ČISTA ENERGIJA

Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine, projekt je vrijedan oko 12 milijuna kuna

Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju

 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su u četvrtak na Prisavlju Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana, izvijestili su iz REGEA-e. U ime HRT-a Sporazum je potpisao glavni ravnatelj Robert Šveb, a ispred REGEA-e ravnatelj dr. sc. Julije Domac.

- Ponekad je poslati poruku, komunicirati, jednako važno kao i realizirati investiciju. HRT ovim Sporazumom čini oboje. Komunicira jasnu poruku kako održivost i obnovljivi izvori nemaju alternativu i istovremeno pokreće konkretni projekt čiji je krajnji rezultat sunčana elektrana na krovu zgrade javne televizije kao i na nadstrešnicama na dijelu parkirnih mjesta – izjavio je je ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac te nastavio:

- Baš kao što čovječanstvo treba provesti održivu energetsku transformaciju, tako i HRT prolazi kroz svoje transformacije te kao jedini javni televizijski servis treba zadržati svoju važnu ulogu u ovome društvu. Jednako važna je i energetske neovisnost jednog društva što možemo postići jedino povećanim korištenjem obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori energije pružaju nam priliku da postanemo bolje društvo, neovisno društvo – održivije, pravednije i uključivije. Ne zaboravimo, iako je danas topao, gotovo ljetni dan, pred nama je zima koja neće biti laka i upravo zato je sada trenutak da planiramo i znamo kako ćemo se grijati i ove i svih budućih zima pred nama. Hrvatska kao zemlja sunca ima na raspolaganju konkretna rješenja – trenutak je i da ih počne koristiti na krovovima svih naših zgrada - istaknuo je Domac.

image

Dr.sc. Julije Domac

Berislav Žužić

Iz REGEA-e su izvijestili kako je projekt sunčane elektrane planirane snage 1,5 MW okvirne vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuo je kako je HRT je u svojim programima i do sada ukazivao na potrebu aktivnije zaštite okoliša, a ubuduće će toj temi davati još i puno više prostora i značaja, izvijestili su.

-Danas živimo u svijetu opterećenom velikim promjenama koje utječu na naše živote, a još više će utjecati na živote budućih generacija. Pandemije, potresi, a sada i rat u Ukrajini, inflacija i druge popratne nedaće svakodnevnog života preokupiraju našu pažnju i prevladavaju u medijima. Usprkos tome što o drugoj krizi ne govorimo dovoljno - ona se ipak događa, a njene posljedice mogu biti još opasnije za opstanak čovječanstva -kazao je Šveb.

Dodao je kako je HRT u svojim programima i do sada ukazivao na potrebu aktivnije zaštite okoliša, a ubuduće će toj temi davati još i puno više prostora i značaja.

- Danas sa zadovoljstvom i ponosom potpisujemo Sporazum o izradi Studije za izgradnju sunčane elektrane na Prisavlju, koja će, kada jednog dana bude realizirana, dati svoj doprinos našoj ukupnoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije - istaknuo je Šveb ističući kako taj put nema alternative te kako HRT ovim putem želi potaknuti i ostale institucije ali i građane Hrvatske da se pridruže u prilagodni i borbi protiv klimatskih promjena.

image

Robert Šveb i Julije Domac potpisali su sporazum

Berislav Žužić

U realizaciji izgradnje sunčane elektrane, HRT će preferirati financiranje iz fondova ili ESCO model financiranja, čime neće investirati javni novac u izgradnju. Besplatna tehnička pomoć osigurana je kroz projekt PVMax, financiranim iz programa ELENA Europske investicijske banke, a koji provodi REGEA.

Projekt PVMax započeo je 1. srpnja 2021. godine sa ciljem pripreme i pokretanja investicije u najmanje 100 MW fotonaponskih elektrana na teritoriju Republike Hrvatskoj. Ukupna vrijednost dodijeljene tehničke pomoći od strane Europske investicijske banke (program ELENA) iznosi oko 15 milijuna kuna. U sklopu projekta tijekom tri godine namjerava se obuhvatiti više od 3000 zgrada – obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada. Projektom će se osim pripreme sunčanih elektrana provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet sunčanih elektrana.

Dodajmo kako su veći udio energije iz obnovljivih izvora i veća energetska učinkovitost neophodni i za ostvarenje europskog zelenog plana i klimatske neutralnosti do 2050. godine.

U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići te ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:24