APSURD U PROJEKTU

PODJELA U ŠKOLAMA 'U našem razredu od 23 učenika 15 ih nosi uniforme, u drugim razredima ima ih još i manje, nema kazni za one koji ih ne nose'

 Damir Krajač / CROPIX

Osnovna škola Petra Preradovića jedna je od škola u kojoj su učenici dobili školske uniforme još u travnju, nakon proljetnih praznika. Ideja je isprva prihvaćena s oduševljenjem. Djeca su ushićeno nosila pakete odjeće doma i sa žarom u očima ih raspakiravali i isprobavali.

Od ove školske godine situacija je malo drugačija. Većina djece razredne nastave nosi uniforme, ali od starijih učenika samo rijetki. Ravnatelj Denis Žvorc kaže da je preporuka Gradskog ureda za obrazovanje bila da ne sankcioniraju one učenike koji ne nose uniforme pa se toga i pridržavaju.

Jedan od razreda u kojem se većina roditelja odlučila za nošenje uniformi je 3.b. Međutim, od ukupno 23 učenika 15 ih nosi uniforme, a ostali ne.

Novac građana

- Dobili smo jaknu, dvije majice kratkih i jednu dugih rukava. Meni je uniforma lijepa, sviđa mi se. Nosim je svaki dan, jedino je ne nosim kad je na pranju ili zgužvana. Tenisice smo danas dobili. Bijele su i odnijeli smo ih doma da ih ukrasimo - kaže devetogodišnja Lukrecia.

Većina učenika u njezinu razredu odlučila se za uniforme, a oni koji su rekli da ne žele ipak su ih dobili. Jedan od njih je i Filip, koji ističe da mu je fora kada su svi u istoj “obleki”. Nosi je, kaže, par dana tjedno, a sviđa mu se plava boja, model i logo. Neke učenice su rekle da bi bilo bolje da su za djevojčice mogli izabrati neku drugu boju, poput ljubičaste ili crvene.

- Da svi imaju kratku kosu, onda bismo bili svi isti, tako je i s uniformama. Ja volim nositi žarke boje i uzorke da se razlikujem od drugih. Uniformu ću nositi samo ponekad, ako baš moram - rekla je 8-godišnja Mia.

Njihova učiteljica Dubravka Popović kaže nam da je većina djece u početku bila oduševljena kada su dobili uniforme.

- Neki ih povremeno nose. Kada su naručivali, šest ih je reklo da ne želi, ali su se na kraju predomislili. Mislim da su odore jako korisne, ali dobili su premalu količinu. Dvije majice kratkih rukava i jedna dugih nisu dosta za cijeli tjedan. Djeca se svaki dan zaprljaju ili oznoje, a majica se ne stigne oprati. Trebali su dobiti bar 4-5 majica kratkih rukava i 3 dugih da im bude dovoljno - kaže učiteljica.

Upravo fotografija ovoga razreda ukazuje na apsurd cijeloga projekta uvođenja školskih uniformi u koji je uloženo više od 12 milijuna kuna iz proračuna, odnosno novcem građana. Dio učenika ih nosi, a dio ne, neki ih žele nositi u školu samo povremeno, a drugi tek za neke posebne prigode. Neki još nisu ni dobili uniforme, a ima i onih kojima jedna majica dugih rukava nije dovoljna za cijeli tjedan nastave.

Provjerili smo nose li učenici uniforme i u drugim zagrebačkim školama posljednja dva tjedna, koliko traje nastava. Kontaktirali smo većinu od 48 škola koje su uključene u projekt, gdje su nam potvrdili da uniforme uglavnom nose učenici do 4. razreda, ali ne sva djeca u razredima.

Kućni budžet

U Osnovnoj školi Odra, primjerice, kažu da su uniforme naručili za sve učenike, ali ih rijetko tko uopće nosi. Ravnatelj Vatroslav Gabrić, naime, smatra da su uniforme dobra stvar jer rasterećuju roditeljski budžet, no sudeći prema prva dva tjedna nastave, uniforme će vjerojatno služiti samo za posebne prigode i izlete.

- Kod nas jednostavno ne postoji tradicija nošenja uniformi pa mislim da ipak treba proći nekoliko godina da bi ta ideja bila prihvaćena. Teško ih je odrediti kao obavezne, bez dobre pripreme roditelja i bez kućnog reda. Treba osmisliti prigode na kojima bi svi učenici nosili uniforme, a učitelji dogovoriti to s učenicima i na taj način bi nošenje postalo učestalije - predlaže ravnatelj Gabrić.

Plavi petak

U Osnovnoj školi Antuna Mihanovića ravnateljica Beatrica Šurbek kaže da nošenje ovisi i o učiteljima te njihovim dogovorima s učenicima.

- U jednom razredu razredne nastave organizirali su tzv. plavi petak. Svaki petak svi učenici dođu u uniformama, koje su kvalitetne, pamučne, plave i to je dan kada ih svi nose - objašnjava ravnateljica Šurbek.

U njihovoj je školi, naime, situacija takva da se za uniforme odlučilo dvije trećine učenika, a oni koji su rekli da ih ne žele, u rujnu su se predomislili.

U OŠ Čučerje kažu da još čekaju uniforme za prvašiće, dok su u OŠ Špansko Oranice rekli da su odore, koje je naručilo manje od polovice učenika, dobili tek prošli tjedan pa ih sada sortiraju. Također, u nekim školama su se odlučili na tenisice, a u drugima na papuče.

Majka jedne učenice OŠ Markuševec rekla je da je ideja o uvođenju odora u načelu dobra, ali da je proces kojim se odlučivalo o uvođenju nedovoljno dobro objašnjeno. Mislila je da će odlučiti većina, odnosno ako se većina odluči za DA, ona bi pristala da i njezina kći nosi uniformu. Prvi dan škole odore su došle. Većina učenika ih je dobilo, ali njezina kći nije.

Podsjetimo, pročelnik Ivica Lovrić u veljači je poslao osnovnim školama obavijest o ideji uvođenja školskog kodeksa odijevanja, tj. školskih odora za učenike od 1. do 8. razreda. Ideja je bila da se svako dijete osjeća prihvaćeno u školi, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi. U projekt se uključilo 48 škola, odnosno 23.272 učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:44