APEL ZASTUPNIKA

Ovaj cjenovni šok ne može se podcijeniti, kazala je Kadri Simson, europska povjerenica za energetiku
 Kadri Simson tijekom rasprave u Strasbourgu, studeni 2021.
 Jean-francois /POOL/AFP

Zbog rekordno visokih cijena plina i električne energije, građanima, pogotovo socijalno ranjivim skupinama, potrebna je hitna pomoć, istaknuto je u srijedu u Europskom parlamentu. Zabrinuti zbog mogućih posljedica Europski parlament, Vijeće i Komisija raspravljali su o mogućim rješenjima u vezi s porastom cijena energije budući da cijene plina rastu zbog velike potražnje i niskih zaliha u državama članicama.

„Ovaj cjenovni šok ne može se podcijeniti. On ugrožava naše građane, posebno najranjivija kućanstva, oslabljuje konkurentnost i povećava inflacijski pritisak. Ako se njime ne pozabavimo, može ugroziti oporavak Europe. Bez sumnje moramo poduzeti političke mjere. Europa se u prošlosti više puta suočavala s visokim cijenama energije i na njih smo odgovorili diversifikacijom izvora opskrbe i tržišnim inovacijama”, izjavila je Kadri Simson, europska povjerenica za energetiku naglasivši potrebu za brzim i koordiniranim djelovanjem. Kako je navedeno u izvješću na stranicama EP-a, Simson je istaknula kako trenutačna povećanja cijena nisu povezana s klimatskom politikom EU-a, već ovisnošću Europe o uvozu fosilnih goriva.

Evo što su pojedini zastupnici u Europskom parlamentu izjavili.

“To utječe na građane i utječe na europska poduzeća, osobito mala i srednja poduzeća, koja su već pogođena pandemijom i njezinim gospodarskim posljedicama. Naša je dužnost pomoći građanima i poduzećima u prevladavanju krize zbog povećanih cijena energije”, izjavio je Siegfried Mureşan (EPP, Rumunjska).

Za Philippea Lambertsa (Zeleni/EFA, Belgija), kako je objavljeno na portalu EP-a, situacija je poziv na brži prelazak na obnovljivu energiju i veću solidarnost.
“S obzirom na energetsku nesigurnost, države članice prvo moraju zajamčiti i proširiti povlaštene socijalne tarife i pomoći najranjivijim kućanstvima. Održiva i poštena proizvodnja skuplja je od prljave i nepravedne proizvodnje. Ako želimo da svi mogu priuštiti pristojan i dostojanstven život, moramo promijeniti te nejednakosti. Energetska tranzicija neće se dogoditi bez socijalne pravde, a bez nje će naša društva propasti”, istaknuo je Lamberts.

Energija treba biti opće dobro i svima dostupna, smatra Manon Aubry (Ljevica, Francuska).
„Pretvorili ste je u proizvod kao i bilo koji drugi, s kojim možete špekulirati i ostvariti dobit. Hrana i grijanje ne smiju biti luksuz, već temeljno pravo”, naglasila je zastupnica.

Dio zastupnika smatra kako je nužno preoblikovanje europskog energetskog tržišta. Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska) naglasila je temeljnu i hitnu potrebu za pružanjem minimalne dobrobiti svim europskim građanima.

“Komisija prvo mora predstaviti plan za usklađeno djelovanje država kada stavljamo naglasak na energetsko tržište, osiguravajući da imamo pravu europsku energetsku uniju. Drugo, moramo usporiti špekulacije na tržištu CO2, a kao treće, moramo se pobrinuti da imamo nove standarde u funkcioniranju tržišta električne energije kako bismo osigurali jeftiniju kombinaciju izvora energije”, izjavila je Iratxe García Pérez.

Zastupnik Christophe Grudler (Renew Europe, Francuska) ocjenjuje kako Europska unija treba razmotriti tri područja za rješavanje energetske krize: jačanje postrojenja za skladištenje energije i mogućnost zajedničke nabave plina; promicanje energije proizvedene u Europi (uključujući vodik) smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima iz drugih zemalja; te brzu reformu europskih energetskih tržišta, uključujući prekidanje veze između cijena električne energije i plina.
„Potrebno je reformirati europsko energetsko tržište u skladu sa Zelenim planom”, zaključio je.

Zastupnici su govorili i o mogućem utjecaju ambiciozne klimatske politike EU-a na sve veće cijene energije. Mišljenja su podijeljena. Tako slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, predstavnik predsjedništva Vijeća, ocjenjuje da klimatska politika EU-a, a posebno paket „Fit for 55” nije ni izvor trenutačnog porasta cijena energije ni kratkoročno rješenje.
“Dugoročno, dekarbonizacija europskog gospodarstva može doprinijeti ublažavanju fluktuacije cijena energije i borbi protiv energetskog siromaštva. U međuvremenu ugroženim kućanstvima treba se ponuditi pomoć putem socijalnog fonda za klimu”, kazao je Logar.

Joëlle Mélin (ID, Francuska) izjavila je da usredotočenost na obnovljivu energiju u Europskom zelenom planu može povećati osjetljivost Europe na šokove na tržištu.
„Države članice trebaju samostalno donositi odluke o kombinaciji izvora energije i ne trebaju sudjelovati u neuspjehu”, rekla je Mélin.

Beata Szydło (ECR, Poljska) naglasila je da se trend rasta cijena energije nastavlja i izrazila sumnju da će paket Fit for 55 polučiti željene rezultate.
„Smatram da moramo biti oprezni oko tih rješenja. Razgovarali ste o tome što je to dovelo do povećanja cijena energije. Ono je djelomično posljedica određivanja cijena emisija. Gdje su te odluke donesene? U ovoj kući", rekla je dodajući kako “moramo ponovno razmotriti svoju energetsku politiku.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:36