REPORT G. DRLJAČE

Dramatičan pad poslovnih aktivnosti – hoće li mali uslužni biznisi preživjeti?

Cijeli niz gradova, pa i nacionalnih ekonomija, preselio je posao iz velikih ureda u poslovnim centrima u obiteljske domove
 Spencer Platt/AFP

The Financial Times je uz pomoć Googleovog alata za praćenje mobilnosti i istraživanja znanstvenika sa Stanforda napravio analizu posljedica pandemije na život u velikim svjetskim centrima. Ta analiza donosi vrlo dramatične zaključke o dramatičnom padu mobilnosti i, posljedično, poslovnih aktivnosti. London i New York doživjeli su ogromni pad posjeta restoranima i dućanima, toliki da su ih u The Financial Timesu nazvali „gradovima duhovima“. Do 9. listopada posjete su središnjem Parizu pale za ogromnih 40 posto. Čak je i Stockholm, koji je imao osjetno blaže epidemiološke mjere, zabilježio pad od 20 posto. U Londonu je u prvom tjednu listopada posjet kafićima, restoranima i trgovinama na jednoj trećini u odnosu na brojeve koje su bilježili prije pandemije.

U pravilu najveći gradovi bilježe više postotke pada mobilnosti u odnosu na nacionalne prosjeke. Tako je, recimo, na Manhattanu posjet na polovini predpandemijskih razina, dok se nacionalni prosjek ipak vratio na 85 posto.

Cijeli niz gradova, pa i nacionalnih ekonomija, preselio je posao iz velikih ureda u poslovnim centrima u obiteljske domove.

Nicholas Bloom, profesor ekonomija sa Stanforda, tvrdi kako je pandemija već transformirala ekonomiju Sjedinjenih Država u ekonomiju rada od kuće. U ovom trenutku dvostruko više zaposlenika radi od kuće nego na početku epidemije. Istraživanje Stanforda pokazalo je da 60 posto onih koji rade od kuće žive u gradovima.

Analiza FT-a donijela vrlo upečatljive grafikone pada mobilnosti po velikim gradovima.

image
Grafikon FT-a

Ponuda dnevnog štiva:

Kako velike firme izvlače veliki novac od američkih gradonačelnika

Zašto je zaustavljeno istraživanje Eli Lillya za antitijela na COVID-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23