TREĆI KVARTAL

Kraš grupa u prvih devet mjeseci ostvarila 825 milijuna kuna prihoda-u trećem kvartalu zadržala stabilne rezultate poslovanja

Zgrada Kraša

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe u razdoblju od siječnja do rujna 2022. iznose 824,89 milijuna kuna, što je za 65,68 milijuna kuna, odnosno 8,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ukupni konsolidirani rashodi ostvareni u iznosu od 780,9 milijuna kuna i veći od prošlogodišnjih za 8,8 posto. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja na kraju trećeg kvartala ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 43,99 milijuna kuna, s rastom od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„S obzirom na sveprisutnu nestabilnost u skoro svim industrijama i granama gospodarstva, možemo biti zadovoljni rezultatom za prvih devet mjeseci, ali s oprezom i dalje gledati u budućnost i tako planirati aktivnosti. Naime, zahvaljujući trudu svih naših zaposlenika i aktivnostima vidljiv je rast prihoda. Ipak, brži je rast rashoda, što je posljedica makroekonomske situacije u Europi i svijetu, ali i u Hrvatskoj. Glavni je cilj bio, a i dalje jest, zadržati profitabilnost kompanije i u razdoblju koje je pred nama, i to na zadovoljstvo zaposlenika, dioničara, poslovnih partnera, ali i potrošača“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša koji dodaje da rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2022. godine potvrđuju nastavak stabilnog poslovanja, unatoč brojnim tržišnim neizvjesnostima i promjenama okolnosti u zadnjem razdoblju. .

U ukupnim prihodima trećeg kvartala 2022. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 807,98 milijuna kuna, dok ostali poslovni prihodi iznose 10,81 milijun kuna, a financijski prihodi 6,1 milijun kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 443,38 milijuna kuna, odnosno za 10,1 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 357,1 milijun kuna s povećanjem od 6,4 posto. Pritom je rast prodaje u odnosu na prošlu godinu zabilježen u svim kategorijama proizvoda. Iskazana neto dobit Kraš grupe na kraju trećeg kvartala 2022. iznosi 36,16 milijuna kuna, što je za 2,08 milijuna kuna, odnosno 6,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA iznosi 87,93 milijuna kuna i u razini je ostvarenja istog razdoblja prošle godine, dok EBITDA marža iznosi 10,74 posto.

„Iako su ekonomski trendovi nepovoljni, ukupan obujam prodaje iznosi 27.147 tona odnosno 433 tone što je dva posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Količinski rast prodaje ostvaren je i na domaćem i na izvoznim tržištima“, pojašnjava Ledić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:11