ZVONO ZA UZBUNU

Podaci danske vlade pokazuju da je ledeni pokrov samo u utorak izgubio 8,5 milijardi površinske mase
Ilustracija
 Benoit Lecavalier// Swns/Profimedia

Ogromna ledena ploča Grenlanda se otapa, a količina leda koja nestaje u jednom danu ovoga tjedna, dovoljna je da cijela Florida bude potopljena s razinom od pet centimetara vode, utvrdili su istražitelji.

Podaci danske vlade pokazuju da je ledeni pokrov samo u utorak izgubio 8,5 milijardi površinske mase. Dodatnih 8,4 milijardi tona je izgubljeno u četvrtak, prema podacima stranice Polarni portal.

Led koji se topi na Grenlandu teče kao voda u ocean, gdje pridonosi porastu globalne razine mora uzrokovane klimatskim promjenama koje su izazvali ljudi, piše The Guardian.

- To je vrlo visoka razina otapanja i vjerojatno će promijeniti lice Grenlanda, jer će biti vrlo snažan pokretač za ubrzano topljenje leda u budućnosti, a samim time i porasta razine mora, izjavio je Marco Tedesco, stručnjak za ledenjake na Sveučilištu Columbia i pomoćni znanstvenik u Nasi.

Tedesco je rekao da dio visokog tlaka usisava i zadržava topliji zrak s juga poput usisavača i drži ga iznad istočnog Greenlanda, uzrokujući u srijedu u toj regiji temperaturne rekorde od 19,8 °C. Kako se topi sezonski snijeg, dolazi do izlaganja tamnije ledene jezgre, koja se zatim topi i pridonosi porasti razine mora.

- Imali smo ovakve atmosferske događaje u prošlosti, ali sada su sve dulji i učestaliji, rekao je Tedesco.

- Snijeg je poput zaštitnog pokrivača, pa jednom kad nestane, doći će do sve bržeg otapanja, tako da je teško sada predvidjeti što će se događati. Nevjerojatno je vidjeti koliko su ranjiva ta ogromna, divovska područja leda. Zaprepašten sam koliko su moćne sile koje djeluju na njih, rekao je.

Sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od lipnja do kolovoza. Podaci danske vlade pokazuju da je otok izgubio više od 100 milijardi tona leda od početka lipnja ove godine i dok je otapanje manje nego 2019. godine kada je 11 milijardi tona leda izgubljeno u jednom danu, zahvaćena površina je ove godine veća.

- Teško je reći hoće li ovo biti rekordna godina, ali imamo tonu toplog i vlažnog zraka iznad ledene ploče koja uzrokuje nevjerojatnu količinu otapanja, rekao je Brad Lipovsky, stručnjak za glečere na Sveučilištu Washingtonu.

- Ono što jako zabrinjava je politički odgovor odnosno to što ga nema. Razina mora raste poput usporenog vlaka, ali jednom kada krene nećete to moći zaustaviti. To nisu dobre vijesti, rekao je.

Kada bi se otopio sav led na Grenlandu, globalna razina mora bi skočila za oko 6 metara. Iako se to neće dogoditi u nekom doglednom vremenskom razdoblju, znanstvenici upozoravaju da najveći otok na svijetu doseže točku preokreta zbog utjecaja globalnog zagrijavanja.

Led na Greenlandu se topi brže nego ikad u posljednjih 12.000 godina, izračunali su znanstvenici, a gubitak leda se kretao brzinom od oko milijun tona u minuti 2019. godine. Ova stopa, koja se ubrzava kako temperature nastavljaju rasti, mijenja oceanske struje, mijenja morske ekosustave i predstavlja direktnu prijetnju mnogobrojnim obalnim gradovima diljem svijeta, kojima prijete poplave. Istraživanje iz 2019. pokazuje da bi otapanje ledene ploče Greenlanda do kraja stoljeća značilo porast razine mora između 5 i 33 centimetra.

- Na putu smo da dosegnemo sredinu ili gornju granicu tih procjena, rekao je Lipovsky.

- To je jako zabrinjavajuće. Zadatak je jasan, moramo doći do neto-nulte emisije, ali također moramo zaštititi stanovništvo diljem obale. To za njih predstavlja direktnu prijetnju, rekao je.

Na popisu najugroženijih gradova su osim našeg Dubrovnika, i Venecija, Rodos, zatim New York, London i Šangaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43