TITANOV DIOKSID

Aditiv E 171 ne smije se koristiti u hrani dok se za uporabu u lijekovima traži alternativa

Ne smatra se sigurnim ako se upotrebljava kao prehrambeni aditiv, a najviše se upotrebljava u proizvodima popularnima među djecom

Ilustracija

 Alad/Imagebroker/Profimedia

Titanov dioksid, odnosno aditiv E 171 više se ne smije upotrebljavati u hrani. Europska komisija donijela je konačnu odluku nakon što je zadnjih nekoliko godina propitivana sigurnost hrane uslijed korištenja tog aditiva.

To je propisano Uredbom Europske komisije 2022/63 оd 14. siječnja 2022. o izmjeni priloga II. i III. Uredbi (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu titanova dioksida (E 171) kao prehrambenog aditiva.

Titanov dioksid (E 171) tvar je koja je odobrena kao bojilo u određenim vrstama hrane, a kako je navedeno u Rezoluciji Europskog parlamenta od 8. listopada 2020., kad se EP očitovao o nacrtu uredbe o specifikacijama i pozvao Komisiju da primijeni načelo predostrožnosti i ukloni titanov dioksid (E 171) s popisa dopuštenih prehrambenih aditiva Unije, titanov dioksid (E 171) je djelomično izrađen od nanočestica i uglavnom se nalazi u hrani kao što su slastice, kolači, deserti, sladoled, keksi, čokoladne pločice, pekarski proizvodi i peciva.

Njegova glavna funkcija je osigurati bijelu boju ili neprozirnost proizvoda, a uglavnom se upotrebljava u prehrambenim proizvodima koji su posebno popularni među djecom, kao što su žvakaće gume, slatkiši, čokolade i sladoled, što izaziva zabrinutost u pogledu moguće visoke izloženosti tog osjetljivog dijela stanovništva.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u više je navrata od 2016. procjenjivala rizik uporabe titanovog dioksida. Prema znanstvenom mišljenju o procjeni sigurnosti titanova dioksida (E 171) kao prehrambenog aditiva, koje je objavljeno 6. svibnja 2021. Agencija na temelju svih dostupnih dokaza navodi kako se ne može isključiti zabrinutost zbog genotoksičnosti te je s obzirom na brojne nesigurnosti zaključila da se titanov dioksid (E171) više ne može smatrati sigurnim ako se upotrebljava kao prehrambeni aditiv. Agencija nije utvrdila niti preporučila nova ispitivanja koja bi mogla ublažiti zabrinutost zbog genotoksičnosti i preostale nesigurnosti.

Kako navodi i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP/S&D) istraživanja su pokazala kako aditiv, koji se naveliko koristi da hrana poput sladoleda, dječje hrane, pekarskih i mliječnih proizvoda izgleda svjetlije i privlačnije, loše djeluje na mikrofloru crijeva te izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu rezultirati rakom. Zaključak EFSA-e, koji se temelji na tisućama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost kemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu. Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka i istraživanja na miševima su pokazala da veće doze titanovog dioksida izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora.

- Ova odluka nije nikog iznenadila, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je prošle godine objavila da se titanov dioksid više ne može smatrati sigurnim za ljudsku prehranu, Parlament i Vijeće su podržali procjenu i Europska komisija je sada donijela uredbu da se on potpuno zabranjuje. Bilo je otpora od strane industrije, no E171 ne služi ni očuvanju hrane, ni poboljšanju hranjivosti, već samo tome da proizvod bude ljepši. Ljepši, ali i opasan za zdravlje - pojasnila je Biljana Borzan iz Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Dodaje kako se radi o spoju koji se dugo koristio u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam.
- U mikrodozama doduše, koje nisu bile izravno opasne za zdravlje, no titanov dioksid se s vremenom akumulira u tijelu i opasnost raste. Nužno je pratiti znanost i najnovije spoznaje tkati u zakone koji štite zdravlje građana, pogotovo kada je hrana u pitanju. EU je prva od velikih svjetskih tržišta donijela ovakvu zabranu, no vjerujem da će to sada napraviti i drugi – kazala je Borzan.

Kako bi se omogućio neometan prijelaz, Uredbom je određeno da se hrana koja sadržava titanov dioksid (E 171) i upotrebljava se u skladu s pravilima važećima prije datuma stupanja na snagu ove Uredbe može stavljati na tržište u razdoblju od šest mjeseci nakon tog datuma. Nakon tog datuma smije ostati na tržištu do isteka minimalnog roka trajanja ili krajnjeg roka uporabe.

Nadalje, u odgovoru na zahtjev Komisije, kako je navedeno u Uredbi, Europska agencija za lijekove (EMA) dostavila je 8. rujna 2021. znanstvenu analizu tehničke svrhe uporabe titanova dioksida (E 171) u lijekovima, izvedivosti zamjene i mogućih rokova za alternative.

"EMA je u svojim zaključcima navela da se titanov dioksid, iako ima više funkcija, uglavnom koristi u lijekovima kao bojilo i sredstvo za zamućivanje. Istaknula je i da se titanov dioksid često upotrebljava u čvrstim i polučvrstim oralnim farmaceutskim oblicima brojnih osnovnih lijekova. EMA je uz to istaknula da bi s tehničkog stajališta trebalo biti moguće pronaći alternative za zamjenu premaza koji sadržavaju titanov dioksid (E 171), i u bojilima i za druge uporabe. Međutim, naglasila je i da nije potvrđeno da je to u ovoj fazi izvedivo jer bi zamjena titanova dioksida (E 171) negativno utjecala na kvalitetu, sigurnost i djelotvornost lijekova. EMA je istaknula potrebu za pažljivom procjenom alternativa, prije svega kako bi se osigurala njihova kompatibilnost s različitim komponentama pojedinačnih farmaceutskih proizvoda", navedeno je.

Na temelju znanstvene analize EMA-e te kako bi se izbjegla nestašica lijekova koja bi mogla negativno utjecati na javno zdravlje, Uredbom je propisano da bi titanov dioksid (E 171) trebao privremeno ostati na popisu odobrenih aditiva kako bi se omogućila njegova uporaba kao bojila u lijekovima dok se ne razviju odgovarajuće alternative za njegovu zamjenu uz zajamčenu kvalitetu, sigurnost i djelotvornost predmetnih lijekova. No, istaknuto je kako bi tijekom tog razdoblja titanov dioksid (E 171) trebao biti na popisu bojila koja se ne smiju izravno prodavati potrošačima.

Komisija se obvezala da će u roku od tri godine od datuma stupanja na snagu ove Uredbe preispitati potrebu zadržavanja titanova dioksida (E 171) na popisu prehrambenih aditiva Unije za isključivu uporabu kao bojila u lijekovima ili njegova brisanja s tog popisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:36