PIŠE DUŠAN MILJUŠ

NAJVEĆI UDAR SRPSKE FINANCIJSKE MAFIJE NA HRVATSKU Otkrivamo kako je beogradski jetsetter prevario hrvatski Erste Card Club za 20 milijuna eura!

 
 CROPIX

Na ovom stiku je pravo stanje stvari. Samo dan nakon što su 10. ožujka 2017. godine potpisali ugovor o kupnji srbijanske franšize ove globalne kartičarske kuće, novi vlasnici iz Zagreba saznali su da je Obrad Sikimić vodio dvostruko knjigovodstvo. Kad su iščitali podatke, ostali su šokirani onim što su vidjeli. Utajene obveze, negativna bilanca, višemilijunski minus bio je pravi saldo, nakon čega su se novi vlasnici uhvatili za glavu.

- Kako si nam to mogao napraviti? - pitali su Obrada, koji je samo slegnuo ramenima i rekao: - Eto, to je tako.

Njihov kolega, kojeg su sretali na godišnjim druženjima u Chicagu, s kojim su vodili pregovore o kupnji Dinersa, nasamario ih je pa su se u nevjerici hvatali za glave. Sin bivšeg viceguvernera Narodne banke Jugoslavije na raznim pozicijama u Dinersu bio je još od 1983. godine. Nakon raspada bivše države i sankcija Srbiji 1996. godine bio je taj koji je tu kompaniju doveo u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a već 2001. godine bio je dobitnik nagrade za najuspješniju mladu franšizu Diners Cluba International. Osim vodeće pozicije na čelu srbijanske podružnice Dinersa, 57-godišnji Sikimić bio je do 2007. član Upravnog odbora beogradskog nogometnog kluba Partizan, kandidat za predsjednika Teniskog saveza Srbije kojeg je podržavao Novak Đoković, organizator golf-turnira u Beogradu, dobitnik nagrade Najeuropljanin 2012., kao i jedan od članova srbijanskog udruženja vodećih gospodarstvenika Privrednik.

To su neki od podataka iz biografije 57-godišnjeg uspješnog jetsettera srbijanske metropole, trenutačno jednog od financijski najtežih pritvorenika beogradskog istražnog zatvora, kojim se sada bavi specijalno tužiteljstvo. Srbijanski MUP informaciju o uhićenju Sikimića objavio je prošle nedjelje, 2. prosinca. Sumnjiče ga da je Erste Card Club, svog principala iz Zagreba oštetio za čak oko 20 milijuna eura (U Erste Card Clubu taj iznos procjenjuju na oko 13 milijuna eura jer se ostalo odnosi na potraživanja), od čega je za sebe zadržao čak 4,545.104 eura.

Mozak operacije

Osim Sikimića, koji je ujedno bio i predsjednik Diners Cluba International Beograd, uhićeni su i njegovi suradnici Enes Zajmović (39), Nebojša Stanivuković (44) i Ivana Petković (39), koji su bili rukovoditelji različitih sektora iste kompanije.

U istoj akciji uhićena je i Jasminka Ilić (64), bivša direktorica Sektora za financije Diners Cluba International Beograd. U međuvremenu su Petković i Ilić puštene da se brane sa slobode jer za njih specijalno tužiteljstvo nije predložilo pritvor, dok je Sikimić, koji je i “mozak operacije”, pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Ali, Obrada Sikimića proteklo su desetljeće pratile i mnoge afere i uz onaj uspješni, često mu je pridodavan i epitet kontroverzni poduzetnik, pa doista nevjerojatno zvuči kako Erste Card Club nije shvatio da bi ih Sikimić mogao nasamariti i da zapravo kupuju mačka u vreći. A prema onome što mu stavlja na teret specijalno tužiteljstvo, učinio je to vrlo vješto uz pomoć svojih suradnika, matične tvrtke sa sjedištem u Beogradu i društva SKB Capital S. A. sa sjedištem u Luxembourgu.

Modus je bio sljedeći. Tijekom 2015. i 2016. godine Sikimić je Zajmoviću, Ivani Petković i Jasminki Ilić nalagao da mijenjaju financijske izvještaje o poslovanju beogradskog DCI-ija i prikazuju poslovanje pozitivnim. Njih dvije su mijenjale podatke u tablici glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu Zajmovića, dostavljao jedan od službenika IT sektora, a one su mu nakon promjena vraćale te implementacije u knjigovodstveni računalni program. Sve to rađeno je kako bi se predstavnicima Erste Card Cluba iz Zagreba dostavljali lažni financijski izvještaji i to je pregovarače iz Erstea navelo na krivu procjenu vrijednosti kapitala, na temelju koje su odlučili kupiti beogradski Diners. Tako su u konačnom financijskom izvještaju od 28. veljače prošle godine obveze prema dobavljačima umanjene za 7,140.798 eura, a potraživanje prema kupcima uvećano je za 12,535.040 eura, dok je stanje obveza prema članovima na osnovi položenih, a neproknjiženih obveza umanjeno za 685.368 eura.

A da nešto ne štima, u centrali Erstea u Zagrebu u Lučićevoj shvatili su već dan nakon zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja Diners Cluba International Belgrade d.o.o. (DCIB) 10. ožujka prošle godine.

Sumnjiva prošlost

“Utvrđene su brojne nepravilnosti u poslovanju DCIB-a koje su se odnosile na utajene obveze prema vjerovnicima te neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Shodno tome, ECC je protiv bivšeg menadžmenta DCIB-a podnio kaznene prijave”, odgovorili su nam iz Erste Card Cluba i tako otkrili da su zapravo odmah nakon preuzimanja DCIB-a shvatili da ih je Sikimić nasamario i da su oni inicirali istragu koja je dovela do njegova uhićenja.

U Zagrebu su shvatili da bi i dodatna ulaganja u sanaciju dugovanja praktički bila neisplativa. Dva mjeseca poslije podnijeli su zahtjev za stečaj nad beogradskim Dinersom i tvrde da bi tako postupila svaka odgovorna kompanija.

Kako je moguće da već tijekom pregovora u Zagrebu nisu otkrili sumnjivu Sikimićevu prošlost, jesu li obavili dubinsku analizu bilanci i jesu li angažirali neovisne financijske stručnjake i istražitelje, pitali smo odgovorne u ECC-u.

“Erste Card Club je tijekom kupoprodajnog procesa postupao u dobroj vjeri te proveo standardni postupak due diligencea u kojem su mu bili na raspolaganju službeni dokumenti i revidirani financijski izvještaji, na temelju kojih je i donesena odluka o kupnji DCIB-a i u tim dokumentima nisu zabilježene nepravilnosti”, odgovorili su nam iz zagrebačke centrale. Manjak od 20 milijuna eura, tvrde, neće ugroziti njihovo poslovanje niti stabilnost ECC-a.

Kad je otkrivena prijevara, u Dinersu su ostali šokirani razmjerima štete koju im je napravio Sikimić, kojem su nakon kupnje 100-postotnog udjela srbijanskog Dinersa povjerili petogodišnji mandat na čelu beogradske filijale te kartičarske kuće. No vrlo brzo nakon što je otkrivena prijevara, Sikimić i njegovi suradnici više nisu smjeli ući u centralu smještenu u šesterokatnici na uglu Baba Višnjine i Njegoševe ulice u beogradskoj četvrti Vračar. Kad su čelni ljudi zagrebačkog Erste Card Cluba shvatili da su izigrani, pokušavali su na sve načine sanirati štetu, no ostalo im je samo lupati glavama o zid. Neki od njih vrlo su brzo postali svjesni da će snositi osobne posljedice, što se i dogodilo pet mjeseci kasnije u kolovozu prošle godine. Smijenjeni su Željko Menalo, Marija Radonić i Danijel Idžaković, a na njihova mjesta imenovani Jurgen de Ruijter i Anita Markota Štriga.

A iako je u javnosti o sebi gradio dojam uspješnog gospodarstvenika i jetsettera, za Obradom Sikimićem vukle su se upravo afere poslovanja srbijanske filijale Dinersa i prijašnjih godina pa je mnogima u Srbiji, ali i Hrvatskoj čudno da nitko nije napravio dublju analizu njegova poslovnog profila. Beogradske čaršijske priče čak ga povezuju s lokalnim podzemljem i mafijom, pa je čak i jedna od teza koja se neslužbeno provlači nakon njegova uhićenja da je to odradio za račun nekih mafijaških krugova. Neki od zaposlenika Dinersa u Beogradu koji su radili i u vrijeme dok im je Sikimić bio direktor o njemu ne žele govoriti.

- Molim vas, shvatite me, ja i dalje radim i ne bih ništa komentirala. Ovo me i je i nije iznenadilo, s obzirom na to da je bila podnesena kaznena prijava - rekla nam je jedna zaposlenica beogradskog Dinersa koju smo kontaktirali.

- Ja ovdje radim na recepciji već tri godine i nikad ga nisam vidio. On sigurno nije bio golfer, možda onako više zbog imidža - rekao nam je recepcionar beogradskog Golf Cluba smještenog na Adi Ciganliji, na čijim je terenima Diners svojedobno organizirao jedan turnir, ali tome već ima dosta godina, te rekao kako beogradski Golf Club godinama nema nikakve poslovne odnose s Dinersom.

Blokiranje Dinersa

Nitko se ne pita kako je stekao privatno bogatstvo i kakav su stil života njegovali on i njegova obitelj... Što je odgovornost Narodne banke Srbije. Samo da podsjetimo da je uz veliku pompu donesen zakon o platnim uslugama koji se primjenjuje od 1. rujna 2015. godine, kojim se proširuje nadležnost Narodne banke Srbije na sve aktere, a dozvola za pružanje platnih usluga izdana je i Diners Clubu International Belgrade d.o.o. A vrapci na grani znali su da to nije bila bankarska kartica, da su ugovori bili protupravni, pisali su srbijanski mediji. I prije nego što je objavljen stečaj, srbijanski su mediji početkom svibnja prošle godine objavili vijest o propasti kartičarskog lanca Diners u Srbiji i da je nestalo 3,5 milijuna eura te da su trgovački lanci početkom svibnja blokirali Diners. Ovo su samo neka od pitanja koja postavljaju beogradski mediji nakon Sikimićeva uhićenja.

Podsjećaju da je početkom svibnja prošle godine Diners bio blokiran zbog neplaćanja obveza, a da je već 22. svibnja beogradskom Trgovačkom sudu podnesen zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka. Već je bila podignuta i kaznena prijava protiv Sikimića. Erste Card Club o svemu tome redovno je izvještavao priopćenjima. Međutim, problemi s franšizom Dinersa ostali su u sjeni problema Agrokora. Erste Card Club angažirao je i odvjetnika u Beogradu da pokuša zaštititi njihove interese te istodobno tražio rješenje kako spasiti DCIB, ali se vrlo brzo pokazalo da je to račun bez osnove i nitko ne zna kad će i kako premostiti taj problem.

I dok je sada specijalno tužiteljstvo nakon više od godinu i pol dana “češljanja” papira i dokumentacije uhitilo Sikimića i suradnike, šteta za zagrebački Erste Card Club je oko 100 milijuna kuna. Ali, osim nepopravljive financijske štete, do daljnjega nigdje na području Srbije nije moguće ni plaćanje Diners karticama ni njihovo izdavanje i upitno je kad će to opet biti moguće.

Ovisno o rezultatima istrage, sada razmišljaju hoće li za štetu teretiti i Obrada Sikimića osobno, a istražiteljima je trenutačno najveća enigma je li to Sikimić odradio sam, je li osim najbližih suradnika imao još pomagača te tko mu je svih godina bio pokriće. Jedno je od pitanja i je li Narodnoj banci Srbije, koja je trebala kontrolirati poslovanje tvrtke kojoj je na čelu bio Sikimić, kontrola promakla slučajno ili namjerno. U svakom slučaju, ako iza cijele priče stoji srbijansko podzemlje, ovo je dosad najveći financijski udar mafije iz susjedne države na neku tvrtku iz Hrvatske.

Vrlo je izvjesno da će bivši čelni ljudi Erste Carda u Hrvatskoj u istrazi koja tek predstoji biti ispitani kao svjedoci. Ali zasad nema ni traga novcu koji je Erste platio za najveće kartičarsko preuzimanje u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:01