VELIKI POVRATAK

Ove godine je tako već viđeno oko 20 tisuća jedinki. Porast je izazvao radost i olakšanje, ali istraživači upozoravaju kako to ne znači da je vrsta sigurna

Leptiri monarsi

 Frans Lanting, Mint Images/Sciencephoto/Profimedia

Prije samo godinu dana, činilo se da je populacija leptira monarha gotovo potpuno nestala sa zapadne obale Sjeverne Amerike. Razlozi su pronađeni u gubitku staništa, klimatskoj krizi i štetnoj upotrebi pesticida. Dijem kalifornijske obale prošle godine izbrojano je manje od 2000 leptira monarha.

No i prije službenog godišnjeg brojanja koje se održava ovoga tjedna u Kaliforniji, rezultati su pokazali kako su se monarsi u velikom broju vratili na zapadnu obalu. Ove godine je tako već viđeno oko 20 tisuća jedinki leptira monarha. Porast je izazvao radost i olakšanje, ali istraživači znanstvenici upozoravaju kako to ne znači da je vrsta sigurna.

No čak i u slučaju eksponencijalnog porasta jedinki, leptira je još uvijek daleko manje nego što je to bio slučaj prije tridesetak godina. Još uvijek ostaje nejasno i hoće li broj nastaviti rasti ili je ovo bio samo izolirani slučaj.

-“Zaključak je da leptiri nisu nestali iz Kalifornije, čega smo se stvarno uplašili prošle godine. Obale Kalifornije nekada je nastanjivalo između 4 i 10 milijuna leptira, da bi taj broj pao na tek nešto više od milijun krajem 1990-ih, a 2017., izbrojeno je tek 30.000 leptira. Monarsi su otporni i prilagodljivi, ali se i dalje suočavaju s izazovima. Ovogodišnji porast je mali kada se gleda u odnosu na nekadašnje brojke, ali dobra vijest je da još nije prekasno za obnovu populacije- objasnila je Emma Pelton, viša konzervatorska biologinja zaposlena u Xerces-u, organizaciju posvećenu zaštiti oprašivača i drugih beskralježnjaka.

Razlog zašto su leptiri monarsi počeli nestajati iz Kalifornije, kao i zašto su se iznenada, vratili za znanstvenike ostaje misterija.

Iz Europskog parlamenta konstantno dolaze upozorenja o važnosti očuvanja insekata i biološke raznolikosti. Tako su i prilikom usvajanja “Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030.: vraćanje prirode u naše živote”, zastupnici Europskog parlamenta naglasili kako nova strategija mora adekvatno obuhvatiti svih pet uzroka promjena u prirodi, a to su promjene u korištenju tla i mora, izravno iskorištavanje organizama, klimatske promjene, onečišćenje i invazivne strane vrste.

Klimatske promjene povećavaju vjerojatnost vremenskih neprilika, koje pak otežavaju oporavak mnogih vrsta leptira.

Pad broja leptira upozorava i na probleme cijelog ekosustava, budući da insekti izuzetno brzo reagiraju na promjene u okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:35