Podrška projektu iz Lipika

Zaklada Novo sutra donirala opremu za palijativne korisnike vrijednu 18 tisuća eura

U Hrvatskoj je palijativna skrb veliki problem i izazov. Naše stanovništvo je sve starije pa je sve više onih koji su ovisni o pomoći drugih

Ljerka Pavković i Davor Relatić

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač poduzetnik Pavao Vujnovac, donirala je 18 tisuća eura vrijednu opremu udruzi Palijativni tim LiPa iz Lipika u sklopu projekta „Ambasadori dobročinstva“. Projekt je podržan u sklopu donacijskog ciklusa Zaklade vrijednog 430 tisuća eura, a kojim su podržani projekti brojnih udruga, studenti, djeca iz domova i izbjeglice iz Ukrajine.

Donacija udruzi Palijativni tim LiPa uključuje 12 elektromotornih kreveta s 12 specijalnih madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentima kojima je to najpotrebnije. Oprema je dovezena u Pakrac u prostor Posudionice pomagala PT LiPa i neki korisnici će svoje krevete dobiti već za blagdan Uskrsa.

Brojne udruge, ali i sami pacijenti upozoravaju da je u Hrvatskoj palijativna skrb veliki problem i izazov. Naše stanovništvo je sve starije i raste omjer onih koji su ovisni o pomoći i skrbi drugih. To je posebno velik problem u manjim sredinama, gdje je prisutan i snažan trend depopulacije. Činjenica je da palijativna skrb u Hrvatskoj često počiva na volonterskom radu i dobroj volji nesebičnih ljudi, koji djeluju uz bok zdravstvenih djelatnika i institucija.

image

Ljerka Pavković i Davor Relatić

Novo Sutra/

Donaciju je uručio Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra, koji je dodatno naglasio velike izazove koji postoje u palijativnoj skrbi.

„Jedan od razloga zašto smo podržali udrugu Palijativni tim LiPa jest upravo zbog toga što je u Hrvatskoj palijativna skrb jako slabo razvijena s obzirom na potrebe. Drago nam je što smo mogli pomoći udruzi LiPa koja je uistinu jedan dobar primjer na razini cijele Hrvatske, a nadamo se da ćemo donacijom podići svijest o palijativnim potrebama brojnih naših sugrađana“, rekao je Relatić.

Donaciju je preuzela predsjednica Udruge Ljerka Pavković.

„Kreveti su nam vrlo važan dio opreme za palijativne korisnike, sada smo konačno u mogućnosti pomoći više građana s našom opremom i ovim putem se još jednom zahvaljujem Zakladi Novo sutra”, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:32