ZAŠTITA OKOLIŠA

Hvarski planinari provode projekt ‘Pakleni otoci u plavom i zelenom‘, ove subote provest će ekološku akciju

PD Hvar s partnerima organizira akciju uklanjanja otpada s morskog dna u šest uvala koje se nalaze pod najvećim pritiskom nautičkog turizma

Projektom žele doprinijeti očuvanju morskog i obalnog ekosustava Paklenih otoka

 Zvonimir Barisin/Cropix

“Pakleni otoci u plavom i zelenom” naziv je projekta u okviru kojeg će se provesti akcije uklanjanja otpada s morskog dna u području akvatorija Paklenih otoka i to u šest uvala koje se nalaze pod najvećim pritiskom nautičkog turizma. To su: Stipanska, Palmižana, Ždrilca, Vlaka, Taršće i Jerolim.

Nositelj ovog projekta, ukupne vrijedosti 100.990 kuna, je Planinarsko društvo Hvar, a partneri Grad Hvar, Javna ustanova More i Krš te Zajednica sportskih udruga Grada Hvara.

Planinarsko društvo Hvar ostvarilo je potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na natječaju za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva (udruga). Tako će Fond sufinancirati provedbu ovog projekta sa 80 posto, a preostali dio Grad Hvar, donacije i vlastita sredstva.

Kako kazuju u Planinarskom društvu Hvar, prva akcija održat će se u subotu, 8. listopada 2022., a sudjelovat će ronioci s otoka Hvara i iz Splita, te volonteri na kopnu koji će im biti podrša u preuzimanju otpada. Akcija će trajati od 9.30 do 17 sati, a odradit će se po 2 zarona u navedenim uvalama.

- U akciji će sudjelovati 30-ak ronioca te se nadamo ukloniti većinu otpada s morskog dna iz tih uvala. Sljedeća akcija planirana je za proljeće 2023. kada ćemo osim ronioca uključiti i veći broj volontera na kopnu koji će prikupljati otpad s plaža, koji se tijekom zimske sezone nakupi donosom struja i valova u znatnim količinama – kazala nam je Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

Ističe kako projektom žele doprinijeti očuvanju morskog i obalnog ekosustava Paklenih otoka, koji pripadaju ekološki značajnim područjima te su uvršteni u mrežu Natura 2000.

- Prikupljanjem otpada smanjit ćemo onećišćenje morskog dna te time izravno doprinijeti obnovi morskih ekosustava, održavanju bioraznolikosti te očuvanju zdravlja ljudi. Želimo skrenuti pažnju lokalne zajednice ali i turista o sve većem problemu morskog otpada te ih osvijestiti o odgovornosti koju svaki pojedinac ima kada se radi o očuvanju okoliša i mora s kojim, i od kojeg svakodnevno živimo – istaknula je Mira Ćurin.

Dodaje i kako će logističku podršku pružiti Nautički centar Hvar, Komunalno društvo Hvar, ronilački centar Aqualis, ronilački centar Sub-merus i PSD Giričić. Projekt financijski podupiru Crveni križ Hvar, ACI d.o.o. i Carpe Diem Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:11