VELIKI ZNANSTVENIK

PEDOFIL KOJI NE ODUSTAJE, IZAŠAO JE IZ ZATVORA NAKON 12 GODINA 'Zašto si me napastvovao? Zašto? zašto baš mene?', pitala ga je...'Nešto je zlo u meni'

 

Krajem svibnja ove godine pod okriljem noći iz kalifornijskog kaznenog zavoda za muškarce, poznatom pod nazivom Chino, prema istoimenom gradu u okrugu San Bernardino, na slobodu je pušten jedan stari, mršavi i oronuli Amerikanac. Ne, on nije diler ni ubojica, nego French Anderson, briljantni znanstvenik koji je kao pionir genske terapije 1990-ih godina bio na naslovnicama vodećih svjetskih medija. No, 2006. godine osuđen je na 14 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja tada maloljetne Yusi He, kćeri svoje kolegice dr. Yi Zhao. Negirao je optužbe, no sud je bio neumoljiv pa je Anderson izgubio posao, dom i slobodu. Nakon što je izdržao 12 godina zatvorske kazne, od čega posljednjih sedam u zatvoru Chino gdje je dijelio spavaonicu sa stotinjak muškaraca starijih od 65 godina, Anderson na slobodi najavljuje novu pravnu bitku upućivanjem svoga slučaja na vrhovni sud. I dalje tvrdi da je nevin, a sada navodno raspolaže novim elementima koji bi mogli baciti novo svjetlo na njegov slučaj. French Anderson rođen je 1936. godine u Tulsi u obitelji inženjera i novinarke. Bio je vrlo inteligentan (IQ 178) i nadaren dječak: mogao je čitati, pisati, zbrajati i oduzimati još prije odlaska u vrtić. U dobi od osam godina gutao je znanstvene knjige, ali bio je nevješt u socijalnoj komunikaciji.

- Zbog mojih vještina kolege me nisu voljeli. No, smatrao sam da bilo tko na svijetu može biti glup - prisjetio se jednom prilikom Anderson koji je dugo slovio kao najnepopularniji dječak u školi. K tome, mucao je pa su ga djeca ismijavala. Zbog toga je kao desetogodišnjak morao ići školskom psihologu. Nije se predavao: da bi spriječio mucanje, poput Demostena govorio je s kamenčićem u ustima, pa je u srednjoj školi već vodio debatni klub.

Nisu imali djece

Kao student medicine na Harvardu privukao je pozornost svojim radovima i zanimljivim idejama o “popravljanju gena”. Tijekom studija na Harvardu upoznao je svoju suprugu, Engleskinju Kathryn Duncan, također medicinarku. Vjenčali su se 1961. godine, diplomirali nekoliko godina poslije, a Anderson se potom zaposlio u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

- Bio je genij, u to nema nikakve sumnje - prisjetila se u razgovoru za Wired Kathryn Duncan Anderson, koju prijatelji zovu Kathy. Riječ je o ženi impresivne karijere: Kathy Anderson bivša je šefica kirurgije u Dječjoj bolnici u Los Angelesu i prva žena na funkciji predsjednika Američkog kirurškog zbora.

Svjetsku slavu French Anderson stekao je 1990. godine, kada je teško bolesnu četverogodišnju djevojčicu Ashanti De Silva odlučio izliječiti pomoću genske terapije. Djevojčica je imala teško narušen imunološki sustav zbog nedostatka enzima ADA, što je prouzročeno genskim defektom. No, pomoću genske terapije u njezin organizam je unesena zdrava kopija gena i djevojčica je spašena. Danas Ashanti ima 32 godine, udala se i ima obitelj. Nakon velikog uspjeha French Anderson 1992. godine prihvatio je poziciju na južnokalifornijskom sveučilištu te postao voditelj laboratorija za gensku terapiju.

Kathy i French Anderson nisu imali djece, no 1997. godine u njihov je život ušla jedna djevojčica, desetogodišnja Yusi He, kći njegove kolegice Yi Zhao. Ta kineska hematologinja često se žalila Andersonu na teškoće u odgoju svojih kćeri, desetogodišnjih blizanki. Djevojčice su teško podnijele odlazak iz rodne Kine nekoliko godina ranije i nikako se nisu mogle priviknuti na američki način života. Tako je Yusi He imala iznenadne ispade bijesa, a istodobno je bila toliko stidljiva da je rijetko govorila. Kako bi joj pomogao, Anderson je djevojčicu odveo poznatom stručnjaku za govor. Yusi He je uskoro počela provoditi mnogo vremena u kući bračnog para Anderson. French je kontrolirao djevojčicu u učenju te je poticao na sportske aktivnosti. Čak ju je učio i borilačkim vještinama, taekwondou i karateu. Nitko u tome nije vidio ništa neobično ili nastrano sve dok tijekom ljeta 2003. godine tada 16-godišnja Yusi He nije postala iznimno hirovita. Počela se sama ranjavati nožem po rukama. U jednom je trenutku posjetila školskog psihologa i priznala mu da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja obiteljskog prijatelja. Psiholog je obavijestio policiju, no Yusi He nije željela reći ime zlostavljača. Čak je i negirala priču, tvrdeći da je riječ o nesporazumu, a njezina je majka u panici nazvala svoga najutjecajnijeg prijatelja Frencha Andersona koji joj je savjetovao da djevojčicu odvede psihoterapeutu. No, policija je već počela istragu.

Porota ga je osudila

Krajem 2003. godine Yusi He detaljno je opisala policiji kako je French Anderson bludničio nad njom. Tvrdila je da ju je počeo seksualno zlostavljati kad je ona imala 10, a on 60 godina te da je to trajalo četiri godine, sve do 2001. godine. U dogovoru s policajcima Yusi He je odlučila razgovarati s Andersonom te ga isprovocirati da prizna istinu. Njihov je razgovor sniman.

- Zašto si me napastovao? Zašto? Zašto baš mene? - pitala je uporno Yusi He.

- To je neobranjivo. Ne mogu to objasniti. Nešto je zapravo zlo u meni - rekao je tada Anderson koji je ubrzo uhićen i optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Tijekom dvije i pol godine sudskog procesa French Anderson, koji je 1995. zamalo bio osoba godine u izboru magazina Time (pobijedio ga je Newt Gingrich), stalno je tvrdio da je nevin. Tvrdio je da je djevojčici bio samo mentor te da mu je cijelu priču smjestila njezina majka kojoj je smanjio plaću. No, jedan od ključnih dokaza bio je audiozapis njegova razgovora s Yusi He u kojemu se pokajao za ono što joj je učinio. Iako se French Anderson opravdavao da je tijekom tog razgovora shvatio kako ga djevojka optužuje zato što ju je tjerao da mnogo uči, porota je zaključila da je Anderson kriv. Osuđen je u veljači 2006. godine na 14 godina zatvorske kazne, koju je prvih pet godina služio u North Kernu u Delanu. Sudska je odluka izazvala lavinu reakcija. Mnogi Andersonovi kolege stali su u njegovu obranu, tvrdeći da je iznimno pošten čovjek. Čak su i pokrenuli akciju potpore “Friends of French Anderson” koju je potpisalo nekoliko stotina znanstvenika, među kojima i nekoliko Nobelovih laureata.

- Mislim da je vrlo nevjerojatno da je French kriv. Ono što sam ja vidio od Frencha i njegove seksualnosti je ponašanje normalnog odraslog heteroseksualnog muškarca koji nema ni najmanji trag interesa za maloljetnice - ustvrdio je poznati antropolog Jared Diamond koji je neko vrijeme bio Andersonov cimer tijekom studija na Harvardu. Tijekom ispitivanja Anderson je podvrgnut testovima koji su pokazali da ne pokazuje pedofilske tendencije, no sud ih nije prihvatio kao dokazni materijal. U nevinost svoga supruga cijelo je vrijeme uvjerena Kathy Anderson. Ona je odmah prodala njihovu kuću kako bi mogla platiti jamčevinu od 2,3 milijuna dolara, a angažirala je i poznate odvjetnike.

- Kad s nekim živite tolike godine, onda znate što je on u stanju učiniti. Moj suprug to nije učinio - ustvrdila je Kathy Anderson koja se prije sedam godina preselila u Chino kako bi supruga mogla posjećivati srijedom i subotom kad su u zatvoru dopuštene posjete.

Prije nekoliko godina French Anderson je pokrenuo i web site na kome je i dalje tvrdio da je nevin, a razgovarao je i s nekoliko novinara. Ukratko, Anderson tvrdi da je žrtva kineskog obavještajnog rata u SAD-u.

Kompanija povezana s vojskom

Prema Andersonu, u srpnju 2004. godine, kada je uhićen s optužbom za seksualno zlostavljanje kineske djevojčice, u Kini je priznat patent zasnovan na pionirskim istraživanjima njegova kalifornijskog laboratorija u korištenju Interleukina 12 (IL 12) u slučaju izlaganja radioaktivnom zračenju.

- To ima goleme vojne implikacije o kojima tada nisam razmišljao. Mislio sam samo o liječenju raka - rekao je Anderson Lauri Coleman, novinarki Beverly Hills Couriera koja je o njemu pisala u više navrata te ga posjećivala u zatvoru. U prilog Andersonovim tvrdnjama mogle bi govoriti informacije da je njegova bivša suradnica dr. Yi Zhao u Kini osnovala kompaniju Qingdao Litai Kang Pharmaceutical Co. koja se bavi komercijalizacijom njenog patenta izašlog iz laboratorija pionira genske terapije. Naravno, činjenica da su istraživanja iz Andersonova laboratorija našla primjenu u kineskoj kompaniji koja je navodno povezana i s vojskom još uvijek ne znači da nekad slavni znanstvenik nije seksualno zlostavljao djevojčicu, ali cijeloj priči daje novi zaplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17