstock

Osim nabrojanog, ovdje se može postati i pravi lovac na blago. Riječ je o geocachingu, relativno novoj vrsti zabave koja je simulator lova na ‘‘skrivenog blago‘‘. Cilj igre je pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona pronaći skrivene spremnike te svoj iskustvo podijeliti na internetskim stranicama. Kada sudionik pronađe kutiju iz nje si uzima sitnicu koja mu se najviše te nešto slične vrijednosti ostavlja u njoj za sve ostale lovce. Karte blaga, kao i sve informacije o aktivnosti, možete pronaći ovdje.

Do Parka prirode može se doći na više načina i iz više smjerova - autobusom, automobilom, kamperom, motociklom, biciklom ili pješice. Veća mjesta oko Papuka su Voćin, Orahovica i Velika i idealna su prilika za iskušavanje tradicionalnog slavonskog života.

Dolina Slapnice

Na samo sat vremena vožnje autom od Zagreba priroda je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i napraviti još jedno svoje čudo. Dolina Slapnice smjestila se na Žumberku, obrasla je gustom šumom, a njeni šarmantni makadamski putevi prate tok rijeke. Nekada je ona glasila kao mjesto u koje su vrijedni mještani okolnih sela donosili žito u mlinove, a danas je ponosan dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Rijeka Slapnica izvire u podnožju Žumberačke gore, a ulijeva se u Kupčinu kod mjesta Medven Draga, nedaleko od Krašića. Uzbudljivih osam kilometara pješačke staze dobro je označeno, a počinje s parkinga kod kamenoloma. Prigodna je za sve te nema strmih uspona koji obeshrabruju početnike. Nešto više energije potrebno je uložiti za prelazak blage uzbrdice prema Vranjičkom slapu.

Prilikom šetnje vašu će pozornost krasti mali slapovi koji prelaze preko sedre i kamenja. Naići ćete i na Matin most koji iza sebe skriva predivnu priču o ljubavi između čovjeka i prirode, odnosno o Mati koji je uživao u blagodatima ovog kraja i brinuo o malom mostu. Nekada su se duž doline nalazili mlinovi za pšenicu i kukuruz, a danas je očuvan samo jedan – Draganov mlin.

image
Shutterstock

Bajkovita šetnja i obilazak slapova traje oko sat vremena te za nju nije potrebna posebna planinarska oprema. Ipak, važno je imati udobnu i čvrstu obuću, a budući da je jesen baš ovih dana došla u pravom smislu tih riječi, pripazite da se toplo obučete.

Plitvička jezera

A kada nam ponestane ideja za boravak u prirodu, kamo ćemo ako ne u Liku i to na Plitvička jezera. Čarobna su u sve i jednom godišnjem dobu, a sada nastupa period kada su obojena u zlatnu boju jeseni.

Jeste li se ikada pitali kako je nastalo ovo posebno mjesto te odakle baš na ovom području toliko jezera i slapova? Postoji nekoliko teorija, ali i jedna poznata legenda. Ona govori o tome da je tamošnjem stanovništvu pomogla Crna kraljica. Naime, bilo je to u doba velike suše, zbog kojih su se biljke, životinje, ali i ljudi našli u velikim problemima. Jednog im se dana obratila Crna kraljica i rekla im da se okupe oko Vrela i zajedno izmole za sve ono loše što im leži na duši. Složan narod to je i učinio, a zauzvrat im je kraljica poslala obilnu kišu koje je stvorila jezera.

Bilo da je riječ o čudu Crne kraljice ili prirode, između Male Kapele i Ličke Plješivice smjestilo se šesnaest jezera, od kojih svako nosi svoje ime. Prvo jezero, Prošćansko, ime je, prema legendi, dobilo od riječi prositi budući da je bilo izmoljeno od naroda.

Najveća atrakcija su slapovi od kojih je najpoznatiji Veliki slap ili Slap Plitvice visok 78 m, što ga ujedno čini i najvišim slapom u Hrvatskoj.

image
Shutterstock

Budući da je ovaj Nacionalni park izrazito poznato turističko mjesto, kojim je prošle godine šetalo više od milijun posjetitelja, mnogima su ulaznice tijekom sezone preskupe, no to sada neće biti problem. Od 1. studenog ulaznice su znatno jeftinije. Redovna cijena za odrasle u sezoni je 23,50 eura, a sada iznosi samo 10 eura, istim su principom pojeftinile sve kategorije ulaznica.

Osim samih jezera, na ovom području postoje i mnoge druge znamenitosti i edukacijsko – kulturalni programi koje vrijedi istražiti, stoga savjetujemo da se na Plitvice ode na nekoliko dana.

Popust na smještaj

Ako se odvažite upravo na tu opciju, korisno je znati da možete ostvariti popust na smještaj uz Hrvatsku turističku karticu. Riječ je ovdje o projektu Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske. Njena najveća prednost su brojne pogodnosti i popusti koje pruža.

Na nju ima pravo baš svaki punoljetni građanin Republike Hrvatske, a zahtjev može podnijeti samostalno. Uvjet je da otvori račun u banci koja je sklopila Sporazum s Ministarstvom turizma i sporta vezan za izdavanje Hrvatske turističke kartice (za sada su to Hrvatska poštanska banka i Podravska banka). Nakon otvaranja računa, banka korisniku izdaje Hrvatsku turističku karticu.

Hrvatska turistička kartica služi za plaćanje smještaja i konzumaciju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, usluge putničkih agencija i turoperatora, paket aranžmane, boravak u objektima privatnih iznajmljivača te najam brodova. Hrvatsku turističku karticu mogu prihvatiti svi koji posjeduju POS aparat namijenjen izvršenju platnih transakcija.

Primjerice, na Plitvicama u poznatom Plitvice Holiday Resortu, od 1. studenog s ovom karticom možete ostvariti do 12 posto popusta. Odlična je pogodnost i to što je karticu moguće koristiti tijekom cijele godine neovisno o sezoni, na području cijele Republike Hrvatske i bez ograničenja roka. Osim toga, na karticu možete nadoplatiti novčana sredstva putem prijenosa novčanih sredstava na račun koji je vezan uz karticu.

Poreč i okolica

Spomenuti se popust, osim na području Like, može ostvariti u svim dijelovima Hrvatske. Tako, primjerice, u samom gradu Poreču možete birati između čak 22 smještaja u kojima ostvarujete popust s Hrvatskom turističkom karticom. Na popisu se nalaze razni poznati hoteli i apartmanska naselja s dodatnim zanimljivim sadržajem.

Grad Poreč i njegova okolica često se povezuju s aktivnim odmorom, rekreacijom i različitim sportovima. Porečka klima pogoduje sportskim aktivnostima na otvorenom gotovo čitavu godinu, a u hotelima su vam na raspolaganju fitnes dvorane, wellness, saune, teretane i zatvoreni bazeni. Nalaze se ovdje i brojna za tenis, košarku, odbojku na pijesku, mali nogomet, boćanje, golf i mini golf.

Za one kojima ni to nije dovoljno, Poreč ima i stolove za stolni tenis na otvorenom, streljane zračnom puškom i lukom i strijelom, pikado, biljar, šah i kuglana.

image
Shutterstock

Dobra vijest je i to da je upravo ovogodišnja Porečka jesen najaktivnija do sada. Mnoge manifestacije i događaji su se već održali, a sljedeći na redu je Porečdox. Riječ je o međunarodni festival dokumentarnog filma koji se sastoji od projekcija filmova, edukativnih projekcija za škole, izložbi dokumentarističkih fotografija, radionica povezanih s edukacijom i mnogih drugih aktivnosti.

Odmah nakon zanimljivih projekcija u Poreču će se obilježavati i Dan svetog Maura, Crofish te krajem studenog Festival mladih.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:59