FEDARENE

Na razini EU djeluje preko 350 energetskih agencija, a krovno udruženje koja okuplja agencije i regije, FEDARENE, djeluje 33 godine

Press konferencija FEDARENE u španjolskom gradu Léonu

 REGEA

Predsjednik europske federacije regija i regionalnih agencija koje se bave energijom i zaštitom okoliša FEDARENE Julije Domac i ministar gospodarstva i financija španjolske regije Kastilja i Léon Carlos Fernando Corriedo, održali su u utorak zajedničku press konferenciju u španjolskom gradu Léonu.

Kako su izvijestili iz REGEA-e, čiji je Domac ravnatelj, povod konferenciji je bila generalna skupština jedne od najvećih europskih inicijativa – federacije regija i energetskih agencija, FEDARENE, koja okuplja više od 80 energetskih agencija i regija u 25 EU zemalja, a koja će kroz dvodnevna događanja raspraviti pitanje koje si postavljaju sve zemlje članice – kako imati pouzdanu opskrbu energijom po pristupačnim cijenama i kako se prilagoditi klimatskim promjenama.

"Neodrživost dosadašnjeg sustava sve više i sve jače izlazi na vidjelo, a i ljeto i zima pred nama mogli bi donijeti velike izazove u opskrbi energijom. Kako obnovljiva energija postaje najvažniji izvor energije i imperativ u osiguravanju europskog napretka, stabilnosti i političke neovisnosti; regije, gradovi i njihove energetske agencije bit će ključ provedbe konačne energetske transformacije Europske unije", istaknuo je Julije Domac..

Dodao je kako je vrijeme za proširenje i replikaciju velikih projekata i inovativnih koncepata koje su razvile energetske agencije tijekom proteklih godina širom Europske unije.

"FEDARENE će i dalje biti predvodnik inicijativa za održivu energiju i zaštitu klime te snažan partner na svim političkim razinama - od regija do Europske komisije. Kao predsjednik FEDARENE djelujem već punih devet godina, a ono čemu danas svjedočimo je transformacija na svim razinama koja se događa brzo i koju trebamo moći i znati pratiti", istaknuo je dr. sc. Julije Domac.

Ministar Carlos Fernando Corriedo rekao je kako se trenutni španjolski energetski i klimatski okvir temelji na ciljevima nacionalne klimatske neutralnosti za 2050., 100% obnovljive energije u mixu električne energije i 97% obnovljive energije u ukupnoj energetskoj bilanci. Kao takav, fokusira se na masivni razvoj obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost, elektrifikaciju i obnovljivi vodik. Unatoč svom dosadašnjem značajnom napretku u dekarbonizaciji i povećanom udjelu obnovljivih izvora energije u sektoru električne energije, u ukupnom energetskom miksu Španjolske još uvijek u velikoj mjeri dominiraju fosilna goriva, kazao je. Posebice, sektore prometa, industrije i građevinarstva čeka značajan posao kako bi ispunili ciljeve zemlje za dekarbonizaciju i veći udio obnovljive energije.

"Kada se provedu svi španjolski planovi i strategije, pojavit će se potpuno drugačiji energetski sektor u kojem fosilna goriva više neće biti dominantna, a sektori krajnjih korisnika bit će uglavnom elektrificirani. Takav transformirani energetski krajolik dolazi s novim izazovima i pruža nove mogućnosti. Moramo biti spremni na njih i zato su nam važne energetske agencije i njihov rad. Oni danas vode i podržavaju ovaj put transformacije", zaključio je Carlos Fernando Corriedo.

Na razini EU djeluje preko 350 energetskih agencija, a krovno udruženje koja okuplja ne samo energetske agencije EU već i velike europske regije, FEDARENE, djeluje punih 33 godina.

U REGEA-i navode i kako dr.sc. Julije Domac predsjeda inicijativom od 2013. godine, a na spomenutoj skupštini održanoj u Leonu, izabran je u četvrti mandat. "Devet godina jedan je Hrvat na čelu jake i uspješne inicijative koja je pod njegovim predsjedanjem narasla od 55 članica iz 18 država članica Europske unije na 84 članice iz 25 država članica", istaknuli su.

Također ističu kako je FEDARENE danas pouzdan partner europskih institucija, sudjeluje u brojnim projektima kao partner Europske komisije, uključujući i važne inicijative poput Sporazuma gradonačelnika i ManagEnergy.

"U posljednjih 9 godina FEDARENE inicijativa naporno je radila kako bi osnažila lokalne i regionalne energetske agencije te osigurala da njihove vještine i stručnost budu prepoznate na europskoj razini. To je nedavno postignuto u planu REPowerEU, gdje se Europska komisija obvezuje "raditi s državama članicama na promicanju razvoja regionalnih i lokalnih energetskih agencija kao jedinstvene ulazne točke za energetske projekte". Lokalne vlasti putem svojih lokalnih i regionalnih energetskih agencija također se spominju kao idealno mjesto za mobilizaciju građana za energetsku učinkovitost i poticanje promjena u ponašanju.

Bez jake lokalne razine neće biti ni energetske transformacije, jer ovo je priča koja kreće lokalno, a nacionalne vlade moraju dati okvire i omogućiti potrebnu transformaciju", istaknuto je u objavi.

Podsjetimo kako je Europski parlament na prošlotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao i glasao o osam zakonskih prijedloga za borbu protiv klimatskih promjena, koji pokrivaju promet, industriju, energetiku, poljoprivredu te socijalne mjere za pravednu tranziciju. Riječ je o ključnim nacrtima zakona EU-a u okviru paketa "Fit for 55", kako bi se emisije stakleničkih plinova Unije smanjile najmanje za 55 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:55