PLAVO GOSPODARSTVO

Na radionici u Biogradu na Moru predstavljeni su i hrvatski i talijanski startupovi koji su nositelji novih tehnologija i njihove primjene

Međunarodna konferencija ”Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana – u Jadranu”

 Zvonko Pavic/Cropix

"Javne investicije mogu imati multiplikativne učinke ako poduzetnici imaju olakšan pristup sredstvima za razvijanje proizvoda i usluga,“ poručila je voditeljica hrvatskog ureda Europske investicijske banke Sladjana Ćosić na međunarodnoj radionici "Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana – u Jadranu“, održanoj u petak u Biogradu na Moru sklopu manifestacije o podvodnoj robotici Breaking the Surface, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Radionica je dio strateškog projekta InnovaMare iz Interreg programa Italija-Hrvatska, a organizatori radionice su Hrvatska gospodarska komora, hrvatski startup SeaCras, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva uz podršku partnerskih institucija, uključujući Grupu Europske investicijske banke, Glavnu upravu za pomorstvo i ribarstvo, Mercator Ocean International i Sustav za promatranje i prognoziranje obalnih oceana Balearskih otoka.

Ćosić je kazala i da razvoj oceanskih tehnologija ovakve vrste jača autonomnost Europe i omogućava učinkovito upravljanje resursima. Osvrnula se na dostupne modalitete financiranja i načine kako u EIB-u podupiru inovacije u području plavog gospodarstva.

image

Mateo Ivanac

Zvonko Pavic/Cropix

„Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare HGK upravo je potaknuti suradnju javnog i privatnog sektora, a time i razvoj novih alata, procesa i tehnologija. To je način kako možemo podići ljestvicu i konkurentnost u domeni plavog gospodarstva. Glavni povod današnje radionice bio je povezati te inovativne alate startupova s mogućnostima financiranja koje imaju na raspolaganju,“ rekao je voditelj projekta InnovaMare, Mateo Ivanac iz Hrvatske gospodarske komore.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver istaknuo je važnost podupiranja morskog i obalnog održivog rasta, kao i ulaganja ministarstva u digitalizaciju pomorskog sektora.

Uz europske stručnjake za podvodnu robotiku i nove tehnologije te stručnjake za financiranje na radionici su se predstavili hrvatski i talijanski startupovi koji su upravo nositelji novih tehnologija i njihove primjene.

SeaCras je tvrtka specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja kvalitete voda i mora.

„Obalne vode danas su područja pod najvećim antropogenim stresom s obzirom da trpe najopsežnije aktivnosti plave ekonomije,“ rekao je direktor tvrtke Mario Špadina. SeaCras nudi rješenja procjene i praćenja kvalitete obalnog područja. Jedan je od pobjednika Startup Factoryja 2021., a pored toga ove su godine bili finalisti prestižnog BlueInvest programa 2022.

„Snimanje, analiza i obrada podataka prilagođava se svakom projektu, neovisno o tome da li je riječ o lukama, lučicama, obalnim zidovima, kablovima, ispustima pod morem ili sličnom,“ rekao je Josip Rukavina, direktor startupa Vectrino, koji pruža usluge i rješenja vlasnicima imovine i osobama odgovornima za njezino održavanje a razvili su jedinstvenu metodologiju za obalno područje plitke vode koja uvelike olakšava posao upravljanja imovinom pod vodom jer omogućuje realan prikaz stanja u svakom trenutku.

Kako ističu u HKG, očekuje se da će ovakva rješenja biti od sve većeg značaja za okoliš i plavo gospodarstvo, posebice u slučaju Jadranskog mora zbog njegove prirodne zatvorenosti, visoke orijentacije našeg gospodarstva na turizam, kao i zbog sve intenzivnijih posljedica klimatskih promjena.

Plavo gospodarstvo predstavlja sve gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima ili obalnim područjima s ciljem jačanja ekonomskog rasta i razvoja, povećanja radnih mjesta i poboljšanja životne sredine uz istovremeno očuvanje eko sustava. Obuhvaća sektore kao što su ribarstvo, brodogradnja i turizam, kao i industrije u nastajanju, primjerice energiju oceana i biotehnologiju, izvijestili su iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30