Dnevni report Gojka Drljače

Europa priprema uvođenje digitalnog eura zbog straha od 'ekstremnih događaja'

 FREDERICK FLORIN / AFP

U Europsko središnjoj banci (ESB) ozbiljno razmišljaju u o uvođenju digitalnog eura. U 'Izvještaju o digitalnom euru', čiji Uvod su potpisali predsjednica ESB-a Christine Lagarde i član Izvršnog odbora ESB-a te ujedno predsjednik Eurosystemovog 'High-Level Task Force-a' za digitalnu valutu centralne banke, Fabio Panetta jasno je naznačeno ubrzavanje rada na izdavanju europskog digitalnog novca.

U situaciji dok je u EU gotovina i dalje dominantni način plaćanja u ESB-u su svjesni kako nove tehnologije kao i očekivanja potrošača u značajnoj mjeri mijenjaju način plaćanja. 'Kako bi osigurali da građani imamu nesmetani pristup novcu središnje banke na način koji je potreban u digitalno doba, Upravno vijeće ESB-a odlučilo je požuriti rad na mogućem izdavanju digitalnog eura – elektronskog oblika novca centralne banke koji bi trebao biti dostupan građanima i kompanijama. Digitalni euro uveo bi se uz gotovinu i ne bi ju zamijenio', poruka je u Predgovoru 'Izvještaja o digitalnom euru'.

Prema tumačenima Izvještaja, digitalni euro stvorio bi sinergiju s privatnim rješenjima u digitalnom plaćanju te bi stvorio više inovativni, kompetitivni i otporniji Europski sustav plaćanja, koji će služiti kako snaga ujedinjavanja europskih digitalnih ekonomija, kao i širih europskih integracija.

ESB još uvijek nema 'dizajn' digitalnog rješenja niti čvrstu viziju uvođenja digitalnog eura nego je u ovoj fazi pred specijalni task force postavila zadaću kreiranja rješenja za kreativnu valutu koje mora osigurati 'pristupnost, robusnost, sigurnost, efikasnost i privatnost' i to u sustavu adekvatnog legislativnog okvira.

'Izdanje digitalnog eura moglo bi biti relevantno za praktično sve što Eurosystem radi te će proizvesti snažne učinke na društvo kao cjelinu', poručuju u Predgovoru Izvještaja.

Već executive summary otkriva kako ESB vidi više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog eura moglo pokazati nužnim. Jedan od scenarija u svakom slučaju je drastični pad korištenja gotovine, ali se između redaka može iščitati kako u ESB-u računaju i moguće druge scenarije (napisali su 'ekstremne događaje') u kojima bi drugi oblici elektronskog plaćanja postali nedostupni. Jedan od tih scenarija svakako je mogućnost da strana sredstva plaćanja počnu potiskivati postojeće načine plaćanja u EU.

Sigurni i jasni razlog uvođenja digitalnog eura jest smanjivanje ukupnih troškova i ekološkog utjecaja sustava plaćanja i monetarnih operacija.

Iako u ovoj fazi nemaju razrađeno viđenje kako bi koristili digitalni euro za jačanje postojećih alata monetarne politike, nije isključeno da će se, poručuju u Izvještaju, ubuduće krenuti i u tom smjeru. Skeptici u tome vide problem. Naime, sve dok posjedujete gotovinu možete izbjeći negativne kamate. Međutim, ako neki novac ima samo digitalni oblik, onda ga ne možete skladištiti niti u bilo kojem drugu nego elektronskom te ćete se morati sučeliti s realnošću negativnih kamata.

Cijeli 'Izvještaj od digitalnom euru' možete pročitati ovdje.

Ponuda dnevnog štiva:

Atlantic: Pro-Trumpovci regrutiraju desničarsku miliciju za građanski rat

1daysooner.org - neprofitna udruga koja potiče svjesno izlaganje infekciji kako bi se što prije razvila vakcina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:46