FINALNO IZVJEŠĆE IPCC-a

"Sažetak za kreatore politike" moraju odobriti predstavnici vlada iz 195 zemalja diljem svijeta, a proces odobravanja ovogodišnjeg izvješća bio je najduži i najsporniji u povijesti IPCC-a

Ilustracija

 Kevin Schley/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako se odnositi prema industriji fosilnih goriva ostaje najveće pitanje nakon ovotjednog objavljivanja trećeg i konačnog izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene, vodeće svjetske agencije za klimatska pitanja.

-Kako da govorite o ublažavanju klimatskih promjena bez suočavanja s industrijom fosilnih goriva? To je kao da želite prepričati Ratove zvijezde bez da ste spomenuli Dartha Vadera- kaže sociolog okoliša Robert Brulle sa Sveučilišta Brown.

Prva dva izvješća, oba objavljena tijekom prošle godine, bavila su se znanstvenim dokazima o klimatskim učincima i ranjivosti država i regija na daljnje zagrijavanje. No ovo treće izvješće više se bavi potencijalnim rješenjima, koja su posljednjih godina bila žarišna točka kontroverzi i za industriju fosilnih goriva, kao i za vlade zemalja bogatih naftom.

Društveni znanstvenici bili su uspješni u nastojanju da što više njihovih istraživanja bude uključeno u izvješća IPCC-a, poput pobijanja tvrdnji da su manje razvijenim zemljama potrebna fosilna goriva kako bi se uhvatila u koštac sa siromaštvom do objašnjena o tome kako se blokira klimatska politika. U izvješću je jedna stvar bila potpuno jasna: tehnologije i politike potrebne za adekvatno rješavanje klimatskih promjena postoje, a jedine stvarne prepreke su politika i interesi fosilnih goriva.

Uloga industrije fosilnih goriva istaknuta je na gotovo 3000 stranica izvješća, ali istraživači primjećuju da je misteriozno izostala iz "Sažetka za kreatore politike" - tradicionalno prvog dijela izvješća koji je objavljen i često privlači najveću pozornost medija. Raniji nacrt sažetka koji je procurio, a koji je zatim objavio Guardian, opisao je industriju fosilnih goriva kao jedan od subjekata koji su aktivno radili protiv klimatske politike.

Brulle, čije se istraživanje više puta citira u izvješću, bio je zaprepašten kad je vidio završni rad. -Znanstvenici su odradili svoj posao i u izvješću dali dovoljno materijala. No kreatori politika imali su očito završnu riječ- objasnio je.

Za razliku od poglavlja koji se bave tvrdim istraživanjima, koja u potpunosti kontroliraju znanstvenici koji ih istražuju i pišu, "Sažetak za kreatore politike" moraju odobriti predstavnici vlada iz 195 zemalja diljem svijeta, a proces odobravanja ovogodišnjeg izvješća bio je najduži i najsporniji u povijesti IPCC-a. Prema izvješćima koja su procurila, predstavnici Saudijske Arabije posebno su se zalagali za razvodnjavanje narativa o gašenju proizvodnje fosilnih goriva.

Predstavnici naftnih kompanija također su bili uključeni u ovaj proces kao autori i urednici izvješća, što je zapravo praksa od početka. No u posljednjem izvješću, viši djelatnik državnog poduzeća za naftu i plin u Saudijskoj Arabiji(Saudi Aramco) - bio je jedan od dva koordinirajuća glavna autora za poglavlje o međusektorskim perspektivama. Dugogodišnji djelatnik Chevrona bio je pak urednik recenzije za poglavlje o energetskim sustavima.

Unatoč utjecaju naftnih kompanija i zemalja bogatih naftom, izvješće ipak još uvijek naglašava negativan utjecaj industrije fosilnih goriva na kreiranje politike i pritom demontira neke od omiljenih mitova industrije. U novom poglavlju pod nazivom "Potražnja, usluge i društveni aspekti ublažavanja", istraživači su primjerice doveli u pitanje dugotrajno uvjerenje da je potrošnja fosilnih goriva u potpunosti vođena potražnjom.

-Ono što smo uspjeli pokazati bilo je zapravo suprotno: nema održivog razvoja ili razvoja bez ublažavanja klimatskih promjena- zaključila je Julia Steinberger, profesorica na sveučilištu Lausanne i suradnica u izradi toga poglavlja.

Zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da nacionalne obveze preuzete sporazumom u Parizu 2015. godine neće biti dostatne te da će do 2100. godine dovesti do zagrijavanja znatno iznad tri stupnja, u usporedbi s predindustrijskim razinama, priopćeno je iz EP-a.

Europarlamentarci ističu kako trebaju raditi na tome da klimatski paket EU-a „Fit for 55“ do 2030. godine bude u potpunosti u skladu s Pariškim sporazumom, te da Europska unija mora ostati svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:22