MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Od iduće školske godine svi učenici razredne nastave moći će odabrati informatiku kao izborni predmet

Ilustracija
 Jure Miskovic / CROPIX

Od iduće školske godine svi učenici razredne nastave moći će odabrati informatiku kao izborni predmet, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za nastavu izborne informatike predviđeno je 70 sati nastave godišnje i za tu je namjenu predviđeno dodatno opremanje 1.137 područnih škola u iznosu od 15.334.000 kuna, a sredstva će se namjenski dodijeliti matičnim osnovnim školama koje će samostalno provoditi nabavu hibridnih računala za područne škole, izvijestili su iz Ministarstva. Podsjećaju da je ranijim ulaganjem u matičnim osnovnim školama opremljena barem jedna nova informatička učionica.

"Digitalna transformacija sustava obrazovanja jedan je od prioriteta od samog početka mog mandata. U tom kontekstu posebno bih spomenula zajednički projekt Ministarstva, Instituta za razvoj i inovativnost mladih i CARNET-a – ProMikro gdje je osigurano oko 45.000 mikroračunala s ciljem podizanja digitalne pismenosti u različitim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima, zatim uvođenje obvezne informatike u petim i šestim razredima u svim osnovnim školama, novi kurikulum informatike u svim razredima osnovne i srednje škole te najveće ulaganje u škole u sklopu kurikularne reforme", istaknula je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Uz ulaganja u realizaciju kurikularne reforme, za opremanje škola osiguran je iznos od 36 milijuna kuna. Kako područne škole do sada nisu opremane informatičkom opremom, iz podataka prikupljenih od osnovnih škola utvrđeno je da postoje potrebe za dodatnim opremanjem područnih škola kako bi se od školske godine 2020./2021. omogućila realizacija izborne informatike u razrednoj nastavi u svim osnovnim školama.

Uvođenje izborne informatike u razrednu nastavu temelji se na odluci o kurikulumu za informatiku iz 2018. godine, a ovisno o interesu učenika za izborni predmet informatike, odnosno projekciji potrebnog broja sati i potrebnog broja učitelja, Ministarstvo će odobravati nova zapošljavanja ili povećanje opsega poslova kojima se mogu zadužiti i postojeći učitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:07