PRESUDA KOJA ĆE SE PAMTITI

REPORTER JUTARNJEG NA SUĐENJU ZA BRUTALNO UBOJSTVO U MONDENOM LJEČILIŠTU Sutkinja ubojici: 'Ništa ne može opravdati što ste ženu izboli 68 puta'

 
Dragan Katana, novinar Jutarnjeg Dušan Miljuš (lijevo)
 Dušan Miljuš

Gledala ga je ravno u oči. Glas joj je odzvanjao golemom dvoranom dok je čitala presudu. Jelena Veljača bila bi zadovoljna.

Sutkinja Katrin Piesinger, osim što našoj glumici, scenaristici i predvodnici inicijative #spasime nevjerojatno i fizički nalikuje, u samo devet sati zaključila je suđenje Draganu Katani, 45-godišnjaku iz Kloštar Ivanića, za ubojstvo 46-godišnje supruge Sarajke 5. ožujka prošle godine u Bad Schallerbachu, europski poznatom lječilištu koje takav zločin ne pamti posljednjih osamdesetak godina.

- Krivi ste za ubojstvo po članku 75 Kaznenog zakona Republike Austrije i izričem vam kaznu doživotnog zatvora. Osim toga, Republici Austriji morat ćete platiti troškove ovog suđenja te troškove zbog smrti vaše supruge. Nismo vam našli nikakve olakšavajuće okolnosti. A otežavajuće su te da se vi ničega niste mogli sjetiti, kao i svjedočenje vaše kćeri. Nema nijedne olakšavajuće okolnosti zbog koje vas ne bismo osudili na doživotnu kaznu zatvora.

Udarna vijest u austrijskim medijima

To je sažetak obrazloženja presude sutkinje koja će ostati upamćena u povijesti austrijskog pravosuđa, a posebno Zemaljskog suda u Welsu na kojem je ovo druga izrečena doživotna zatvorska kazna. Ta presuda, koju je donijela žena koja je prije šest mjeseci imenovana sutkinjom Zemaljskog suda u Welsu, inače nadležnog za najteža kaznena djela, i iza koje su tri godine karijere u pravosuđu, već je u petak bila jedna od udarnih vijesti u svim austrijskim medijima.

Sutkinja Piesinger nerado govori o sebi. U jednoj od stanki samo je rekla da joj je ovo prvi slučaj ubojstva koji sudi. Nije davala izjave ni austrijskim kolegama, ali nije odbijala fotografiranje.

Nakon svake pauze, s obzirom na to da je prostorija u kojoj se okuplja vijeće odmah do sudnice i da su vrata bila otvorena, mogli smo vidjeti da “čekira” kako joj stoji toga, popravlja frizuru. Novinarima i publici, koji su tijekom rasprave ulazili i izlazili iz velike dvorane, nije uputila ni riječ zamjerke. Registrirala je, ali nije uputila ni prijekor muškarcu koji je došao u sudnicu u biciklističkoj opremi: bickama, majici, rukavicama. Od četvrtka u 9 sati kad je počelo suđenje Draganu Katani za brutalno ubojstvo supruge kuhinjskim nožem, kojim ju je nasmrt izbo uglavnom po vratu i gornjem dijelu trupa, gospodaria je situacijom.

Formalno suđenje u Zemaljskom sudu u Welsu u mnogočemu je po formi slično raspravama u hrvatskim sudnicama: čitanje podataka o optuženom, optužnice, uvodni govori optužbe i obrane. Tužiteljica, magistra Kerstin Stadelmann, desetak je minuta čitala optužnicu i obrazlagala zašto smatra da je Dragan Katana kriv po svim točkama optužnice.

Potom je odvjetnica mag. Andrea Stenidl, Katanina braniteljica po službenoj dužnosti, ukratko rekla kako smatra da njezin branjenik nije kriv, da su nedvojbeno utvrđene samo činjenice da je Sarajka Katana ubijena, da nije poznat motiv ubojstva.

- Vi ste razumjeli što su rekli tužiteljica, kao i vaša braniteljica? Smatrate li se krivim ili ne? Ako priznate, to vam može biti olakšavajuća okolnost, ali samo ako je istovjetno onome što ste već prije izjavili - pitala je sutkinja Piesinger Katanu, a prevela mu prevoditeljica Senka Krennmair.

- Smatram se djelomično krivim jer ja to nisam planirao, ja to ne bih učinio radi svoje djece… - odgovorio je Dragan Katana sutkinji Piesinger.

Reporter Jutarnjeg lista Dušan Miljuš ispred zgrade Suda

Svađali smo se radi financija, bila je kriza

Plakao je, a inače je sve vrijeme glavu gurao među ramena. Kad god je mogao, izbjegavao je podići pogled. Bio je to odgovor nakon kojega je, barem sam stekao takav dojam, za njega u sudnici počeo pakao. Sutkinja Piesinger krenula je s pitanjima, od toga kad je počelo njegovo poznanstvo sa Sarajkom, kako su živjeli u Hrvatskoj, zašto je Sarajka otišla od kuće. Polako i sigurno usmjeravajući pitanja dolazila je do srži obiteljskog brodoloma koji je okončan strašnim zločinom kakav se ne pamti u Gornjoj Austriji.

- Jeste li vi rekli svojoj supruzi da ne smije ići raditi u Austriju? - pitala je sutkinja Piesinger Katanu.

- Ne - odgovorio joj je.

- Vaša majka i sestra su rekle da joj niste dali, da ste govorili da je ženi mjesto u kući i domaćinstvu. Mi imamo njihove izjave - odrješito mu je pročitala sutkinja.

- Ja to nikad nisam rekao - pravdao se optuženi.

- Ali zašto bi to one rekle protiv vas? - inzistirala je sutkinja.

- Ne znam - odgovorio je optuženi.

- Jeste li se svađali sa suprugom? - bilo je jedno od sljedećih pitanja.

- Ne, osim kad smo išli na sud u Hrvatskoj radi rastave - odgovorio je Katana koji je te svađe pokušavao svesti samo na verbalne prepirke.

Uslijedila su pitanja o razvodu, dogovoru oko skrbi o tada 12-godišnjem sinu koji je s majkom trebao ići u Austriju, a 17-godišnja kći trebala je ostati s ocem u Kloštar Ivaniću.

- Katana, kakav je bio vaš brak 18 godina? Je li bilo nasilja? - pitala je sutkinja optuženog u jednom trenutku.

- Nije bilo nasilja, svađe ponekad da, zbog financija, jer je bila kriza - odgovorio je.

- Zašto ste onda osuđivani zbog nasilja u obitelji u Hrvatskoj? - pitala ga je sutkinja .

- Ma, to je bila jedna situacija kad su se žena i kći svađale po noći, ja sam se probudio, išao ih razdvajati i u tome sam malo odgurnuo suprugu. Kći i ona su zbog toga zvale policiju i da je bilo kakvih ozljeda, onda bi to i pisalo, ali nije ih bilo - pravdao se optuženi.

- Vaša kći je rekla da ste vi njezinu majku, svoju suprugu, udarili laptopom, šamarali. Vaša kći je također izjavila da ste suprugu šamarali redovito i da je sve to počelo kad vam je kći imala samo tri godine - citirala mu je iskaz njegove kćeri koja je ispitana videolinkom u istrazi.

- Jeste li bili nasilni prema supruzi i jeste li joj prijetili? Imamo ovdje i izjave njezine sestre koja je rekla da ste supruzi u njezinoj prisutnosti prijetili pištoljem - inzistirala je sutkinja.

Sutkinja Katrin Piesinger

- Nije istina. Ja sam svoju ženu volio svom dušom svojom, ja sam htio da živimo zajedno kao što smo i živjeli prije nego što je ona otišla u Austriju. Ja sam bio povrijeđen jer ona nije četiri mjeseca dolazila kući. I ona je htjela da živimo zajedno, pa nije htjela, tako, pa sam ja onda zato što sam bio povrijeđen predao zahtjev za razvod, ali ja sam ga mogao i povući - opisivao je Katana svoje odnose sa suprugom Sarajkom.

'Bila je borac'

Potom je uslijedio set pitanja o odnosima nakon što je Sarajka otišla u Austriju, posjetima ženi sa sinom i kćeri vikend prije ubojstva koje se dogodilo 5. ožujka 2018. godine u Sarajkinu stanu u Bad Schallerbachu. Stanovala je u zgradi odmah do gradske vijećnice u središtu pitoresknog aplskog mjesta.

- Rekla mi je da mi treba nešto reći u četiri oka, mimo djece, ali mi nije to htjela niti napisati u porukama. Čim sam se u subotu navečer vratio kući, nakon nekoliko sati, u nedjelju ujutro sjeo sam u Golf koji sam unajmio i krenuo natrag. Došao sam ujutro oko 5 sati. Spavao sam u autu i vozio se po mjestu - pričao je Katana kako je proveo nedjelju prije zločina u Bad Schallerbachu.

- Pa jeste li išli do nje na posao? - pitala ga je sutkinja.

- Ne, nisam joj htio smetati - odgovorio je.

Draganu Katani predočen je niz SMS-ova njegove bivše supruge u kojima mu ona govori da ne dolazi ili da barem nazove prije nego što misli doći. “Ako misliš dolaziti, onda barem dovedi djecu i nemoj mi dolaziti kao kontrolor. Ja ovdje ništa loše ne radim. Nemoj više dolaziti da mi ne rekneš”, bila je poruka koju je Sarajka Katana poslala suprugu prije nego što je krenuo na put, ali on je ipak došao.

Sutkinja Piesinger predočila je Draganu Katani iskaz njezina kolege kuhara iz hotela Valentino gdje je Sarajka radila kao pomoćna kuharica. On je izjavio da je noć uoči zločina zajedno sa Sarajkom hodao prema kući jer blizu stanuju te da je u jednom trenutku čuo glas iza leđa koji zove: “Sarajka”. Okrenuo se i bio je to Dragan Katana.

- Bila je iznenađena. Išli smo tako zajedno stotinjak metara i razišli se. Oni su otišli u njezin stan, a ja u svoj - priča mi Sarajkin kolega Damir u hotelu Valentino u kojem je radila i Sarajka. I njezin poslodavac Dragan Valentić, kao i njegova supruga Elena, o svojoj bivšoj radnici govore biranim riječima:

- Bila je borac. Odlučila je da će dovesti sina i zato je našla stan, a treba dati nekoliko mjeseci unaprijed najamninu. Ali, napravila je kobnu grešku kad je pristala da je on jednom doveze iz Kloštar Ivanića. Tada je vidio gdje stanuje i to je za nju bilo kobno - pričaju supružnici Valentić. Sobarica Ewa je komentirala kako im je Sara pričala da se bojala svoga muža, da se boji da bi je suprug mogao ubiti. Tog jutra, kad ju je bivši suprug počeo ubadati nožem, ostao je zablježen njezin poziv na centrali hotela gdje je radila. Ali, sve je bilo brzo gotovo. Katana je kuhinjskim nožem 68 puta izbo suprugu.

U sudnici je pokušao objasniti i što je bio okidač za zločin.

Sasušeni tragovi krvi na oštrici noža

- Kad smo se ujutro probudili, rekla mi je da ima novog dečka i da više ne dolazim. A ja sam samo želio da i dalje živimo lijepo kao što smo živjeli i prije - govorio je Katana plačući i dodao kako se dalje više ničega ne sjeća. A onda je sutkinja Piesinger opet pokazala tko vodi glavnu riječ u sudnici.

- Vi ste u policajcima kad ste otvorili vrata stana rekli: ‘Ubio sam svoju ženu!’. Pokazali ste im i nož u kupaonici, a sad kažete da se svega toga ne sjećate - rekla mu je sutkinja.

- Bio sam u šoku - odgovorio je Katana spuštajući pogled u pod sudnice.

- Imali ste tumača? A istu takvu izjavu dali ste još dva puta u narednih šest tjedana. Rekli ste da ste nožem izboli svoju ženu. Isto ste rekli i na pitanje svoje odvjetnice. Jeste li to onda izmislili tada? Sjećate se ili ne? - hladno mu je uzvratila sutkinja Piesinger fiksirajući ga pogledom.

- Ne sjećam se - kratko je odgovorio optuženi. Sutkinja Piesinger inzistirala je da joj objasni zašto se sada ničega ne sjeća, a on je izbjegavao konkretne odgovore. U jednom trenutku u sudnici je zavladao muk.

Ubijena Sarajka Katana

- Je li to taj nož? - izvadila je sutkinja Piesinger iz kuverte kuhinjski nož. Na oštrici je još bilo sasušenih tragova krvi.

- Je li to nož kojim ste izboli svoju suprugu? - odrješito je pitala.

- Da, to je taj nož - odgovorio je optuženi.

- Onda, jeste li izboli svoju ženu tim nožem!? - pitala ga je.

- Jesam, ali ne mogu se sjetiti. Nisam ja to planirao, nikad ja to ne bih učinio i zbog svoje djece, ali to kad mi je rekla da ima novog dečka… - pravio je stanke, jecao, plakao.

Uslijedilo je hladno nizanje činjenica o tome kako je uoči zločina izvadio SIM karticu iz mobitela i bacio je u koš za smeće u kupaonici gdje ju je našla policija. Predočavala mu je sutkinja i to da je u Austriji prodao Golf hrvatskih oznaka rent-a-car agencije dvojici Rumunja. Pročitane su mu suprugine poruke da ne dolazi, da je već i ranije nenajavljeno dolazio i da se iz njezinih poruka vidi da je time uznemirava. Nakon predočavanja činjenica sutkinja Piesinger Katani postavila je set “karakternih” pitanja.

- Jeste li vi ljubomoran čovjek?

- Pa jesam, onako malo - pravdao se optuženi, iznenađen pitanjem.

- Jeste li agresivni? - zanimalo ju je.

- Nikad - odgovorio je Katana kratko.

- Vaš otac je izjavio da niste u najboljim odnosima i da vam nije smio proturječiti. Isto su rekle i vaša majka i sestra, kao i da ste bili agresivni ako bi vas netko naljutio - predočavala je sutkinja Piesinger Katani.

- To nije istina - odgovarao joj je nemušto.

- Ali, zašto bi to protiv vas govorili vaši roditelji ako to nije istina? - pokušavala je dobiti logičan odgovor, no ono što je umjesto toga dobila bilo je - Ne znam!

- Je li vas naljutilo to što se željela rastati od vas? - pitala ga je sutkinja.

- Malo da, bio sam povrijeđen! - odgovorio je optuženi, ponavljajući kako je svoju ženu volio.

- Zašto ste je izboli ženu? - vratila je predmet suđenja sutkinja Piesinger na početak.

- Možda to kad je rekla da ima novog dečka - odgovorio je tiho Katana.

- Ima li neki drugi razlog? - htjela je biti sigurna predsjednica vijeća.

- Ne - bio je kratak optuženi.

In dubio pro reo

Ono što je poslije uslijedilo od suca Martina Greifenedera, koji je sve vrijeme pažljivo pratio raspravu, bilo je dramatično za optuženog. Glasni sučev bariton odzvanjao je sudnicom dok je postavljao pitanja na koja je samo htio dobiti Katanine odgovore. “Rešetajući” samo nekoliko minuta, razgolitio je svu šupljinu priče o razlozima iznenadnog dolaska supruzi u Austriju, o zločinu.

“Vaša kći je izjavila da ste šamarali svoju suprugu, tukli je. Vi tvrdite da je odnos između vas i kćeri bio dobar. Pa zašto bi onda vaša kći izjavljivala to protiv vas?”, grmio je sudac Greifeneder.

- Ne znam - odgovarao je optuženi.

U drugom dijelu suđenja sutkinja Piesinger ispitala je policajce, susjede ubijene, svjedočio je i Damir Šabović, Sarajkin kolega iz Valentina.

Najpotresnije je bilo svjedočenje Anice Martinović, Sarajkine sestre:

- Njezin život je bio jadan svih tih 18 godina. Ali ja njega ne osuđujem i ne mrzim. Ona je ovdje u Austriju došla bez četkice za zube. Htjela je osigurati život svojoj djeci...

Nakon što su ispitani svjedoci i vještaci, sutkinja Piesinger privodila je raspravu kraju. Pažljivo je slušala dvadesetak minuta dugačku završnu riječ tužiteljice.

- Prošle godine u Austriji 32 žene ubili su njihovi partneri ili bivši partneri. U ovom slučaju treba biti odlučan. Smatram da je Dragan Katana kriv - naglasila je Kerstin Stadelmann, što su austrijski mediji posebno istaknuli.

Kad je odvjetnica Andrea Steindl u svojoj završnoj riječi spomenula načelo “in dubio pro reo”, to jest da postoji sumnja da je Dragan Katana počinio zločin, ili da je, ako ga je počinio, to učinio u afektu, na licu sutkinje Piesinger pojavio se blagi smiješak koji je dao naslutiti što misli o tome.

Zaključila je raspravu koja je sa stankama trajala nešto više od sedam sati i rekla da će objaviti presudu nakon vijećanja sudskog vijeća i 11-člane porote.

Prije nego što su ga izveli iz sudnice, Dragan Katana imao je potrebu još reći: - Kajem se. Žao mi je!

Sat i pol kasnije nije bilo dvojbe da je Piesinger i prije Katanina pokajanja već znala kakvu kaznu zaslužuje čovjek koji je 68 puta kuhinjskim nožem masakrirao svoju suprugu.

Anica Martinović nije imala snage doći na objavu presude. S njom i njezinim suprugom razišli smo se ispred sudnice pola sata uoči objave presude.

U hotelu Valentino dan nakon presude, koja je, kažu, satisfakcija žrtvi i njezinoj djeci, svoje se bivše kolegice sjećaju s pijetetom.

- Potreseni smo zbog svega toga jer bila je doista vrijedna i dobra žena. Narušio je imidž cijeloj hrvatskoj zajednici, oblatio nas, jer smo ovdje cijenjeni - kaže Dragan Valentić, kojeg od petka ujutro zovu poznanici i komentiraju presudu.

Dragan Katana služit će u Austriji doživotni zatvor potvrdi li mu Vrhovni sud presudu. Imat će dovoljno vremena razmišljati zašto je počinio zločin kakav ne pamti jedno od najpoznatijih europskih lječilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43