Zimski izlet

Umjesto Bleda i Ljubljane posjetite ovih devet manje razvikanih lokacija u Sloveniji, nas su oduševile!

Logarska dolina, Radovljica, Izola, Predjamski dvorac - ovo su samo neka od mjesta koja se stvarno isplati vidjeti u državih naših susjeda. Napravili smo plan puta i popis aktivnosti koji će vam zaista olakšati planiranje

Logarska dolina

 Slovenska turistička zajednica

S nepreglednim planinama, plavim jezerima, ali i mediteranskom klimom na obalnim dijelovima, Slovenija je idealna lokacija za zimski odmor. Gdje god krenuli, osjećat ćete se kao u najljepšoj zimskoj bajci, posebno kada padne snijeg. Vezano uz to, Slovenija je i omiljeno odredište skijaša, posebno onih koji se tek nedavno ‘proskijali‘, ali je nadaleko poznata i po svojim termalnim izvorima, velikim spa centrima i toplicama. Neovisno o tome što tražite ove zime, u našoj susjednoj zemlji ćete to zasigurno pronaći.

No, nemojte opet ići u Ljubljanu ili na Bled (iako su ove dvije lokacije zaista uvijek prekrasne i isplati ih se posjetiti), već istražite devet nerazvikanih mjesta u Sloveniji koja su predivna zimi.

1. Maribor – Od najstarijeg vina na svijetu do hit atrakcije

image

Najstarija vinova loza na svijetu, Maribor

Slovenska turistička zajednica

Iako tisućama turista koji svake godine posjete Sloveniju, prva i glavna postaja uglavnom bude Ljubljana, Maribor je zapravo grad kulture. No, mnogi ne znaju da je Maribor i grad u kojemu raste najstarija loza na svijetu, stara gotovo 500 godina. Trs je nazvan ‘Stara Trta‘, a pretpostavlja se da su ga zasadili Turci kada su zauzeli Maribor. Loza i dalje rodi svake godine, a povod je za brojne manifestacije u Mariboru, posebice oko Martinja. Sorta je modra kavčina, što je pravo čudo za Sloveniju u kojoj se uglavnom uzgajaju bijele sorte pa ne čudi da se od ovih najstarijih grozdova na svijetu proizvodi ekskluzivno vino, i to svega 30 litara godišnje.

Pola sata vožnje automobilom od Maribora pronaći ćete jedinstveno mjesto za najljepše fotografije, Srčakstu cestu u mjestu Špičnik. Radi se o seoskoj cesti na brežuljku koja iz određenog kuta izgleda baš poput srca, a najljepši je pogled upravo iz obližnjeg seoskog imanja koje nudi ukusne domaće delicije i vina sa slovenskih obronaka.

Na sat vremena udaljenosti od Maribora nalazi se novija atrakcija koja je već stekla horde obožavatelja, čudesni Put među krošnjama. To je vidikovac visok 37 metara s pripadajućom šetnicom dužom od jednog kilometra, a s vrha se pruža nenadmašiv pogled na šumu Pohorja. Cijena ulaznice za odrasle je 11 eura, a za djecu devet eura.

image

Put među krošnjama, Rogla

Slovenska turistička zajednica

Nakon uživanja u Mariboru i šetnje predivnom prirodom, vrijeme je za relaksaciju u obližnjim Termama Zreče koje rade tijekom cijele godine. Iako su toplice uglavnom asocijacija na ljeto, sunce i zabavu na otvorenom, Slovenija je poznata po velikim termalnim kompleksima koji pružaju utočište tijekom cijele zime. Kako je naša susjedna država ipak država velikih suprotnosti, ondje ujutro možete skijati na Pohorju, a kasnije opustiti tijelo i mišiće u termalnom bazenu u kompleksu Zreče gdje temperatura vode dostiže ugodnih 35 stupnjeva Celzijevih. Osim toga, možete uživati u sauni koja zimi poboljšava raspoloženje, osnažuje imunitet, poboljšava zdravlje vaše kože te garantira bolji san.

2. Logarska dolina – Najljepši prizor Slovenije pravi je primjer održivog turizma

Vjerojatno ste vidjeli prekrasne vizure Logarske doline na svojem Instagram feedu i pitali se u kojem dijelu Austrije se nalazi ovo. Na samo sedam kilometara dužine Logarska dolina krije mnoštvo prirodnih čuda, a smatra se jednom od najljepših alpskih dolina. Uska dolina je zapravo ledenjačka i oblikovana je za vrijeme ledenog doba, nalazi se na nadmorskoj visini od 750 metara, a okružuju je planine visoke i do 2000 metara. Ima travnatih dijelova, šumovitih i brežuljkastih, no svakako potražite slap Rinka, jedan od najvećih slovenskih slapova. Njegova posebnost je što se sastoji od mnoštva malih slapova koji na kraju čine jedan visoki, snažan slap.

U Logarskoj dolini živi 40-ak mještana, svi se oni bave turizmom, ali na drugačiji način. Naime, odbijaju masovni turizam, dolaske autobusima i glasnu glazbu, žele da njihova dolina ostane pravo prirodno utočište mira, posjetiteljima pričaju svoje lokalne legende i prodaju svoje rukotvorine. Kada ste u Logarskoj dolini, obavezno trebate probati okrepljujuću juhu od planinskih gljiva i zagrijati se domaćom rakijom od borovnice.

Najljepši pogled na Logarsku dolinu imat ćete iz panoramske šetnice Solčava koja kreće iz prekrasnog planinskog sela Solčava, ide kroz brojna seoska imanja te prolazi kod starih crkvi koje izgledaju kao s razglednice. Šetnica ima ukupno 37 kilometara, ali ako imate samo dan ili dva u Logarskoj dolini, možete obići samo njen središnji dio.

image

Planinsko selo Solčava

Slovenska turistička zajednica

Iako u okolici Logarske doline nema toplica, ako putujete iz Zagreba (vožnja traje tri sata), proći ćete blizu Termi Ptuj koje su savršene za obiteljski odmor jer imaju veliki izbor grijanih bazena (čak šest), a roditelji se mogu opustiti u jedinstvenom iskustvu saune u vinskoj bačvi. Ptuj je poseban i po božićnoj čaroliji u gradu, brojnim adventskim događanjima te stotinama lampica koje će sigurno oduševiti vaše najmlađe.

3. Murska Sobota – Spoj nove tehnologije i tradicije na mjestu bliskom Hrvatima

Središte slovenske regije Pomurje dobro je poznato Međimurcima, ali vrijeme je da postane popularno i među svim Hrvatima jer stvarno nudi mnoštvo sadržaja. Murska Sobota vibrantan je, moderan grad poznat po lijepom dvorcu u zelenilu, predivnom gradskom centru i tropskom vrtu gdje možete pronaći mir u prirodi.

Tisuće magičnih stvari susreće se u Pomurju, sunčanoj zemlji zlatnih bolja s obje obale Mure, opisao je ovu lokaciju slovenski pjesnik Feri Lainšček. Ovo je područje s mnoštvom termalnih izvora i toplica koje samo čekaju da vam pruže toplinu u ovim zimskim danima. U Pomurju se nalaze Terme 3000 - Moravske toplice, Radenci Health Resort, Terme Banovci i Thermal Resort Lendava.

Pomurje je u stvarnosti veće nego što vam možda izgleda na karti i postoji vjerojatnost da tijekom jednog vikenda jednostavno nećete imati vremena za obići sve što ste planirali. Zato je na Soboškom jezeru otvoren Expano, jedinstveni paviljon koji je zapravo cijela regija u jednom malom prostoru. Ondje možete razgledati krajolik zahvaljujući tehnologiji virtualne stvarnosti, isprobati lokalne delikatese i pića, isplanirati najinovativniji put po Pomurju uz pomoć lokalnih eksperata koji imaju savjete iz života, a ne s internetske stranice te kupiti jedinstvene suvenire ovog kraja.

image

Expano u Pomurju

Slovenska turistička zajednica

Pomurje ima i dva gastro specijaliteta koje nikako ne smijete preskočiti. Prvi je, naravno, prekmurska gibanica, vrlo slična našoj međimurskoj. Obje se sastoje od maka, jabuka, skute i oraha, no prekmurska gibanica ima po dva sloja svakog od četiri nadjeva dok međimurska ima samo jedan. Drugi zaštitni znak je bograč, prekmurski gulaš koji je ime dobio po kotliću u kojemu se kuha. Iako je sličan drugim gulašima, da bi se on nazvao bogračem treba ispoštovati određena pravila – koriste se najmanje tri vrste mesa (junetina, svinjetina, divljač), sadrži istu količinu luka i mesa, a vino se stavlja na samom kraju. Koliko stanovnici Pomurja vole svoj bograč najbolje govori činjenica da se u Murskoj Suboti održavaju i bogračijade, natjecanja u kuhanju ovog specijaliteta.

4. Izola – Umjesto Portoroža, posjetite šarmantno ribarsko mjesto

image

Izola

Slovenska turistička zajednica

Umjesto razvikanog Portoroža, na slovenskoj obali posjetite šarmantni mediteranski gradić Izolu (od talijanske riječi isola za otok). Posebno će vas se dojmiti drevna ribarska luka, a zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, Izola je idealna za vikend izlet čak i zimi. Ovaj pitoreskni gradić nalazi se između Kopra i Pirana i prepoznatljiv je po vrhunskom maslinovom ulju, specijalitetima od ribe te odličnom vinu. U Izoli možete obići Manziolli palaču, venecijansko-gotičku gostinjsku kuću izgrađenu u 1470-ima ili izvana razgledati palaču Besenghi Degli Ughi, baroknu građevinu koja spada među najljepše u cijeloj Istri.

Odlično iskustvo bit će i posjet Izolani, kući soli koja najbolje oslikava povezanost lokalnog stanovništva s morem. Ovdje ćete saznati sve o povijesti Izole, od vremena kada je bila otok pa do pojačanog razvoj ribarske industrije koji je ovdje sve promijenio.

Ako se želite opustiti u termama, onda ipak posjetite Portorož jer upravo je on obalno termalno središte Slovenije. Okruženje je idealno za sve koji trebaju svježi morski zrak koji dokazano blagotvorno djeluje na respiratorni sustav. Thalassoterapija je naziv koji obuhvaća sve oblike terapije koje na neki način koriste more, a Termama Portorož i Talaso Strunjan možete uživati u pilinzima s morskom soli, masažama, slanim kupeljima. Nakon ovih jedinstvenih tretmana osjećat ćete se bolje, opuštenije, a vaš dišni sustav i koža će vam biti zahvalni.

5. Rogaška Slatina – Oaza mira na samo sat i pola vožnje od Zagreba

image

Rogaška Slatina

Slovenska turistička zajednica

Jedna od najpoznatijih oaza mira i zdravlja u Sloveniji je Rogaška Slatina, od Zagreba udaljena tek sat i pola automobilske vožnje. Rogaška Slatina dom je mineralne vode Donat koja sadrži najviše prirodnog magnezija od svih mineralnih voda u svijetu. Vezano uz to stoljećima se u ovom kraju širi posebna legenda o Pegazu, mitološkom krilatom konju koji je kopitom udario o tlo na proplanku Rogaške Slatine i tada je izbila ljekovita voda po kojoj je mjesto poznato u cijelom svijetu.

Rogaška Medical Centar jedini je slovenski spa registriran za rehabilitaciju i poboljšanje zdravlja posjetitelja, a to čini još od 1594. godine. Kako je ovaj centar nastao na temeljima Donata, ne čudi da je dobar dio usluga fokusiran na zdravlje probavnog sustava. No, ovdje možete uživati i u masažama te pilinzima koji će vam opustiti tijelo i um.

Rogaška Slatina ima mnogo lijepih hotela koji će vas vratiti u neka druga, jednostavnija vremena, kada poruke i pozivi nisu prekidali popodnevni čaj uz kolačiće, a cijelo mjesto živi održivost. To znači da obožavaju svoju prirodu, brinu o okolišu, podržavaju lokalne obrtnike. Jedna od najboljih aktivnosti koju možete napraviti tijekom posjete Rogaškoj Slatini je iznajmiti bicikle i samo istraživati nevjerojatnu prirodu.

Ovaj grad je poznat i po tradiciji ručne izrade kristala, a generacije i generacije ispijaju pića iz čaša proizvedenih u Staklarni Rogaška. Možete otići na turističku rutu te saznati kako se puše staklo, ali i kupiti jedinstvene, unikatne suvenire iz staklarne. Mlađi možda ne znaju da je upravo Staklarna Rogaška bila prva tvrtka s područja bivše Jugoslavije koja je imala showroom u New Yorku, na aveniji Madison, Također, ova staklarna proizvodi statue za Doru, Porin, ATP Umag i brojne druge manifestacije. Definitivno je nezaobilazna postaja kada ste u Rogaškoj Slatini.

6. Brežice – Nezaobilazna postaja na putu do Termi Čatež

image

Dvorac Brežice

Slovenska turistička zajednica

Brežice se nalaze neposredno uz granicu s Hrvatskom i u našim krajevima su dugo godina bile poznate kao mjesto za kupovinu povoljnih guma. No, Brežice nude puno više od toga. Radi se o rastućem gradu koji privlači sve više stanovnika, ali i turista, a glavni adut mu je veliki dvorac Brežice. Sagrađen je, najvjerojatnije, u 12. stoljeću, no srušen je tijekom slovenske seljačke bune pa ponovno izgrađen u 16. stoljeću. Impozantan dvokatni dvorac poseban je po Viteškoj dvorani, jedinstvenom primjeru baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji.

U prostoru dvorca se nalazi i Posavski muzej Brežice koji vjerno oslikava život na ovim krajevima, od najranijih dana do danas. U središtu mjesta Brežice nalazi se slikoviti vodovodni toranj, a možete i prošetati starim mostom preko Save i Krke.

Brežice su Hrvatima dobro poznate i po Termama Čatež, najvećem aquaparku središnje Europe i omiljenom zimskom spa odredištu. Naime, u Termama Čatež dobro znaju da bazeni nisu samo ljetna zabava pa imaju gomilu bazena i aktivnosti na zatvorenom. Na čak 6500 kvadrata smješteni su bazen s valovima, piratski brod na kojemu će klinci uživati, jacuzziji i saune za roditelje, ma baš sve što vam je potrebno za kvalitetan zimski odmor.

image

Terme Čatež

Slovenska turistička zajednica

7. Radovljica – Grad čokolade, meda i velebne povijesti

‘Najslađi‘ grad na ovoj listi svakako je Radovljica, gradić kraj kojega ćete proći ako idete ne jako popularne Bled i Bohinj. Centar Radovljice, točnije Linhart trg, izgleda kao s najljepših razglednica iz nekog starog doba pa ne čudi da je česta kulisa za snimanje reklama i filmova. Ovaj grad je zapravo jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih mjesta u Sloveniji, a duga povijest vidi se i u ostacima baroknog parka u samom centru.

Radovljica je grad s najviše sunčanih dana u ovoj regiji, a radi se o mjestu gdje se uvijek nešto događa i nikad vam neće biti dosadno. Najpoznatiji su po odličnom i prepoznatom Festivalu čokolade koji u proljeće privlači ljubitelje slatkoga. Tada se cijelo mjesto pretvara u mirisnu čokoladnu oazu, a svaki izlagač se trudi ponuditi nešto drugačije, koristeći latice cvijeća ubrane u okolici ili kandirano voće.

image

Radovljica

Slovenska turistička zajednica

Osim čokolade, Radovljica ima još jednu slatku tajnu. To je tradicija pčelarstva i najslađeg meda u Sloveniji. Pčele u Radovljici su iznimno mirne, a to se postiglo dugogodišnjim treniranjem. Naime, pčelari su im prije mnogo godina oslikavali unutrašnju stranu košnica kako bi ih umirili nakon što se vrate sa slobode. Više o svemu tome možete saznati u Muzeju Čebelarstva u Radovljici, kojemu je posjet zaista posebno iskustvo.

Na putu do Radovljice, ili pri povratku u Hrvatsku, stanite u jedinstvene Terme Laško i ostanite u istom tonu jer upravo ondje možete isprobati Medeni wellness, kupke, masaže i saune obogaćene prirodnim cvjetnim medom bez ikakvih kemijskih dodataka. Ovi posebni tretmani savjetuju se kod anemije, trudnoće, fizičkog opterećenja, a također i smanjuju bol, smiruju i opuštaju tijelo. Terme Laško se ne bi zvale tako da ne nude i pivski wellness, a više o tome saznajte na njihovoj stranici.

8. Idrija – Grad rudara i čipke pod posebnom je zaštitom UNESCO-a

Idrija, najstariji rudarski grad Slovenije, je od Zagreba udaljena nešto više od dva sata. Ovdje se nalazi drugi najveći rudnik žive na svijetu, a zbog toga je Idrija upisana na UNESCO popis kulturne baštine. Živa je pronađena slučajno prije 500-tinjak godina, što je dovelo do ubrzanog razvoja grada, ali i mnogo bolesti te smrti. Naime, posao u rudniku je takav da nikad ne znaš hoćeš li se vratiti iz njega zbog čega na ulazu stoji jedna jedina riječ – srečno. Danas je moguće turistički obići jedan dio rudnika, ali pripremite se na nisku temperaturu.

No, nije rudnik jedino po čemu je poznata Idrija. Dok su idrijski rudari svakodnevno odlazili na svoj opasan posao, njihove supruge su kod kuće izrađivale čipku i brinule o kućanstvu te djeci. Idrijska čipka je još jedan razlog zbog kojega se ovaj grad nalazi na popisu UNESCO-ove nematerijalne baštine. Slovenci su toliko ponosni na idrijsku čipku da su otvorili i školu čipkarstva koju godišnje upiše oko 400 djece. I vi možete isprobati raditi čipku, a oni koji su se okušali u ovome kažu da je puno teže nego što izgleda na prvu.

Kao i svako pravo težačko mjesto, i Idrija ima svoj zasitan specijalitet. To su idrijski žlikrofi, slovenski ravioli punjeni nadjevom od krumpira i masnoće koji se uglavnom jedu uz meso.

image

Idrijski žlikrofi

Slovenska turistička zajednica

9. Postojna – Posjetite dvorac koji izgleda kao iz scene "Igre prijestolja"

Za Postojnsku jamu ste vjerojatno čuli, no znate li za Predjamski dvorac? Radi se o najvećem špiljskom dvorcu na svijetu, upisanome i u Guinnessovu knjigu rekorda, koji je star više od 800 godina i nalazi se u 123 metara visokoj litici. Predjamski dvorac se redovito uvrštava na popis 10 najfascinantnijih dvoraca na svijetu, a zanimljivo je da se u njemu možete i vjenčati. Uz dvorac je vezana legenda o vitezu Erazmu Predjamskom, pobunjeničkom vitezu koji se više od godinu dana skrivao u kilometrima hodnika iza dvorca.

Predjamski dvorac je posjetio i autor "Igre prijestolja" George R.R. Martin, a njegove fascinantne vizure bile su kulisa u brojnim filmovima i serijama. No, moguće je da ćete dvorac moći razgledati samo iz daljine jer zimi u njemu borave šišmiši te nije otvoren za posjetitelje.

image

Predjamski dvorac

Slovenska turistička zajednica

Ništa manje bajkovita nije niti Postojnska jama, najveća jama u Europi. Sastoji se od tri razine, a za turiste je otvorena davne 1819. godine. Do danas ju je razgledalo više od 36 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, oblici koji se mogu vidjeti unutra su zaista fascinantni, a spilja se može obići i mini vlakićem. Prosječna temperatura u spilji je od 8 do 10 stupnjeva pa se svakako toplo odjenite.

image

Postojnska jama

Slovenska turistička zajednica

Na povratku stanite u Termama Olimia i opustite se nakon mnogo hodanja na hladnoći. Terme Olimia su jedne od omiljenih slovenskih toplica koje su sve podredile – potpunoj relaksaciji i miru. Stavite sebe i svoje najdraže u prvi plan te uživajte u fantastičnom ‘selfness‘ vikendu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Slovenske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:00