SIGURNIJA BUDUĆNOST

Životno osiguranje štiti i štedi: ulaganjem samo 200 kuna mjesečno može se doći do lijepe svote

Brine nas budućnost, ali ipak nedovoljno da bismo ikako djelovali, potvrđuje to i podatak da građani u Hrvatskoj ugovaraju police životnog osiguranja čak 7 puta manje u odnosu na prosjek Europske unije. Vrijeme je da se statistike promijene!
 Stefanikolic/iStock

Malo tko će odoljeti pročitati svoj dnevni ili tjedni horoskop kada naiđe na njega u novinama ili nekom magazinu. Čak 90 posto ljudi zna svoj zodijački znak, a polovica od njih uistinu i vjeruje u to što pročita u horoskopu. Zašto? Brine nas budućnost, stoga se nadamo pročitati lijepe prognoze, makar se one odnosile samo za sljedeći tjedan.

No, kad nam se pruži mogućnost da uistinu učinimo nešto kako bismo pozitivno utjecali na svoju budućnost, poput ugovaranja životnog osiguranja, nekako uvijek nađemo izlike. Najčešće su pak: "ne mogu si ja to priuštiti", "sve je to prekomplicirano" i "ne treba to meni, ne planiram još umrijeti".

Hrvati zapravo nemaju ništa protiv životnih osiguranja, dapače, prema istraživanju Ipsos Pulsa čak 71 posto ispitanika doživljava životno osiguranje kao financijsku zaštitu obitelji. No, samo trećina ih ima ugovorenu policu. Dakle, brine nas budućnost, ali ipak nedovoljno da bismo konkretnije djelovali, a potvrđuje to i podatak da građani u Hrvatskoj ugovaraju police životnog osiguranja čak sedam puta manje u odnosu na prosjek Europske unije. Upravo iz tog razloga prvo se valja educirati i početi razmišljati dugoročnije. Zar nije lagodnije živjeti znajući da ste se na neki način pobrinuli da će vaši voljeni, u slučaju da se vama nešto dogodi, biti financijski zbrinuti?

Što je životno osiguranje i kako se računa iznos mjesečne premije?

Životno osiguranje je vrsta osiguranja koja se sklapa kod osiguravajućeg društva u cilju ostvarivanja određene koristi prilikom nekog neočekivanog životnog događaja kao što su prerana smrt, teška ozljeda, invaliditet i slično. Ugovaranjem police životnog osiguranja osoba od osiguravajućeg društva zapravo kupuje obećanje da će oni isplatiti određenu svotu novca u teškim životnim slučajevima ako osoba koja se obvezala uzeti policu osiguranja plaća zadanu premiju, odnosno osiguranu svotu novca, na vrijeme.

image
Shapecharge/iStock

Zapravo, polica životnog osiguranja predstavlja garanciju. To je siguran način da pomognete svojim bližnjima da lakše podnesu i prebrode financijske poteškoće, čak i ako vi niste osobno tu da ih zaštitite. Upravo iz tog razloga životno osiguranje predstavlja važan dio financijske stabilnosti i dobrobiti obitelji u budućnosti, a može se tretirati i kao oblik dugoročnog ulaganja.

A način na koji se izračunava premija police životnog osiguranja zapravo je vrlo razborit.

Izračun osigurane svote kod životnog osiguranja temelji se na statističkim podacima o oboljenju i smrtnosti stanovništva, dobi osigurane osobe te ostalim faktorima rizika, kao što su: zanimanje, bavljenje rizičnim sportovima, hobijima i drugo. Ovisno o svim faktorima te nakon provedene procjene rizika, može se dogoditi da dvije osobe iste dobi, koje zaključuju policu životnog osiguranja na isti iznos premije te isto vremensko trajanje, mogu imati različite osigurane svote u slučaju smrti. Jer ako je rizik od oboljenja ili stradavanja jedne osobe veći, mjesečna premija također će biti veća.

Je li životno osiguranje uistinu nepotrebno, skupo i neisplativo?

No, zbog nedovoljne informiranosti, u Hrvatskoj su još uvijek naširoko prisutne zablude da je životno osiguranje nepotrebno, skupo i neisplativo. Istina je, pak, dijametralno suprotna. Sklapanje ugovora o osiguranju života odgovorna je odluka kojom se osigurava zaštita za nepredvidljive životne situacije, kao i financijska sigurnost u budućnosti – kako za osiguranika, tako i za članove obitelji kao buduće potencijalne korisnike police životnog osiguranja koju je osiguranik ugovorio zbog čega možemo reći da je životno osiguranje poput svojevrsnog „padobrana“ za nepredvidljive i rizične životne situacije.

Primjerice, ako mjesečno za policu životnog osiguranja izdvojite samo 200 kuna na vremenski period od 20 godina, po isteku ugovorenog trajanja osiguranja moći ćete raspolagati novčanim iznosom koji omogućuje kvalitetniji životni standard u budućnosti, a da pritom redovite mjesečne uplate nećete niti osjetiti. Veliki je plus što, za vrijeme trajanja police, imate i određenu novčanu zaštitu u slučaju nezgode, invalidnosti ili smrti.

Sve ove brige opterećuju Hrvate. Prema istraživanju Ipsos Pulsa koje je provedeno proljetos na 1006 ispitanika, 61 posto građana najviše uznemirava pomisao što će biti s njihovom obitelji ako im se nešto dogodi, dok 59 posto brine hoće li imati dovoljno novaca u slučaju liječenja neke teške bolesti.

Zato je ugovaranje police životnog osiguranja mudar potez jer osim što su pojedine police životnog osiguranja danas povoljnije nego ikad prije, dodatna prednost životnog osiguranja svakako je ugovaranje široke palete dopunskih pokrića od raznih nezgoda, teško bolesnih stanja, malignih bolesti… ali, primjerice, i pravo na postotak od osigurane svote pri rođenju prvoga djeteta kada, unatoč darežljivoj rodbini, dodatan novac svakako dobro dođe.

Postoji li idealna polica životnog osiguranja za svakoga?

Ponude polica životnog osiguranja razlikuju se od osiguravajućeg društva do osiguravajućeg društva, a u Hrvatskoj su među popularnijima klasično i mješovito životno osiguranje koje financijski pomaže obitelji osiguranika isplatom ugovorenog osiguranog iznosa u slučaju smrti zbog bolesti ili nezgode dok po isteku trajanja ova polica osiguranja može postati oblik štednje. Imajući na umu bezbrižno uživanje u zlatnim godinama, pametno je ugovoriti rentno životno osiguranje u sklopu kojeg se po završetku uplate premije, korisniku isplaćuje ugovorena mjesečna renta kao dodatan i alternativni izvor prihoda, a u slučaju da korisnik ne doživi isplatu, mjesečnu rentu moguće je i naslijediti.

image
Splendens/iStock

Mnogi zaboravljaju da osim zaštitne komponente, životno osiguranje ima i štednu komponentu. Primjerice, štednja kroz policu životnog osiguranja može se iskoristiti i u druge svrhe poput uzimanja pozajmice od osiguravajućeg društva ili kao jamstvo pri podizanju kredita u banci. No, kroz životno osiguranje, zapravo se može i dodatno zaraditi. Za sve koji su voljni investirati, ali i preuzeti rizik te istovremeno biti osigurani predviđena je investicijska polica životnog osiguranja. Ona je vezana uz ulaganje u investicijske fondove i ostale oblike investiranja koji nose veći prinos te predstavlja jednostavno ulaganje uz pokriće za slučaj smrti osiguranika. Važno je pritom istaknuti da dobit može biti prilično visoka, ali realno gledano razvoj situacije može ići i u drugom smjeru jer se može dogoditi i pad vrijednosti kapitala u koji se ulaže što ovisi o brojnim kretanjima na promjenjivom tržištu kapitala.

Ako dosad niste razmišljali o ugovaranju police životnog osiguranja, sada je pravo vrijeme da odaberete ponudu koja će vam omogućiti bolje sutra te zaštiti vas i vaše voljene u budućnosti. Upravo je rujan mjesec podizanja svijesti o važnosti životnog osiguranja, a sav fokus društva za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) je na edukaciji javnosti. Cilj je pokazati bogati spektar benefita životnog osiguranja, kao i oslikati stabilnost koju pruža cijeloj obitelji. Zamislite policu životnog osiguranja kao poklon ljubavi vašim najdražima koji će im, i kada vas više ne bude, pokazati koliko vam je do njih stalo.

Više informacija potražite na web stranici projekta SIGURNIJE SUTRA.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:39