ROMANA JERKOVIĆ

Glavne poteškoće u realizaciji plana REPowerEU hrvatska eurozastupnica vidi u različitim startnim pozicijama država članica

Romana Jerković:Energetska tranzicija mora sadržavati i snažnu socijalnu komponentu te doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva

 Ured zastupnice

Hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) članica je Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu. Nakon što je Europska komisija predstavila Plan REPowerEU, pitali smo je za komentar. U Komisiji smatraju kako je preobrazbu europskog energetskog sustava važno provesti brzo iz dva razloga: prekid ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima koja se koriste kao gospodarsko i političko oružje i koja europski porezni obveznici plaćaju gotovo 100 milijardi eura godišnje te borba protiv klimatske krize.

Zastupnicu Jerković pitali smo koliko su ciljevi tog plana ostvarivi.

- Glavni ciljevi REPowerEU-a su okončanje ovisnosti o ruskim energentima u što je moguće kraćem roku, te osiguranje dugoročno održive opskrbe energijom. REPowerEU uglavnom se usredotočuje na to kako na kontroliran način prestati s uvozom ruskog plina do 2027. godine. Svjedočimo ratno-ekonomskoj razini mobilizacije kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu gdje je Europa spremna platiti višu cijenu energenata u kratkom i srednjem roku kako bi dugoročno ojačala svoju geopolitičku poziciju vis-a-vis Rusije ne dopuštajući joj da nastaviti koristiti energetsku politiku kao instrument za ostvarivanje svojih gospodarskih, sigurnosnih i vanjskopolitičkih ciljeva. Dugoročno gledano, smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i ubrzanje energetske tranzicije prema čistijim oblicima energije nema stvarnu alternativu. Izvjesno je kako će energetska kriza dodatno ubrzati tranziciju prema zelenijim tehnologijama – kaže europarlamentarka Romana Jerković.

Dodaje kako "istovremeno u našem pristupu moramo biti pragmatični i osigurati ciljane energetske potpore najranjivijim skupinama u našem društvu".

- Energetska tranzicija mora sadržavati i snažnu socijalnu komponentu te doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva, a ne njegovom povećanju. Energetska tranzicija bi morala biti uključiv proces, a nipošto proces koji bi za posljedicu imao raslojavanje društva na one koje imaju pristup čistoj energiji i na one koji nemaju. Uz porast cijena energije, a imajući u vidu i rekordno visoke stope inflacije, sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te je prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima. Programi obnove i obnovljivih izvora energije moraju ići ruku pod ruku u borbi protiv energetskog siromaštva, a u tom segmentu nova strategija ne nudi ništa novo – naglašava Romana Jerković.

Zanimalo nas je i što smatra najvećom koristi, a koje su eventualne poteškoće u realizaciji plana REPowerEU.

- Hrvatskoj se zbog njenog geografskog položaja i velikog energetskog potencijala u segmentu obnovljivih izvora energije pruža velika razvojna prilika, uključujući mogućnost da postane regionalno energetsko čvorište oslanjajući se na svoju dobro razvijenu energetsku infrastrukturu. U svjetlu svih novih izazova s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme, smatram kako je potrebno započeti s izradom nove hrvatske energetske strategije kojom bismo definirali viziju i jasan vremenski okvir za ispunjenje ciljeva. Sveobuhvatna nacionalna energetska strategija koja bi doprinijela postizanju cilja klimatski neutralne Europe do 2050. ključan je preduvjet za sustavno bavljenje ovom problematikom – smatra zastupnica Jerković.

Nova nacionalna energetska strategija, ističe nadalje, morala bi kao glavni cilj osigurati, a što su i glavni ciljevi europske Energetske unije, cjenovno pristupačnu i čišću energiju za građane i za industriju, te diverzifikacijom osigurati sigurnost opskrbe.

- Također, nova nacionalna energetska strategija morala bi adresirati i pitanje predugog čekanja na izdavanje dozvola za obnovljive izvore energije, čime bi dodatno potaknuli i ubrzali investicije u obnovljive izvore energije i u energetsku učinkovitost, a što je i u skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz nove europske strategije – kaže hrvatska europarlamentarka.

Glavne poteškoće u realizaciji ovog plana Romana Jerković vidi u različitim startnim pozicijama država članica.

- Neke su već daleko odmakle u prelasku na održivije oblike energije, dok su druge i dalje vrlo ovisne o uvozu ruskih energenata. Tu imamo i pitanje neadekvatne integriranosti pojedinih nacionalnih energetskih sustava unutar šireg europskog energetskog sustava što ih čini dodatno ranjivim. Smatram kako će novi europski dobrovoljni mehanizam za zajedničku nabavu plina na svjetskim tržištima pomoći državama članicama da uravnoteže pritisak cijena i da se adekvatno pripreme za nadolazeću sezonu grijanja. Uspostava takvog zajedničkog mehanizma veliko je postignuće koje vrlo snažno demonstrira europsku solidarnost i jedan od alata koji može doprinijeti ispunjavanju ciljeva RePowerEU-a – zaključuje zastupnica Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:15