PRAVO NA POPRAVAK

Neki uređaji u sebi imaju "ugrađen kvar", a dijelovi su tako napravljeni i složeni da se ne mogu izvaditi ni zamijeniti

Ilustracija

 Plymouth Herald// Swns/Profimedia

Ovih dana "pravo na popravak" izraz je koji se često čuje. No, znate li što on točno podrazumijeva i zašto zastupnici Europskog parlamenta inzistiraju na njemu?

Na stranicama tog tijela Europske unije ovih je dana objavljen kratki vodič s najbitnijim informacijama o toj temi. Sažetak, među ostalim konkretne mjere koje zastupnici traže, donosimo u nastavku teksta.

Koja je važnost prava na popravak?

Pravo na popravak smatra se ključnim korakom Europske unije prema postizanju kružnog gospodarstva do 2050. godine, a sve u okviru Europskog zelenog plana kojim EU želi, do te iste godine, postići klimatsku neutralnost. Odbor Europskog parlamenta za potrošače usvojio je rezoluciju o pravu na popravak na Dan potrošača, sredinom ožujka ove godine. Prijedlog Europske komisije o pravu na popravak očekuje se u trećem kvartalu ove godine, a Parlament bi svoje prioritete trebao istaknuti ovog mjeseca.

Koji su glavni razlozi radi kojih se traži pravo na popravak?

Razloga je, kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, nekoliko. Prvo, istraživanja pokazuju da bi 77 posto potrošača u EU radije popravljalo nego kupovalo nove uređaje, na kraju ipak moraju pribjeći potonjoj opciji zbog visokih troškova popravka ili pak samog nepostojanja usluge popravka. Drugo, neki uređaji su dizajnirani tako da prestanu ispravno raditi nakon nekog vremena, odnosno u sebi imaju "ugrađen kvar", a dijelovi su tako napravljeni i složeni da se ne mogu izvaditi ni zamijeniti. Treći je razlog činjenica da bi pravo na popravak činio dobro okolišu - smanjila bi se potražnja za resursima, emisija stakleničkih plinova i potrošnja energije, dok je četvrti razlog to što je elektronika najbrže rastući izvor otpada u Europskoj uniji. Samo u 2017. godini prikupljeno je 3,5 milijuna tona takvog otpada, a tek je 40 posto te količine i reciklirano.

Što bi sve trebalo uključivati zakon o pravu na popravak?

Zastupnici traže da se opcija popravka učini atraktivnom opcijom za potrošače (primjerice, da im se ustupi zamjenski uređaj za vrijeme trajanja popravka), a žele obvezati proizvođače da zajamče besplatan pristup informacijama o popravku i održavanju. Traže proizvođače da osiguraju veću trajnost uređaja, zatim da njihov popravak bude lakši te da uključuju dijelove koje se mogu odstraniti i zamijeniti. Zastupnici smatraju da proizvođači moraju potrošače na bolji način informirati o popravku uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:26