Novac.hr

Drugi dio analize: kako su poslovale kompanije na Zagrebačkoj burzi u prvom polugodištu

U drugom dijelu pregleda predstavljamo rezultate kompanija iz turističkog i građevinskog sektora
Maistrin hotel Amarin, štrajk radnika Dalekovod Proizvodnje i hotel Valamar Grupe
 Matija Djanjesic / Ronald Goršić / Goran Šebelić / Hanza Media

Ekonomski lab

Nakon što su u prvom dijelu predstavljeni rezultati poslovanja kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi koje spadaju u prehrambeni i industrijski sektor, u ovom će dijelu biti predstavljeni rezultati kompanija iz turističkog i građevinskog sektora.

Posljednjih godina turizam u Hrvatskoj doživljava velik procvat, a to se očitovalo i u rezultatima turističkih kompanija. S druge strane, kompanije iz građevinskog sektora i dalje imaju brojne probleme u poslovanju, unatoč tome što su gotovo sve prošle procese predstečajne nagodbe u kojima su restrukturirale većinu svojih obveza.

Turizam

  • VALAMAR RIVIERA

(oznaka dionice: RIVP)

Osim isporučivanja dobrih rezultata poslovanja, Valamar Riviera nastavlja s praksom objavljivanja vrlo detaljnih financijskih izvještaja, s pregršt informacija i komentara o poslovanju, te u tom pogledu predstavlja najsvjetliji primjer na domaćem tržištu kapitala.

U prvom polugodištu 2018. Valamar je prihode od prodaje povećao za 14,5%, na 586 milijuna kuna. Povećanje prihoda rezultat je porasta broja noćenja za 9% i prosječne cijene od 5%. Time je nastavljen rast poslovanja u predsezoni te je prvi put realizirano više od dva milijuna noćenja u prvih šest mjeseci godine.

Rast prihoda rezultirao je rastom profitabilnosti poslovanja: ostvarena je rekordna EBITDA (prilag.) u visini od 104 milijuna kuna, što je porast od 17% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Neto rezultat u prvom polugodištu ipak je pogoršan: gubitak je povećan za 18 milijuna kuna, na iznos od 72 milijuna kuna, no prvenstveno kao posljedica povećane amortizacije (zbog investicijskog zamaha) te nižeg rezultata iz financijskog poslovanja.

Za ovu sezonu Valamar je uspješno realizirao investicijski ciklus vrijedan više 700 milijuna kuna, a za sljedeće godine najavljuju se još veća ulaganja. Valamar je 2016. kupio Imperial Rab, a ove godine i Hotele Makarska, tako da danas drži 12% kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj. Prije nekoliko tjedana predao je ponudu i za kupnju hotela s četiri zvjezdice u Austriji, što predstavlja iskorak prema internacionalizaciji poslovanja.

U Upravi očekuju da će se puni efekt ulaganja prvenstveno osjetiti u drugoj polovici godine, a smjernicu pozitivnih očekivanja poslovanja predstavlja bolja dinamika rezervacija u odnosu na prošlu godinu.

Otkad je Valamar počeo isplaćivati dividendu 2014., ona svake godine raste. U 2018. isplaćena je dividenda od 0,90 kuna po dionici, a to na trenutačnu cijenu dionice daje prinos od 2,2%.

  • MAISTRA

(oznaka dionice: MAIS)

Maistra, kompanija u većinskom vlasništvu Adris grupe, u prvom je polugodištu 2018. ostvarila prihode od prodaje u visini od 353 milijuna kuna, što je povećanje za 13% u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni prihodi porasli su 16% i iznosili su 405 milijuna kuna.

U izvješću se navodi kako je kompanija ostvarila povećanje ukupnog volumena zauzetih jedinica za 10%, uz rast razine prosječnih cijena za 6%. Rast volumena i prosječnih cijena bio je najizraženiji u objektima u koje se prethodnih godina investiralo, a u ovoj godini u kompaniji očekuju razinu ulaganja u visini od oko 500 milijuna kuna.

S obzirom na to da se u prvoj polovici godine ostvaruje manji dio ukupnoga godišnjeg prometa, neto dobit je negativna i iznosi -34 milijuna kuna, što je na razini prošle godine. EBITDA iznosi 86 milijuna kuna i za 13% je veća.

Iako ne isplaćuje dividendu, Maistra iz godine u godinu sve bolje posluje (u 2017. ostvarili su prihode od prodaje u visini od 1,1 milijarde kuna te neto dobit u visini od 160 milijuna kuna). To nije promaklo ulagačima, stoga je cijena dionice u samo šest godina porasla s manje od 50 kuna na više od 300 kuna.

Iako je ukupna imovina Maistre dvostruko veća od obveza, ipak se ne može reći da bilanca izgleda dobro. Razlog je izrazito nepovoljna ročna struktura duga: kratkoročne obveze višestruko su veće od kratkotrajne imovine, što nam kazuje da se investicije u dugotrajnu imovinu financiraju kratkoročnim pozajmicama.

U revizorskom izvješću za 2017. vidimo da je riječ o kratkoročnom revolving kreditu u iznosu većem od milijardu kunu - koji je odobrilo matično društvo Adris grupa - a koji se svake godine uvećava i prolongira. Kredit je kunski uz kamatnu stopu od gotovo 5%. Kompanije poput Maistre, dobro kapitalizirane i odličnog poslovanja, mogu se znatno povoljnije te na dugi rok zadužiti kod poslovnih banaka ili HBOR-a, stoga ostaje otvoreno pitanje zašto se to i ne napravi.

  • ARENA HOSPITALITY GROUP

(oznaka dionice: ARNT)

Prijašnjeg imena Arenaturist, Arena Hospitality Group d.d. iz domaćeg se društva isključivo sezonskog poslovanja preobrazila u turističku grupaciju cjelogodišnjeg poslovanja, s operacijama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj.

U prvom polugodištu 2018. prihodi od prodaje porasli su za 8%, na 257 milijuna kuna. Ukupni prihod portfelja u Hrvatskoj rastao je 9,7% (nešto brže od portfelja u Njemačkoj i Mađarskoj) te je iznosio 137 milijuna kuna.

EBITDA je porasla 20,8% i iznosi 24,3 milijuna kuna. Neto gubitak na razini je prošlogodišnjeg te iznosi 20,9 milijuna kuna.

U pripremu ovogodišnje sezone uloženo je 96 milijuna kuna, od čega najviše u Hrvatskoj - 85 milijuna kuna. Iz Uprave nema pojašnjenja zašto sredstva prikupljena velikom dokapitalizacijom u svibnju 2017., u kojoj je prikupljeno 788 milijuna kuna, još nisu iskorištena.

  • TURISTHOTEL

(oznaka dionice: TUHO)

Zadarski Turisthotel nastavlja sa solidnim poslovnim rezultatima. U prvom polugodištu 2018. prihodi od prodaje iznosili su 75 milijuna kuna, što je porast od 17% u odnosu na isto razdoblje lani. U izvješću se navodi kako je do rasta prihoda došlo zbog većih cijena smještaja i većeg broja noćenja.

Rashodi su rasli brže od prihoda, stoga je došlo do pada profitabilnosti. EBITDA je iznosila 5,4 milijuna kuna, što je pad za 32% u odnosu na isto razdoblje lani. Neto gubitak je udvostručen i iznosi -14,2 milijuna kuna.

Iz Uprave pojašnjavaju kako je do pada profitabilnosti došlo zbog velikog rasta nekih troškova, poput plaća (koje su znatno povećane zbog nedostatka radne snage za sezonske poslove u turizmu), amortizacije (zbog velikih investicija posljednjih godina), otpisa sitnog inventara (zbog ovogodišnjih investicija) itd.

U pripremu sezone uloženo je 136 milijuna kuna, što je nastavak politike intenzivnog ulaganja u podizanje kvalitete turističkog proizvoda. Na veću kategorizaciju podignuta su 184 apartmana pa je sada 437 apartmana s četiri zvjezdice i 159 apartmana s tri zvjezdice, a kupljeno je i 100 novih kamp-kućica. Zbog stanja zauzetosti kapaciteta do kraja sezone Uprava očekuje još jednu uspješnu turističku godinu i dobre poslovne rezultate.

Ove je godine isplaćena dividenda od 90 kuna po dionici, što predstavlja oko 3% prinosa na trenutačnu cijenu dionice.

  • LIBURNIA RIVIERA HOTELI

(oznaka dionice: LRH)

Opatijska Liburnia u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila gotovo 105 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 4% više nego u istom razdoblju lani. Broj noćenja bio je manji za 1%, no zbog viših cijena došlo je do rasta prihoda.

Rashodi su osjetno porasli, prvenstveno zbog isplate bonusa bivšem direktoru Igoru Šehanoviću u iznosu od 14,1 milijun kuna neto. Ukupni trošak bonusa za kompaniju iznosi 28,1 milijun kuna, stoga je došlo do zamjetnog pada profitabilnosti.

EBITDA je negativna i iznosi milijun kuna, no prilagođena EBITDA (prilagodba za isplatu jednokratnog bonusa) iznosi 27 milijuna kuna i manja je za 6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Neto gubitak iznosi 49,3 milijuna kuna i viši je za 16,2 milijuna kuna.

Već dulje se spekulira o prodaji kompanije, a novi krug spekulacija pokrenut je odlaskom i isplatom bonusa direktoru koji je značajno podigao prihode i profitabilnost kompanije. Budući da je on prešao na direktorsko mjesto kompanije koja je nastala izdvajanjem iz same Liburnije (FTB Turizam), dakle većinski vlasnici su više nego zadovoljni njegovim radom, mnogi smatraju kako je samo pitanje trenutka kada će kupoprodajna transakcija biti zaključena i javno objavljena.

Građevinarstvo

  • DALEKOVOD

(oznaka dionice: DLKV)

Grupa Dalekovod u prvom je polugodištu 2018. ostvarila poslovne prihode u iznosu od 559 milijuna kuna, što je pad za 19% u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz Uprave objašnjavaju da je pad prihoda posljedica pada operativnih aktivnosti i na inozemnom i na domaćem tržištu te da je uzrok tome cikličnost industrije, pri čemu je velik broj tendera na kojima se Dalekovod ima namjeru natjecati pomaknut unaprijed za nekoliko mjeseci.

Konsolidirana EBITDA iznosi 11,2 milijuna kuna i manja je za 28 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Neto gubitak iznosi 8,8 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci 2017. knjižena dobit u visini 11 milijuna kuna.

Iza Dalekovoda je uspješno vlasničko i financijsko restrukturiranje. U izvješću se navodi kako je isplatom rate 31. ožujka Dalekovod završio s obvezama iz predstečajne nagodbe (PSN) prema dobavljačima te je ostala samo obveza prema financijskim institucijama. Time znatno pada opterećenje iz PSN u budućem razdoblju, s prosječno 80 milijuna kuna godišnje na 45 milijuna kuna.

  • INGRA

(oznaka dionice: INGR)

Problemi u poslovanju INGRA Grupe nastavili su se i u prvom polugodištu ove godine. Prihodi od prodaje smanjili su se 43%, na 23 milijuna kuna. Smanjenje prihoda od prodaje rezultat je smanjene aktivnosti na projektu gradnje bolničkog centra u Alžiru. Zbog raskida tog ugovora Uprava očekuje daljnji pad prihoda od prodaje u sljedećim kvartalima.

Ostvarena je EBITDA u visini od 8 milijuna kuna, što je nešto više u odnosu na isto razdoblje lani, no neto gubitak je iznosio 9,3 milijuna kuna (naspram ostvarenih 8,6 milijuna kuna dobiti u prvoj polovici 2017. godine).

Restrukturiranje vlastitih obveza napravljeno je krajem 2014. kroz predstečajnu nagodbu. No, rizik likvidnosti Grupe i dalje je vrlo izražen: kratkoročne obveze više su nego dvostruko veće od kratkotrajne imovine, što svakako nije dobro.

  • INSTITUT IGH

(oznaka dionice: IGH)

U prvom polugodištu 2018. IGH Grupa ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 93 milijuna kuna, što je pad za 4,7% u odnosu na isto razdoblje lani.

Pokazatelji profitabilnosti zabilježili su izraženiji pad: EBITDA je pala gotovo 50% i iznosila je 10,2 milijuna kuna, a neto dobit bilježi pad od gotovo 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 2,8 milijuna kuna.

Uprava naglašava kako je 30. lipnja IGH imao ugovorenih, a neizvršenih radova u vrijednosti od 270 milijuna kuna te da Grupa zapošljava 618 radnika, što je povećanje od 4% u odnosu na prethodnu godinu.

No, važno je napomenuti kako obveze iz sklopljene predstečajne nagodbe IGH ne ispunjava predviđenom dinamikom. Neka od dospjelih dugovanja planira podmiriti prodajom imovine, no Grupa ima negativni kapital u iznosu od 48 milijuna kuna (obveze su veće od imovine). Krajnje je upitno koliko je takva situacija održiva.

  • TEHNIKA

(oznaka dionice: THNK)

Tehnika je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila prihode u visini od 182 milijuna kuna, što je pad za 19% u odnosu na isto razdoblje lani. U izvješću se navodi kako je do podbačaja plana došlo zbog nedostatka posla i jako hladnog vremena u prvome tromjesečju.

EBITDA je značajno snižena i iznosi samo 2,2 milijuna kuna, dok je neto gubitak više nego udvostručen i iznosi 19 milijuna kuna.

Tehnika je jedno od rijetkih građevinskih poduzeća koje svih ovih godina krize nije otvaralo predstečajni postupak, no otkaz ugovora od investitora za gradnju bolnice u Alžiru, u kojem je sudjelovala kao podizvođač Ingre, očito je bila kap koja je prelila čašu.

Blokadom poslovnih računa, koja je nastupila kao posljedica aktiviranja sredstava osiguranja od banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva. Iz tog je razloga Tehnika nadležnom Trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka.

U trećem (posljednjem) dijelu analize bit će predstavljeni rezultati kompanija iz financijskog i telekomunikacijskog sektora. Ujedno će se dati i ukupna ocjena rezultata poslovanja kompanija ostvarenih u prvih šest mjeseci ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:32