POVRATAK U KLUPE

'SVE ŠTO NAM JE CAPAK NAPISAO, MI SMO VEĆ PRIPREMILI. IAKO NAM DOLAZI TEK 5 POSTO UČENIKA' U školama se bruse zadnji detalji uoči povratka đaka

 
Srednja škola Vladimira Preloga “iznajmit će prostor učenicima dviju u potresu stradalih osnovnih škola”
 Željko Puhovski / CROPIX

Već u 7.30 sati u ponedjeljak na mali ulaz škole prvi će ući najmlađi - skupina učenika prvih razreda. Pozdravit će se s roditeljima, bakama, djedovima, tko ih već dovede ispred školske zgrade, a koji do daljnjega ne smiju ulaziti unutra.

Odmah na ulazu dezinficirat će ruke, dočekat će ih učiteljica i povesti prema učionici u kojoj će biti smješteni. Ispred učionice će se preobuti i odložiti cipele u ormariće, a potom ući u razred i sjesti za stol na kojemu će pisati njihovo ime. Svaki učenik sam u klupi, dva metra udaljenoj od najbližeg prijatelja iz razreda.

Deset minuta nakon njih u školu će na isti način ulaziti druga skupina djece i tako u razmaku od deset minuta ostale, dok se vrata učionica ne zatvore za sve četiri skupine mališana od prvog do četvrtog razreda, njih ukupno 19, čiji su roditelji najavili povratak. Najviše ih smije biti devet u razredu, ali ovdje to neće biti tako, tek troje do šestero po skupini. U razredima u kojima je donedavno sjedilo i po 22 učenika, sada su ostale samo njihove klupe.

Zagreb, 080520.
OS Gustava Krkleca. Ulica Bozidara Magovca 103.
Pripreme skola za prihvat ucenika u ponedjeljak 11. svibnja.
Na fotografiji: ucionica.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Neobična nastava

Tako će od ponedjeljka u zagrebačkoj OŠ Gustava Krkleca u naselju Travno početi najneobičnija nastava koje je hrvatsko školstvo dosad vidjelo, a na koju se nakon 56 dana od zatvaranja škola, i u ozračju strogih protuepidemijskih mjera HZJZ-a, vraćaju najmlađi učenici.

Prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, u sve gradske osnovne škole u ponedjeljak bi na nastavu trebalo doći svega oko pet posto učenika tog uzrasta, ili njih oko tisuću. Škola u Travnom, kaže njezina ravnateljica Marija Luković, ukupno broji čak 320 učenika tog uzrasta, a zbog povratka njih 19 poduzete su sve sigurnosne mjere.

- Formirali smo generacijske skupine učenika od prvog do četvrtog razreda, dakle djeca istog uzrasta bit će u istoj skupini, a provodit će se i produženi boravak. Učenici koji ostaju kod kuće pratit će i dalje nastavu na daljinu. Naše su učiteljice pet dana radile na usklađivanju programa kako bi sva djeca mogla jednako pratiti gradivo, da nitko ne bude zakinut - prepričava ravnateljica dok hodamo neobično praznim školskim hodnicima.

Spremačica teta Zdenka marljivo dezinficira prostor, kaže već sada više puta dnevno, pripremaju se i stolići na ulazu ispred učionica na kojima će se ostavljati hrana za djecu, a koju će potom učiteljice unositi u razred gdje će se objedovati. Domar Vlado priprema prostor učionice na otvorenom gdje je i školski vrt, a koja će se također moći koristiti.

Zagreb, 080520.
OS Gustava Krkleca. Ulica Bozidara Magovca 103.
Pripreme skola za prihvat ucenika u ponedjeljak 11. svibnja.
Na fotografiji: gdja. Zdenka.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Bez susreta

I ovdje, kao i u svim drugim školama, različite skupine mališana neće se smjeti susretati, čak će i svaka skupina djeca imati svoje toalete, što školama neće biti problem osigurati baš zbog malog broja “povratnika”. Razdvojeni na nastavi, i odmore će imati u različito vrijeme, pa u mnogim školama od ponedjeljka školska zvona neće ni zazvoniti.

Užurbano je i u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga koja će od ponedjeljka “iznajmiti” prostor privremenim podstanarima, najmlađim učenicima iz dviju, u potresu stradalih, zagrebačkih osnovnih škola - susjedne OŠ Rapska te OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Varšavske ulice. Ukupno ni 40-ak djece. Zlatka Stića, ravnatelja PŠ V. Preloga, jučer smo zatekli upravo dok je s predstavnicima OŠ Rapska ‘glancao’ posljednje pojedinosti.

- Oduševljeni smo. Ovakve uvjete ne bismo mogli osigurati u svojoj školi - ne krije zadovoljstvo Diana Dujmović, ravnateljica OŠ Rapska, čijih 26 učenika u ponedjeljak stiže na nastavu u “Prelog” gdje će biti razdvojeni u tri skupine i učionice - posebno učenici prvog (njih deset) i drugog razreda (osam), te zajedno osam učenika trećeg i četvrtog razreda. Za njih je rezerviran prvi kat.

Sportska dvorana

U prizemlju, u sportskoj dvorani, preuređen je prostor za nastavu osmero djece iz OŠ J. J. Strossmayera (sedam iz prvog razreda te jedan iz četvrtog): - Sve što je Capak napisao, mi smo pripremili. Očekujemo malce da dođu u našu školu, nećemo ih podučavati srednjoškolske predmete - poručuje Zlatko Stić.

U OŠ Lovre pl. Matačića u Folnegovićevu naselju taman su završavali s postavljanjem žutih traka na ulazu u školu, razmaknutih na dva metra, kako bi najmlađi “povratnici” od ponedjeljka i fizički stekli dojam kako će ubuduće izgledati njihov ulazak u školu. Na ulazu će biti postavljen i spužvasti otirač za obuću s dezinfekcijskim sredstvom, dezinficijensi za ruke, a djeci, kao i djelatnicima, odmah na ulazu mjerit će se temperatura.

- Grad je školama osigurao beskontaktne toplomjere. Prema uputama, roditelji djeci trebaju izmjeriti temperaturu i prije dolaska u školu te upisati u informativku, ali mi ćemo isto ponoviti na ulazu u školu - prepričava ravnatelj Tomislav Milek, u čiju se školu u ponedjeljak vraća 12 mališana od prvog do četvrtog razreda, podijeljenih u dvije skupine (šest prvaša i drugaša u jednoj, te isto toliko učenika 3. i 4. razreda u drugoj grupi).

I ovdje je za njih sve spremno, učionice, ormarići, toaleti, higijenske potrepštine, kuhinja u kojoj će kuhar Marijo Janc pripremati obroke. Pitamo ravnatelja Mileka što očekuje od ponedjeljka: - Škole su odradile super posao, očekujem da će dva tjedna proći prema planu, a ostalo ćemo vidjeti - zaključuje Milek.

Rezultati mature 20. srpnja, dva dana kasnije podjela svjedodžbi

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, središnje tijelo za provedbu državne mature, objavilo je detaljan kalendar održavanja ispita iz obaveznih i izbornih predmeta na maturi u ljetnom roku, koji će se održavati od 8. lipnja do zaključno 3. srpnja. Prva objava rezultata mature bit će 15. srpnja, rok za prigovore predviđen je do 17. srpnja, 20. srpnja bit će konačna objava rezultata. Dva dana kasnije, 22. srpnja, bit će podjela svjedodžbi.

Na ljetnom roku državne mature prvi su na redu ispiti iz hrvatskog jezika. Ispit iz više, A razine, maturanti će pisati 8. lipnja, a iz niže, B razine, 9. lipnja. U srijedu, 10. lipnja, esej će pisati maturanti koji su se odlučili za A razinu, a u petak, 12. lipnja, oni B razine. Matematika je kao drugi obavezni predmet na redu krajem lipnja. Učenici će A razinu pisati 23. lipnja, a dan kasnije, 24. lipnja, piše se ispit iz matematike niže, B razine. Treći obavezni predmet - prvi strani jezik - polaže se od 17. do 19. lipnja.

Većina maturanata, njih više od 90 posto, polagat će engleski jezik. Učenici koji su se odlučili za A razinu polagat će engleski 18. lipnja, a B razina polaže se dan kasnije, 19. lipnja. Oni koji je prvi jezik njemački ili španjolski pisat će i A i B razinu 17. lipnja. Tijekom 18. lipnja pisat će se francuski, a 19. lipnja talijanski jezik. Materinski jezici nacionalnih manjina pišu se 15. lipnja i 16. lipnja. Izborni predmeti, koji se ipak pišu, održat će se u drugom bloku polaganja od 25. lipnja do 3. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:28